Amikor az Orbán-kormány betiltotta a rakottkrumplit

Amikor az Orbán-kormány betiltotta a rakottkrumplit

Amikor az Orbán-kormány betiltotta a rakottkrumplit

Magától értetődik, hogy az állami árkorlátozás áruhiányhoz fog vezetni – csak valahogy Orbánénak nem sikerült értesülniük róla. Pedig a tudhatták volna a létezett szocializmus pult alól árusításának hagyományából, vagy akár saját példájukból, hogy a kristálycukor és az étolaj jóárasítása levetette ezeket a termékeket a boltok polcairól.

A héten – jövő heti hatállyal – kiterjesztették az áruhiányt a tojásra és az étkezési burgonyára is, mintha egyenesen elleneznék a rakottkrumplit. Eddig drága volt, mostantól nem is lesz.

Már vannak boltok, amelyek korlátozták az egy vevő által vásárolható tojások mennyiségét. A veszteségeiket meg akként kompenzálják, hogy az állam által nem sújtott termékek árát emelik az indokoltnál is jobban, azaz növelik az inflációt.

A hiányt bármely szakértó meg tudja jósolni, ehhez nem kell nagy merészség.

  • A Burgonyaszövetség például úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt 5 évben felére csökkent Magyarországon a krumplitermesztő-terület, és az aszály miatt az idei termés 11 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ezért ha nem csökken a kereslet, december végéig elfogyhat a hazai krumpli. Behozni viszont a forintgyengülés miatt csak veszteséggel lehet.
  • Ugyanígy vélekedett a Tojásszövetség: “ha a termelők nem tudják az önköltséget és a megélhetéshez szükséges árbevételt realizálni, számítani kell a termék hiányára“.

Magyarország nettó tojásimportőr, a tojás árát 70%-ban a takarmányé határozza meg, a takarmányét a műtrágya, a műtrágyáét a földgáz, a földgázét Putyin a kínálat jelentős korlátozásával, hogy inkább elégeti Pétervár mellett, mint hogy betöltse az Északi Áramlatba,

Putyin tehát már tavaly elindította a folyamatot, ami 2022-re a tojás, és minden más élelmiszer árának drasztikus emelkedéséhez vezetett, és mit tesz erre az Orbán-kormány?

Ahelyett, hogy megnevezné a felelőst, vagy állami támogatással (adócsökkentéssel) próbálná mérsékelni a termék árát, a kereskedőkkel és a termelőkkel fizettetné meg a költségeket, akik

  • egyrészt más áruk árának emelésével hárítják a vásárlókra a kormányintézkedést,
  • valamint csökkentik a termelést és forgalmazást, azaz egyszerűen eltüntetik a terméket.

Hatósági ár + korlátozott vásárolható mennyiség + áruhiány = jegyrendszer, amit háborús időkben szokás bevezetni. Nemhiába van hát háborús veszélyhelyzet Magyarországon.

Abban igaza lett a Fidesznek, amikor a kampányban megígérte, hogy nem hagyják, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát. Mert hiába tudnák vagy akarnák megfizetni, nem lesz mit.

Azt ugyanakkor a választás előtt és azóta is nagyvonalúan elhallgatják, hogy kinek a hábroúja (“különleges katonai művelete”), és az azzal kapcsolatos zsarolása emelte meg az árakat.

Azok csak úgy megemelkedtek maguktól, vagy valami általános alany, a rejtélyes “ők” emelték meg. Ezek ugyanazok azok “ők” lehettek, akik Orbán szerint az 56-os forradalmat is leverték.

De mindegy is, mert a hatósági árral a kormány orvosolt a problémát, nem lesz se tojás, se krumpli, tehát nem is fog drágulni, ezért aztán nem is tudnak panaszkodni a népek az inflációra. Mission complete.

Facebook Comments