Az utolsó csatlós tovább pávatáncol

Az utolsó csatlós tovább pávatáncol

Az utolsó csatlós tovább pávatáncol

Veresné Novák Kijevbe látogatott, rögtön fel is hördül a fideszes szélsőjobboldal. Mintha bármi is történt volna pávatáncon és PR-akción tkívül.

A kijevi (kijivi) vizit alig 2 nappal követte a V4-ek kormányfői találkozóját, ahol – főként a lengyelek és a csehek – világossá tették a magyarországi miniszterelnök számára, ha nem változtat sürgősen az orosz imperializmushoz való hozzáállásán, ezután nemcsak a Putyinnal gyakorlatilag egy hangon szóló Kövért, hanem

Orbánt magát is bojkottálni fogják.

Nagy távolság

Ezután ment Novák, a jó zsaru az ukránokhoz. Jelzésértékű azonban, hogy nem Orbán vagy Szijjártó – ők inkább Moszkvába járnak.

  • Novák sem bilaterális találkozón vett részt, hanem a Gabonát Ukrajnából nevű programon.
  • Nemcsak üres kézzel jött meg Ukrajnából, de úgy is ment oda. 1,5 milliárd forintnyi támogatást tudott ígérni, ami aprópénz, még a magyar költsgvetést tekintve is, nemhogy az ukrán háborús kiadásokat illetően.
  • Nem is ígérte meg az 18 milliárd eurós EU-hitel támogatását.
  • Még szavak szintjén sem ment bele, hogy népirtási kísérletnek nevezze Putyin háborújának mostani szakaszát. és párhuzamot vonjon a 90 évvel ezelőtti éhínség, a holodomor és az ugyancsak Moszkvából szervezett fagyhalálra ítélés között.

De a legfontosabb, hogy Veresné Kijevben is ragaszkodott a magyar kormányzati narratívához, az azonnal tárgyalásokhoz, fegyverszünethez és békéhez. Ami első pillanatra jól hangozhat, de ismerve, hogy az oroszok számára minden tárgyalás előfeltétele az annexió legalitásának elfogadása,

a béke követelése Moszkva szándékainak megfelelően történik.

Novák nem Orbántól független politikai aktor. A magyar államfő önálló külpolitikát nem folytathat, ő maga a Fidesz-vezér kegyéből kerülhetett a posztjára. Saját politikai hinterlanddal nem rendelkezik, egyike volt “a 133 bátor embernek”, akik megszavazták Orbán évek óta tartó rendeleti kormányzását.

  • Nováknak nemhogy saját politikája nincs, de még a retorikája is az Orbán-stáb által előírt. Fordulatra ezért nem kell tőle számítani: ő oda megy, ahová Orbánt vagy Szijjártót nem engedik be, Vagy épp nekik volna kínos Moszkva felé.
  • Amit mond, az is a pártállam szándékai szerint történik . Csak a szavak különböznek. Ahol Németh Zsolt vagy Deutsch Tamás ruszkikat mond, ott Orbán azt, hogy “they”, Novák pedig, hogy Putyin.

A látszat ellenére nem jelez fordulatot Orbán szombati nyilatkozata sem, miszerint a szuverén Ukrajna annak biztosítéka, hogy Oroszország ne tudja fenyegetni Európa biztonságát.

Ezt ti. azt jelenti, hogy Orbán Varsóba üzent, Putyin katonailag leszerepelt, ezért nem veszélyes – szerinte – Európára most már. Ergo igazán el lehetne ismerni az annexióját, adni neki pár – már úgyis elfoglalt – ukrán régiót, megmenteni a totális arcvesztéstől.

Ez azonban pont ugyanaz, amit maga Putyin és emberei is mondanak, akik az utóbbi hónapokban már nem fenyegetik nukleáris eszkalációval a nyugati világot, legfeljebb Ukrajnát próbálják rákényszeríteni a hódítások elismerésére a civil energiainfrastruktúra elpusztításával.

Putyin céljai radikálisan mérséklődtek, ahogy haladt előre a háború 9 hónap alatt. Orbán és a narratívája viszont nem változott: a békét követelték az első pillanattól. A béke hónapról hónapra mást jelentett, de sohasem orosz visszavonulást, hanem mindig az épp aktuális moszkvai célok és elfoglalt területek ukrán elfogadását.

  • Indokolatlan tehát a kormánypárti szélsőjobboldal felháborodása, Orbán és embere maradtak, amik voltak: Moszkva utolsó csatlósai, az orosz birodalmi érdekek intranzigens képviselői.
  • Csak éppen ezek az érdekek épp most azt kívánják, hogy a kudarcos háborúnak mihamarabb vége legyen, amíg el nem fogynak az utolsó rakéták, gránátok és katonák is.

Ezeknek az érdekeknek adott hangot most Novák – Varsóba üzenve – Kijevben is, de ott pontosan értették valójában mit mond és mit akar. A tárgyalások légkörét talán a magyar államfő testbeszéde illusztrálja a legjobban a közös elnöki fotón.

Kijev továbbra is egész mást gondol Ukrajna felosztásáról, mint akár Moszkvában, akár Felcsúton szeretnék.

Facebook Comments