Nem érdekelte a kormánysajtót, hogy Matolcsy azt mondta, nincs háborús, pláne “szankciós” infláció

Nem érdekelte a kormánysajtót, hogy Matolcsy azt mondta, nincs háborús, pláne “szankciós” infláció

Nem érdekelte a kormánysajtót, hogy Matolcsy azt mondta, nincs háborús, pláne “szankciós” infláció

A jegybankelnök, Orbán korábbi kétszeres gazdasági minisztere, az unortodoxia és a kanyarban előzés atyja vagy másfél éve valamiért megvilágosodott, és legutóbb hétfőn, a parlamenti gazdasági bizottság ülésén szállt bele pároslábbal a kormány gazdaságpolitikájába, valamint fordult totálisan szembe a-mindig-más-a-hibás kampánnyal.

A magyar nyilvánosság egyik felében azonban semmi ilyesmi nem történt. A magát valamilyen kideríthetetlen okból pártatlannak és függetlennek nevező kormánymédia honlapja például egyáltalán nem tartotta említésre érdemesnek, hogy Matolcsy azt is mondta,

az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak emelkedése miatt.

A hirado.hu keresője szerint a MNB elnökét már egy hónapja meg se említtették:

Amelyik propagandaorgánum mégis érintette az ügyet, az már eleve és kizárólag csak Varga miniszter reakcióját közölte, mint pl. az Origo, miszerint

a baj mindenkit érint.

De a Fidesz-agitka azt elfelejtette hozzátenni, hogy pontosan mit is mondott Matolcsy.

Az MTI nem számolt be róla, a megyei lapok meg se említették, így aztán az ország egyik (na, vajon melyik) fele nem értesült róla, hogy a jegybankelnök pontosan az ellenkezőjét állította, mint a pénzügyminiszter. Ti, hogy

a probléma belső eredetű, és a magyar kormány hibás gazdaságpolitikája, az egyensúlytalanság és az ikerdeficit okozza.

“Szembe kell nézni azzal, hogy Magyarországon válságközeli helyzet van. Szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi-makrogazdasági mutatók az EU-ban az első kettőben vannak, jövőre már a legrosszabb lesz (Magyarország). Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban. (…) Helytelen a kormány válságkezelési stratégiája: az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket. (…) Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt.”

Amelyik Fidesz-lap mégis érintette az ügyet, az csak a kormányreakciókat közölte,

  • pl. Tállai államtitkárét, miszerint a kormány már 2 válságot is jól kezelt (pedig egyrészt dehogy, másfelől meg ez nem válasz),
  • vagy Fürjes államtitkárét, miszerint Matolcsy kritikája is annak bizonyítéka, hogy Magyarországon jogállam van.

De hogy pontosan miben is állt a “kritika”, azt nemigen tartották szóra, pláne kifejtésre érdemesnek.

A legmesszebbre az egykor szebb napokat is megért Világgazdaság nevű orgánum ment, amelyik Matolcsyt tette felelőssé azért, hogy megszólalása nyomán 2 egységet gyengült a forint az euróhoz képest.

Innen már csak egy lépés, hogy a Matolcsy-kritikáról beszámoló maradék sajtót tegyék felelőssé a gazdasági válságért, a forint gyengüléséért és az inflációért. (A dolog nem volna példátlan, kísérletek már történnek erre, amikor a “pánikkeltést” okolják, mert kifogyott az üzemanyag a benzinkutakról.)

A VG még ennél is tovább jutott, amikor Matolcsy megszólalását azzal magyarázta, hogy “élete végéig jegybankelnök akart maradni”, de a Fidesz-frakció nem támogatja, hogy 2025-től újabb újabb 6 évig az MNB elnöke lehessen.

Ha Napóleonnak olyan propagandája lett volna, mint Orbánnak van most, nemcsak azt nem tudja meg senki, hogy ki nyerte a waterlooi csatát, de sokan még még arról sem értesülnének, hogy egyáltalán volt ilyen.

Arról viszont mindenki tudna, hogy Wellington hercege gyűlöli a franciákat és még pedofil is.

Facebook Comments