“Áttörés”: semmilyen mentességet nem kapott Magyarország hétfőn a globális minimumadó alól

“Áttörés”: semmilyen mentességet nem kapott Magyarország hétfőn a globális minimumadó alól

“Áttörés”: semmilyen mentességet nem kapott Magyarország hétfőn a globális minimumadó alól

  • Nincs még 2 hete sem, hogy Orbán kategorikusan elzárkózott a globális minimumadó támogatásától.
  • Uniós nagykövetét alig 10 nappal később mégis arra utasította, hogy támogassa az EU vonatkozó szabályozását.

December 2-án, szokásos pénteki rádiónyilatkozatában Orbán még “munkahelygyilkos adóemelésnek” nevezte, és leszögezte: a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék.

“Munkahelyek tízezrei szűnnének meg Magyarországon, ha bevezetnék a globális minimumadót. Ezt nem engedhetjük meg magunknak.”

De azután a globális minimumadó is úgy járt, mint hogy a benzin marad 480, meg hogy nem lesz gázáremelés, megszorítások meg pláne: Orbán álláspontja 180 fokot fordult, felköpött és aláállt.

A kormánysajtó – illetve nyilván az agitkákat instruáló propagandaminisztérium – azzal magyarázta a radikális fordulatot, hogy Magyarország mentességet kapott a globális minimumadó alól.

Csakhogy ez nem igaz.

A mentesség a propaganda szerint azt jelenti, hogy a kötelező 15%-os társasági nyereségadóba bele lehet számítani a magyar hipát, a helyi iparűzési adót. Ami igaz, de ebben semmi újdonság nincs, ez eddig is ismert volt. Erről az Orbán-kormány már tavaly, 2021. októberében, azaz 14 hónappal ezelőtt megállapodott az OECD-vel.

Orbán kormánya hónapokkal ezután, 2022. júniusában szegte meg, illetve vonta vissza az adott szavát a minimumadó-ügyben, arra hivatkozva, hogy

“ha a globális minimumadót kivetnék, akkor itt az Magyarországon nagyon komoly adóemeléssel és végső soron munkahelyek tízezreinek a veszélybe kerülésével járna”.

Szijjártó és Orbán azonban egyszerűen hazudott: a hipa – akkor már 9 hónapja elfogadott – beszámítása miatt semmilyen adóemelésre nem lett volna, valamint nem is lesz szükség.

A hipa egyébként nagyobb terhet jelent a cégeknek, mint a 9%-os társasági adó. A kettővel együtt már kb. 20%-os a magyarországi adóteher. Szemben az elvárt (és csak a 750 millió euró bevételű cégekre vonatkozó) 15%-kal. És ezt nevezi a kormánypropaganda úgy, hogy “áttörés”.

  • Hazudtak akkor, amikor azt állították, hogy adóemeléssel járna és munkahelyek megszűnéséhez vezetne.
  • Hazudnak most, amikor azt állítják, hogy Magyarország mentességet kapott volna.
  • Hazudnak, amikor azt állítják, hogy valami komoly és új engedményt értek volna el. Pláne nem áttörést.

Minimumadó- és hipa-ügyben semmi nem változott, csak Orbán álláspontja: ide-oda forogva szembeköpte saját magát.

Pont úgy, mint a szerinte elhibázott, káros, a gazdaságot rombadöntő szankciók ügyében, amiket folyton megszavaz(tat).

Facebook Comments