80%-kal olcsóbb a gáz a tőzsdén, mint egy éve, amikor Orbán megígérte a “rezsicsökkentés” fenntartását

80%-kal olcsóbb a gáz a tőzsdén, mint egy éve, amikor Orbán megígérte a “rezsicsökkentés” fenntartását

80%-kal olcsóbb a gáz a tőzsdén, mint egy éve, amikor Orbán megígérte a “rezsicsökkentés” fenntartását

Magyarország vevői kartellezésnek minősítette, és nem támogatta meg az uniós gázársapkát az Európai Tanácsban. A február 15-étől életbe lépő javaslat 180€/MWh-ban maximálja a tőzsdén eladatott földgáz árát. Az efeletti szerződések érvényüket veszítenék.

Szijjártó szerint azért nem támogatták meg, mert

a most javasolt összeg is felette van a jelenlegi piaci árnak, az ársapkával ezért az EU semmi mást nem mutatna meg az importőröknek, csak azt, hogy hajlandóak sokkal többet fizetni a gázért, mint amennyiért azok eladnák. Ez spekulációhoz és áremelkedéshez fog vezetni, nem beszélve arról, hogy az EU-ba jutó földgáz mennyisége is csökkenni fog, hiszen az orosz Gazprom már jelezte, hogy a kartellező országoknak nem fog szállítani. Márpedig a mennyiség csökkenésével még jobban fog emelkedni az ár.

A fékezhetetlen agyvelejű magyar külügyminiszter gázügyi szakértelmét mi se mutatja jobban, minthogy tavaly szeptemberben ő írta alá azt a szerződést az orosz Gazprommal, amiben az ország 15 évre elkötelezi magát az orosz gáz mellett, amiért azonban aktuális tőzsdei árat fizet.

Ebben az esetben Magyarországnak szerencséje lett, hogy átment a javaslat az EU-n, mert Orbán és Szijjártó nem tudta megvétózni:

a gázár azonnal csökkenésnek indult a holland TTF-en.

A charton az is jól látszik, hogy a tőzsdei gázár már tavaly karácsonykor 180€/MWh-ra emelkedett, aminek a mostani bő 100€ alig 60 százaléka.

Azaz egy éve 80%-kal drágább volt a gáz a tőzsdén. A magyar lakossági gázár azonban nem követi a piaci mozgást.

Ami természetesen azt is jelenti, hogy a gázár hónapokkal a háború és az azt követő szankciók előtt elszállt: szó sincs tehát semmilyen szankciós inflációról.

Érdemes felidézni, hogy a karácsonyi – és korábban az októberi – árkiugrás ismeretében ígérte meg Orbán és a Fidesz még 2021-ben, hogy

ellentétben Nyugat-Európával, mi nem fogunk megfagyni télen.

Ezzel impliciten azt a látszatot keltette, hogy Magyarországra olcsón jön az orosz gáz, nem tőzsdei, hanem fix diszkontárat fizet érte az ország az amúgy titkos szerződésben, emiatt fenntartható az ún. rezsicsökkentés.

Azután persze kiderült, hogy nem bontották ki az igazság minden részletét, a lehető legfinomabban szólva se mondtak igazat. Nincs semmilyen diszkont, Magyarország piaci árat fizet, 1-2 hónapos csúszással követi a rotterdami tőzsdét.

Nyáron az addig hétszeresére emelte a kormány az alacsonyra belőtt átlagfogyasztás feletti lakossági árat, valamint kivette a hatósági ár alól a közintézményeket, aminek eredményeként bezártak, az iskolák, óvodák, egyetemek, művházak, és szinte minden.

A családi házakban élők meg majd néznek nagyot, amikor februárban megkapják a számlájukat. Mert, ugye, kinek mint intézett a kormánya.

A választást azért megnyerte a Fidesz a hatósági gázár fenntartásának hazugságával. Meg az is igaz, hogy Orbán csak tavaly télre ígérte biztosra, hogy nem fagyunk meg. Az idei telet nem említette.

Facebook Comments