Milyen háromszoros gázár? Orbán totál hülyének nézett mindenkit

Milyen háromszoros gázár? Orbán totál hülyének nézett mindenkit

Milyen háromszoros gázár? Orbán totál hülyének nézett mindenkit

Hétfői beszédében a horrorisztikus áremelkedésekről próbálta elterelni a figyelmet, valamint magáról a felelősséget, amikor állította, hogy a szankciók miatt van ekkora infláció. Azonban ez nem magyarázná, hogy miért Magyarországon van az Unió legnagyobb inflációja, a nélkülünk számolt

uniós átlag csaknem háromszorosa.

Ezt Orbán Magyarország energiakitettségével, és az elszállt energia-, főként földgázárakkal indokolta. Rögtön a beszéd elején ezzel nyitott:

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim!

Parlamentáris szokásainknak megfelelően beszámolok Önöknek az országgyűlés legutóbbi ülése óta eltelt eseményekről. Két hónap telt el a legutolsó találkozásunk óta. Ebben a két hónapban folytatódott az orosz–ukrán háború, újabb szankciókat hirdettek Brüsszelben, és világossá vált, hogy az energiaárak nem térnek vissza a háború előtti szinthez. A gáz ára az európai gáztározók föltöltése után is a háború előtti árak háromszorosa maradt. A brüsszeli szankciók és a magas energiaárak inflációt hoztak. 

És nem szakad le a mennyezet. Egész egyszerűen bődületeset hazudott már kezdésként.

A gáz ára pillanatnyilag ugyanis 3 hónapja 50€/MWh körül mozog, és enyhén esik a rotterdami tőzsdén. Pillanatnyilag 46 eurónál jár.

Amivel nemhogy háromszorosa volna az orosz invázió elindítását közvetlenül megelőző hetek 80€ körüli átlagának, de kevesebb mint 60%-a: kb. 30 euróval olcsóbb.

  • A mostani határidős árfolyam, ami Magyarország számára is meghatározó, messze alulmúlja például a 2021. decemberi 180 és a 2021. októberi 120 eurós árfolyamot is.
  • Nem is beszélve az inváziót közvetlenül követő 200 fölötti, valamint az Északi Áramlat oroszok általi leállítása utáni 340 eurós árfolyamról.

Egészen a két évvel ezelőtti nyári árfolyamra esett vissza, mielőtt Putyin elkezdte az Európa elleni energiaháborúját, és belevágott volna a piac kiszárításába, hogy távol tartsa Közép- és Kelet-Európát (főként természetesen Németországot) Ukrajna támogatásától, egy megtámadott független állam melletti kiállástól.

A dolog kudarcot vallott, az energiaháború elbukott, noha még Orbán is – aligha a háborús bűnös Kreml-vezér intencióitól függetlenül – azt jósolta, hogy recesszió lesz, csőd, és “Európa belegebed”.

De nem gebedt.

Az enyhe télnek, a kínai kereslet csökkenésének (zéró Covid-politika) és annak köszönhetően, hogy mindenki más lecsapott az európai gázpiacra, amiről Putyin önként kivonult (az orosz földgáz nincs embargó alatt) az árak drasztikusan visszaestek:

jóval kevesebbe kerül a földgáz a TTF-en, mint az elmúlt másfél évben bármikor.

Az árfolyam alig harmada a 3 hónappal ezelőtti december elejei közel 150€/MWh-nak:

És ebből Orbán számára világossá vált, hogy árak nem térnek vissza a háború előtti szintre. Valaki fordítva adhatta oda neki a grafikont. Vagy nem tudja értelmezni már.

Esetleg azt nem tudja, hogy van ez az internet nevű dolog, és bárki hozzáférhet a tőzsdei adatokhoz Magyarországról. Annál is inkább, mert azok alapból nem titkosak. Ez a lényegük, ellentétben például a magyar-orosz gázszerződéssel.

Ugyanakkor, ha drasztikus árcsökkenést beismerné Orbán, nyilvánvaló válna a gazdaság- és költségvetési politikájának totális kudarca, meg az, hogy katasztrofális szerződéssel irreális áron (amikor az a legdrágább volt) vásárolt gázt az oroszoktól.

Aminek eredményeképpen az átlag fölött fogyasztó háztartások négyszer, az önkormányzatok és a vállalkozások hatszor annyit fizetnek a gázért, mint amennyibe az a piacon pillanatnyilag kerül.

De legalább a Parlament mennyezetének terheléses tesztje megtörtént.

Facebook Comments