Rétvári majdnem jól megmondta a gonosz Brüsszelnek

Rétvári majdnem jól megmondta a gonosz Brüsszelnek

Rétvári majdnem jól megmondta a gonosz Brüsszelnek

Rétvári Bence Facebook-posztban fejtette ki, milyen hősies helytállással képviselte a magyar érdekeket csütörtökön, az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén. Sokan bizonyára tovább görgetnek, és már el is felejtik, mit láttak, de egy átlagos képességű felhasználó két további kattintás után legalábbis gyanakodni kezd: biztosan így történt?

Jelenleg az embercsempészek döntik el, hogy ki élhet az EU-ban, mert az Unió nem védi meg a külső határait. Gyökeres fordulatra van szükség – erről is beszéltem az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának mai ülésén. – szól a szöveg. A posztban szereplő fotón egy magabiztosan mosolygó Rétvári látszik – egy teljesen üres ülésteremben. Olyannyira üresben, hogy nemcsak mögötte és mellette sem ül senki, de a válla felett levő kivetítőn világosan kivehető, hogy az egész helyiségben üresek a sorok. Vélhetőleg vagy el sem kezdődött még az ülés, vagy már véget ért. Hogy miért nem a büszkén emlegetett felszólalás közben kattant a gép? Jól elkapott pillanat lehetett volna – csak ahhoz szükséges feltétel, hogy a pillanat, ami elkapható, megtörténjen.

A média készséges képviselői ha akaratlanul is, de maguk buktatták le a buzgó államtitkárt, és nem a fotó az egyetlen, ami arra enged következtetni, hogy a dicső honfi ezúttal biodíszletként funkcionált a megbeszélésen. Semmi kétség: a posztban idézett szavak valóban elhangzottak. Na de hol? A hirado.hu cikkének bevezető sorai meg is adják a választ:

Valódi és érdemi határvédelemre van szükség, Magyarország óriási migrációs nyomástól óvja meg Európát azzal, hogy megvédi az unió külső határait – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben, az uniós belügyi tanács ülését követően.

Ami valójában történt: Rétvári ment, ahova küldték, udvariasan végighallgatta, miről beszélgetnek a nagyok, előtte vagy utána készíttetett magáról egy előnyösebb fotót, megkérve egy erre a célra szerződtetett szakembert.  De ezt is csak halkan és finoman, hogy ne zavarjon vele senkit, éppen úgy, ahogyan Micimackó suttogott segítségért zuhanás közben. Aztán megigazította a nyakkendőjét, kilépett az ajtón, és odakint, az ülésterem előtt a magával vitt készséges újságíróknak elmondta, amit a felettesei elvártak tőle. Majd kiposztolta a Facebookra, hogy milyen gyújtó hangú beszédet tartott.

Nem hazudott. Elmondta? El. Brüsszelben? Ott. Igaz, hogy nem az ülésteremben, és csak azoknak az újságíróknak, akik maguk is fejből tudják a gondosan bemagolt szöveget, de ez mellékes. Talán olcsóbb lett volna otthon felvenni a szoba sarkában berendezett stúdióban – igaz, mint ahogy Varga Judittól is tudhatjuk, Brüsszelben jobb a sült krumpli.

Facebook Comments