Navalnij Oscarját szigorított cellával jutalmazták – mi pedig hallgatunk

Navalnij Oscarját szigorított cellával jutalmazták – mi pedig hallgatunk

Navalnij Oscarját szigorított cellával jutalmazták – mi pedig hallgatunk

A 2023. évi Oscar-díjat dokumentumfilm kategóriában a Navalnij című film nyerte. A mű címszereplője már több, mint két éve van börtönben, miután kis híján életét vesztette egy mérgezéses merényletben. A díj legalább annyira üzenet az orosz államnak, mint amennyire az alkotók munkájának elismerése. És üzenet mindazoknak, akik következetesen hallgatnak a Navalnij-üggyel kapcsolatban – ilyen például a magyar kormány.

Navalnij Facebook-oldalán rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt fogvatartása körülményeiről  – természetesen nem frissítheti közvetlenül az oldalt, de a hozzátartozói és az ügyvédje gondoskodnak arról, hogy az információk eljussanak a követőkhöz. Innen tudható, hogy az Oscar kihirdetése után nem sokkal ismét szigorítottak az elhelyezési körülményein.

A közel két hónapnyi fényűzést, amit a kávé és az engedélyezett két könyv jelentett – írja nem kevés iróniával – most kíméletlenül elvették tőlem, és visszaküldtek a folyosó végén levő, rosszabbik cellába. Úgy tűnik, a hatóságok számára két könyv és egy Oscar egyszerre túl sok. Vagy ez, vagy az. 15 nap szigorított fogvatartás jön.

Februárban az EP az Oroszországgal kapcsolatos ügyek között tárgyalta Navalnij fogvatartási körülményeit is: egy hivatalos állásfoglalás is született arról, hogy a politikus embertelen elhelyezését az Európa Parlament egyértelműen elítéli és az orosz politika nemzetközi szintű megítéléséhez számítandó szempontnak tartja. Mindez azután történt, hogy tudható volt: Navalnijt alvásmegvonással, mozgásszegény életmóddal, élelmiszerek megvonásával igyekeznek „jobb belátásra” bírni, és amikor megbetegedett, az orvosi ellátást sem biztosították számára. Minden az alapvető emberi jogok megsértése, ez nem is lehet kérdés.

A februári EP-szavazáson a 705 főből nagy többséggel, 444-en voksoltak az állásfoglalás elfogadása mellett. A Fidesz-frakció úgy döntött, nem vesz részt a szavazáson: egyértelműen kínosan érintette őket a nyílt állásfoglalás. Nem kevésbé kellemetlen, hogy ők voltak az egyetlen párt, akik a kérdés megvitatásakor távollétükkel tüntettek. Az esetnek a magyar sajtóban nem sok visszhangja volt, a nemzetközi közvéleményt pedig valószínűleg nem érte meglepetésként.

Navalnij Oscar utáni büntetése március 24-én került nyilvánosságra. A magyar kormány ismét hallgat az üggyel kapcsolatban. Az adekvát válasz valószínűleg az lenne a történtekre, hogy a mozik műsorra tűzik a filmet – miért is ne tennék, hiszen Oscar-díjas alkotásról van szó – , cikkek, interjúk jelennek meg a művel kapcsolatban, vitaműsorokban lehetne elemezni és érvelni Navalnij egyébként ellentmondásosnak tekinthető figurájával kapcsolatban. És egy rövidke közlemény is jól mutatna a kormány honlapján, vagy egy komment Navalnij oldalán a poszt alatt (ezzel a lehetőséggel a poszt megjelenése óta eltelt órákban máris sok közszereplő élt). Érdeklődve várjuk, ezekből mi valósul meg. A kormány stratégiája, hogy csak az létezik, amiről beszélnek, nem biztos, hogy ebben az esetben működni fog.  A csönd egyre mélyebb és süketebb: de van, amit nem lehet elhallgatni.

Facebook Comments