A kormányhülyék már megint bedöntötték a forintot

A kormányhülyék már megint bedöntötték a forintot

A kormányhülyék már megint bedöntötték a forintot

Még az a jobbik eset, ha shortolták, mert akkor legalább ők jól járnak.

Magyarország annyira előrement – és nem hátra – , hogy a többiek alig látják a hátát. Kijött a Eurostat legfrissebb inflációs jelentése, mely szerint a magyarországi áremelkedés éves viszonylatban 25,6%-os, alig csökkent. Az élelmiszer-infláció eközben 45%-os.

  • A magyar adat továbbra is Európa-rekorder. Másfélszerese az utánunk jövő Lettországénak.
  • Szokásos viszonyítási alapok közül a cseh infláció 16, a lengyel 15, a szlovák 14%-os. A román csak 12, az osztrák 9.
  • Az uniós átlag 8%, kevesebb mint harmada a magyarnak. A belga-holland adat 4, a spanyol alig 3%.

A hanyatló nyugat. Valahogy csak bennünket sújt a “szankciós infláció.

Az adatokat a jegybak olyan kedvezőnek(!) találta, hogy Virág Barnabás alelnök belengette, hogy az MNB Monetáris Tanácsa már a jövő keddi ülésén csökkentheti a 18%-os irányadó kamatlábat.

A hírre természetesen azonnal bedőlt a forint, és órák alatt elbukta az utóbbi 2 hét erősödését.

A magyar valuta csaknem 10 egységet romlott: kedden még 370 forintot kellett fizetni egy euróért, szerda délután már 378-at. Ebben az ütemben már a héten átlépné a 400-at, jövő keddre a 420-at, és a kamatcsökkentés hatása majd még csak utána jönne.

A magyar gazdaság fundamentuma ugyanis olyan erősek, hogy csak brutális felárral, mesterségesen lehet életben tartani a forintot. Ha a marzsot csökkentik, a magyar fizetőeszköz összedől. Illetve már a lehetőség felmerülésére is.

“Legalább kormányozni tudnak” jeligére.

A magas kamat rossz az államnak (csak az idei kamatfizetés 3000 milliárd lesz) és a gazdaságnak, de mivel kell a befektetőknek és emiatt a forintnak, az MNB eddig ellenállt a Nagy Márton (és Orbán) nyomásának a kamatcsökkentésre.

  • Mióta kiderült, hogy nem módosítanak a szabályokon, és Matolcsy nem lehet örökös jegybankelnök, egészen józanná és racionálissá vált. Hogy ne mondjam, ortodoxá.
  • Felhagyott a lunatikus, mindenáron növekedést célzó monetáris politikájával, ami a GDP mesterséges felpumpálását tekintette elsődleges, vagy inkább kizárólagos céljának.

A kamatcsökkentés belengetése ugyanakkor mintha arra mutatna, hogy az MNB elengedi a forintot életbentartó szigort, és ezzel az infláció mérséklését, és a monetáris politikát hozzárontja a fiskálishoz.

Ami egy dél-amerikai út, és egyenesen a csődközelbe vezet, továbbá annak elkerülésére a lakosság kirablásához a mesterségesen gerjesztett infláción keresztül.

Az nagy kérdés, hogy mi az oka a jegybank radikális fordulatának. A kamatról nem önállóan döntenek, hanem a Monetáris Tanács útján, amibe a parlament – azaz a Fidesz-KDNP, tehát nyilvánvalóan Orbán és köre – is delegál tagokat.

Legutóbb március végén, amikor Kovács Zoltánt, Lantos energiaminiszter hű emberét, valamint Búza Évát. Aligha várható, hogy a kormánydelegáltak ne a kormány álláspontját, azaz monetáris lazítást, tehát a kamatcsökkentést forszíroznák.

Az utóbbi, Búza doktornő fergeteges szakértelmét jól illusztrálja, hogy a parlamenti meghallgatásán egy az egyben felmondta a kormánypropagandát. Miszerint

a háborús szankciók miatti energiaválság súlyosan érinti az európai gazdaságokat. Az élelmiszerek, az energia és az üzemanyag áremelkedése miatt magasabb a magyar inflációs adat a régiósnál.

Noha ezt a világon semmi nem támasztja alá. Az energia- és üzemanyagárak például évek óta nem látott mélységben vannak, a magyarországi áremelkedés mégis megállíthatatlan. (Most túl azon, hogy a korábbi áremelkedést sem okozhatták a szankciók, mert 1. az orosz gáz nincs is embargó alatt, 2. a gázár már 2021 őszén, messze a háború – és arra következő szankciók – előtt kilőtt.)

Továbbá, ha a háború vagy a “szankciók” okoznák az inflációt, akkor éppen az ellenkezőjét kellene látnunk: ti., hogy minden érintett országot egyformán sújt a “szankciós infláció”.

De nagyon nem ez történik: Magyarországot messze a szomszédokat, az átlagot vagy a Nyugatot meghaladó mértékben sújtja.

És ez a szakértő, meg további ilyenek fogják eldönteni a magyar valuta sorsát.

Most még az a jobbik eset, ha megshortolták a forintot a kamatcsökkentés eshetőségével. Mert akkor legalább ők jól jártak.

Arra már gondolni se merek, mert túl racionális volna, hogy Virág Barnabás csak tesztelte a piacot (alkalmasint Matolcsytól nem teljesen függetlenül), hogy bemutassák a kormánydelegáltaknak, mi történik, ha akár csak felmerül a kamatcsökkentés lehetősége is.

Egyszersmind egyetlen mondattal sikerült megcáfolni Orbánék egy éve sulykolt propagandáját, amiért néhány egységes forintgyengülés nem túl nagy ár. Mert ha a gyakorlatba is átültetnék a fideszes voluntarizmust, sokkal drágábban fizetnénk meg érte.

Facebook Comments