Amerikai béketerv: orosz kivonulás és kártérítés, Putyin felelősségre vonása és ukrán NATO-tagság

Amerikai béketerv: orosz kivonulás és kártérítés, Putyin felelősségre vonása és ukrán NATO-tagság

Amerikai béketerv: orosz kivonulás és kártérítés, Putyin felelősségre vonása és ukrán NATO-tagság

A Fidesz-kormány olyan elszántan sürgeti a az ukrajnai békét, és a Putyin invázióját lezáró orosz-amerikai tárgyalásokat, hogy az Egyesült Államok kénytelen volt meghajolni a nyomás alatt.

A washingtoni Kongresszus alsóházában kétpárti képviselők egy csoportja olyan határozattervezetet terjesztett be, amely kimondja, hogy

  1. vissza kell állítani Ukrajna 1991-es határait, azaz orosz kivonulás az ország teljes területéről, a Krímből is;
  2. Ukrajna győzelme után a békét Ukrajna NATO-ba és más euroatlanti intézményekbe való integrációjával kell biztosítani;
  3. Oroszországnak jóvátételt kell fizetni az okozott kárért, és felelősségre kell vonni az ország vezetőit a háborúért.

Tehát határozatban mondanák ki, hogy “Ruszkik, haza!”.

Az igazsághoz tartozik természetesen, hogy ez az állásfoglalás nem a külpolitika irányítását kézben tartó amerikai kormány és elnöki adminisztráció álláspontja, hanem kongresszusi képviselők egy csoportjáé, amelyet meg kell még szavaznia az alsóház bizottságainak, a kongresszus plenáris ülésének, majd a szenátusnak is.

A Wilson-Cohen terv egyik gazdája, Joe Wilson republikánus képviselő azzal indokolta az állásfoglalást, hogy el kell magyarázni a területi integritás megőrzésének fontosságát; az amerikai népnek meg kell értenie, miért fontos, hogy Ukrajna visszakapja joghatóságát teljes területe fölött.

Béketervből már van néhány.

  • Az ENSZ februárban határozatban sürgette a békét és az orosz csapatkivonást.
  • A vatikáni béketerv abszurd módon mindkét felet felelőssé tett a háborúért, de ugyancsak az oroszok kivonulásával képzeli el a békét.
  • A kínai béketerv nem szab feltételeket, de leszögezi a szuverenitás és a területi integritás alapvető voltát – és különösen utóbbi képzelhető el másként, mint az oroszok kivonulásával Ukrajnából.

A párizsi kínai követ ugyan a napokban azt fejtegette, hogy a volt Szovjetunió utódállamai nem tekinthetők szuverénnek és Oroszországtól függetlennek, de a pekingi külügyminisztérium ettől rögvest elhatárolódott.

Csak néhány ország van a Földön, amelyik a moszkvai területrablás elfogadásával képzeli el a békét Ukrajnában. Először is persze Moszkóvia és hű vazallusa, Belarusz. Rajtuk kívül Észak-Korea, Eritrea és Nicaragua tartozik még ide.

Meg természetesen Magyarország, amelynek jelenlegi kormánya bő egy éve sürgeti az ukrán kapitulációt és a moszkvai területi követelések elfogadását.

Medvegyev volt orosz elnök szerint a Fidesz-kormány Ukrajna teljes felosztásától sem zárkózna el, mert – Romániával és Lengyelországgal együtt – több mint egy évtizede szemet vetett az ország nyugati részére.

Bukarest és Varsó könnyen tagadhatja az orosz állítást, mert Ukrajna legelkötelezettebb támogatóinak számítanak. Felcsút esetében ezt már sokkal nehezebb volna megtenni, mert

  • Kijev helyett Moszkvába járnak rendszeresen;
  • fegyverek helyett misebort szállítanak Ukrajnának;
  • továbbá az orosz követések elfogadását sürgetik.
Facebook Comments