Büszke kis birkák vagyunk

Büszke kis birkák vagyunk

Büszke kis birkák vagyunk

2023-ban Budapesten rendezik meg az atlétikai világbajnokságot. Az esemény kabalafiguráját a Nemzeti Atlétikai Központban mutatták be: ez része volt annak a programnak, melynek során a nemzetközi szövetség képviselői megtekintették a helyszínt és tájékozódtak a programtervről.

A kabalafigura a Youhuu nevet kapta (ezt ugyan a magyarokon kívül senki nem érti majd, de ha egy kicsit találékonyak a szervezők, még lefordíhatják Sheeppee-nek a nemzetközi szóróanyagokban). Németh Balázs, a rendezvényt szervező cég vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nemzetiszínű futómezben pompázó rackajuh mindannyiunkat képvisel és példát mutat az egész magyar népnek.

Lehet benne valami. Nézzük meg, milyen kabalafigurái voltak a korábbi, hasonló rendezvényeknek!

2009-ben debütált a berlini VB-n Berlino mackó:

A figura annyira népszerű maradt a világbajnokság után is, hogy amikor 2018-ban ismét Berlinben rendezték meg a világszintű sporteseményt, nem is volt kérdés, hogy megint ő lesz a rendezvény arca. Új, modernebb sportfelszerelést kapott, így egyszerre lett a fejlődés és a maradandó értékek állandóságának szimbóluma:

Nagy sztár lett Hero is, a sün, a londoni atlétikai VB kabalafigurája. Több, mint négyezer pályázó küldött be tervet, mi legyen a rendezvény szimbóluma, végül egy kilenc éves kislány ötlete nyert – már maga ez a történet is garancia volt rá, hogy Herot mindenki szeretni fogja.

A legutóbbi világbajnokságon egy barátságos jeti lett a rendezvény arca: a szervezők szerint egyszerre erős és kedves, ráadásul közismerten nagy lába van, ami az atlétikában előnyt jelenthet. Ráadásul a figura citromsárga volt, kék ruhában – ez a színösszeállítás önmagában is üzenetértékű, és a sportszerűség és a szolidaritás szimbólumává vált, messze túlmutatva a rendezvény keretein.

A rackafgura mögé kanyarított történet szerint a mi Youhuunk büszke magyarságára, és bár eddig inkább csak lustálkodott, most ez a rangos sportesemény meghozta a kedvét a testmozgáshoz.

A kabalaállatok mindig aktív résztvevői a világbajnokságok programjának: a versenyszámok közötti kitöltő programelemként szerepelnek, és a konfliktusos helyzetek enyhítésében is megjelenésüknek nem egyszer volt már komoly szerepe. Valószínűleg így lesz ez a 2023-as rendezvény esetében is: amikor éppen holtidő van, és néhány percre le kell kötni a közönség figyelmét, Youhuu megjelenik a színen, és… legelészik egy kicsit? Hagyja magát megnyírni? Vajon milyen tett az, amivel önazonos marad, és közben a magyar néplelket jelenítheti meg az egész világ előtt?

Németh Balázsnak valószínűleg igaza van: ez a kabalafigura méltó szimbóluma népünknek. Gondoljunk csak Weöres Sándor halhatatlan soraira: „Ki nem szólt, csak bégetett / Az kapott dicséretet.”

Facebook Comments