Kevesebb mint tizedére esett a gázár: a “rezsicsökkentés” eltörlése nagy nyereséget jelentene a háztartások harmadának

Kevesebb mint tizedére esett a gázár: a “rezsicsökkentés” eltörlése nagy nyereséget jelentene a háztartások harmadának

Kevesebb mint tizedére esett a gázár: a “rezsicsökkentés” eltörlése nagy nyereséget jelentene a háztartások harmadának

Szijjártó előre megmondta, hogy mi lesz. Tragédia. És már megint igaza lett.

A közismert kakadu és Orbán táskás embere 2022 decemberében figyelmeztetett, hogy az EU ne merjen árplafont tenni az orosz földgázra, mert annak nem lesz jó vége.

A legendás vátesz megjósolta a jövőt:

A gázársapka teljesen felesleges, veszélyes, egész Európára kárt okozó intézkedés. Magyarország semmilyen szinten nem támogatja. A korlát elrendelése áremelkedéshez vezethetne, egyrészt az elérhető mennyiség csökkenése miatt, másrészt azért, mert annak szintjét a jelenlegi piaci ár fölött húznák meg.

  • A földgáz ára a rotterdami tőzsdén akkor 150 €/MWh volt.
  • 2023. május 25-re 26 €/MWh-ra esett a hónapos ár a TTF-en.

Ez több mint 80%-os csökkenés félév alatt. A Németországba tartó orosz gázszállítás tavaly május-júniusi leállítása után a tőzsde ár 350€/MWh-n is járt augusztus végén. Ahhoz képest a csökkenés 93%-os.

A földgázár az uniós vészreakció után gyakorlatilag tehát összeomlott. Mindezt úgy, hogy az oroszok érdemben – és önként, mindenféle embargó nélkül – kivonultak az európai gázpiacról.

Tényleg bekövetkezett tehát a tragédia. Csak nem úgy, ahogy Moszkva druzsbája jósolta. Bár az elképzelhető, hogy valójában arra gondolt, az oroszok számára lesz tragédia.

És az lett. Kivonultak a piacról, a gázár összeomlott, és nyakukon maradt évi 160-180 milliárd köbméternyi földgáz, amit eddig Európára sóztak rá, most pedig Kínának se kell még a fele se.

Még az is lehet, hogy ez a moszkvai költségvetési bevételeket és fizetési mérleget súlyosan és negatívan érintő fejlemény kihat Putyin ukrajnai háborújának finanszírozására is, és közelebb hozza a békét, amelyre Orbán, Szijjártó és mamelukjaik olyan nagyon vágynak.

A másik érdekes kérdés az ún. rezsicsökkentésé. Ami sohasem volt csökkentés, csak egy évtizeddel ezelőtti mértéken befagyasztotta az Orbán-rezsim a lakossági árat.

Azonban mivel a 2014-16-os olajár-összeomlás magával rántotta – az akkor még – hozzákötött földgáz árát is, az évtized nagy részében a fogyasztók többet fizettek a gázért, mint amennyibe az a piacon került. Az állam pedig nyereségesen jött ki az üzletből, és a profitot át lehetett játszani a kakisztokráciának.

Így megy ez a NER-ben: hazudd csökkentésnek a szemmel látható emelést, az ostobák úgyis elhiszik, a különbözet pedig ellopható.

A gázt és propagandát lelkesen fogyasztó milliók azonban ezt nem bánták, mert arra számítottak, hogy

  • az állam – mint Orbán azt a kampányban is sokszor megígérte – akkor is fenntartja majd az árat, ha a piaci viszonyok kedvezőtlenebbre fordulnak;
  • a nemzetközi árváltozások pedig úgysem érintik Magyarországot, tekintve, hogy Orbán befeküdt Putyinnak, és Szijjártó hosszútávú szerződést írt alá az oroszokkal.

Azonban kiderült, hogy egyik sincs így.

  • Szijjártó olyan szerződést írt alá, ami a tőzsdéhez köti az orosz gáz árát.
  • A tőzsde elszabadult, mert oroszok leállították a gázszállítást Nyugat-Európának.
  • Orbán pedig nem tartotta a szavát, és a háztartások kb. harmadának (főként a vidéken, falun és kisvárosban, családi házakban élőknek) hét és félszeresére emelte a gáz árát.

Annak kellett tehát óriásszámlákat fizetni, aki nagy házban lakik, tehát sokat fogyaszt, és annak keveset, aki városi kislakásban él, tehát amúgy se magas számlája. Így néz ki a szociális igazság fideszes változata.

A piaci gázár hiába csökkent, Orbán nem engedett a köbméterenkénti 751 forintos árból. A Kádár-kockák csűnyán ráfizettek a Fidesz újraválasztására.

Mostanra viszont ott tartunk, hogy a 26 eurós megawattóránkéti gázár 373 forintos euróárfolyammal számolva, és tudva, hogy 1 MWh=95m3, azt jelenti, hogy a magyar ún. rezsicsökkentett gázár 101 Ft/m3, miközben ennél a piaci gázár mindössze egyetlen forinttal több: 102 Ft/m3.

Amiből az következik, hogy az Európai Bizottság javaslata, amely a kamurezsicsökkentés felszámolását célozza, semmilyen veszteséget nem jelentene a magyarországi lakosság kétharmadának.

Egyharmadának ellenben jelentős nyereséget hozna, ha egy köbméterért nem 751, hanem csak 102 forintot kellene fizetni.

Orbán és a Fidesz azonban elszántan tiltakozik az EB javaslata ellen, és megintcsak esküdöznek, hogy “megvédik a rezsicsökkentést”. Ami egyrészt már tavaly is milyen jól bejött.

Másfelől meg ezzel azt akarják megvédeni, hogy 650 forinttal többet kelljen fizetni a gáz minden egyes köbméteréért, mint amennyibe az a piacon kerül.

Facebook Comments