Jövedelmünk egyharmadába került Orbán újraválasztása, az ételünk 60%-kal drágult miatta

Jövedelmünk egyharmadába került Orbán újraválasztása, az ételünk 60%-kal drágult miatta

Jövedelmünk egyharmadába került Orbán újraválasztása, az ételünk 60%-kal drágult miatta

Most akkor tényleg csökkent az infláció? És lemennek az árak?

Mert a KSH legfrissebb tájékoztatóját interpretáló újságcikkcímek szerint mintha ez lenne a helyet. Elmúlt a veszély, közel a Kánaán, Magyarország jobban teljesít.

Ez egyrészt még mindig Európa legnagyobb ilyen jellegű adata, és több mint 3,5-szerese az eurozóna – a magyar kormánypropaganda szerint – a Nyugatot elpusztító inflációjának. Másfelől pedig nagyon nem vág össze a mindennapi tapasztalattal.

A magyar áremelkedés üteme ugyanis szemre nem látszik csökkenni, és a mindennapi tapasztalat azt mondatja, hogy nem is 21,5%, mint a kormányhivatal állítja.

Szövegszerűen azonban nem hazudnak, az áremelkedés az egy évvel ezelőttihez képest alighanem valóban ennyi, de az emberek ezt jóval nagyobbnak érzékelik.

Az eltérés oka az ún. bázishatás. Ti., hogy mihez viszonyítjuk az árakat.

Ha a tavaly májusihoz, akkor 21,5%-os a növekmény Az árak azonban már tavaly tavasszal, sőt az év elején emelkedni kezdtek Magyarországon. Akkor ezt a Fidesz a választási kampányban háborús inflációnak nevezte, és mosták kezeiket, mert nekik aztán semmi közük hozzá.

Utóbb átálltak a “szankciós inflációra”, hogy a Nyugatot, Brüsszelt és az Uniót lehessen okolni, és nehogy valaki az oroszok és Putyin felelősségét merje felvetni a háború és az infláció miatt.

Ha 12 hónapon túl tekintünk, és ezt azt áremelkedési ütemet is belekalkuláljuk, azaz nem 1, hanem 2 éves bázison számolunk, abból kiderül, hogy nem a szemünk és az árcédulák hazudnak, hanem a kormány finoman szólva se bontja ki az igazság minden részletét.

A KSH fogyasztóiár-index táblázatából kiderül, hogy

  • 2021 májusához képest 2022 májusára az árak az árak 10,7%-ot emelkedtek.
  • 2022 májusához képest 2023 májusára az árak az árak 21,5 %-ot emelkedtek.
  • Tehát 2 év alatt az infláció 34,5%-os volt. (Nem összeadandó, hanem -szorzandó.)

A bázishatás kiküszöbölésével az infláció már sokkal közelebb van a mindennapi tapasztalathoz, még akkor is, ha beleszámoljuk, hogy közben csökkent a cipőfűző, meg a gombvarró-készlet ára.

Ilyenformán a 2 éves bázison számolt infláció Magyarországon 2023 első 5 hónapjában végig 34-35%-os volt. Érdemben tehát nem csökkent, és 50%-kal nagyobb, mint amit a kormány közöl.

Az érzékelhető áremelkedések leginkább az élelmiszereket érintik: a 2 éves bázison számolt élelmiszer-infláció Magyarországon 158%-os, azaz

a kajaárak csaknem 60%-kal ugrottak meg 2021 óta.

Innen nézve már meglehetős indokolatlannak tűnik a kormány sikerpropagandája. Összességében elmondható, hogy

  1. mivel a nemzetközi összevetésből kiderül, hogy az Unióban messze Magyarországon legnagyobb az infláció, tehát nem külső hatás eredménye, hanem belső ok, ti. a kormány gazdaságpolitikája áll mögötte,
  2. továbbá a bázishatás azt is megmutatja, hogy ez valójában nem 21, hanem 34%,
  3. valamint különösen az élelmiszerek drágultak,

a jövedelmünk egyharmadába került nekünk Orbán hatalmon maradása, az ételünk pedig 60%-kal drágult miatta.

Ha beleszámoljuk azt is, hogy a KSH szerint nettó reáljövedelem tavaly, alighanem főként a választások megnyerése érdekében kiszórt ezermilliárdok miatt 16,7%-kal nőtt, akkor is az átlagpolgár a jövedelme egyhatodával fizetett rá a Fideszre: a kormány többet szedett vissza az adóemelésekkel gerjesztett infláción, mint amennyibe neki a választás megnyerése került.

Sokat az sem fog segíteni rajtunk, ha az év végére tényleg egyszámjegyű lesz az infláció a 12 hónappal korábbihoz viszonyítva. A várt – és az újabb adóemelésekkel kétségessé tett – egyszámjegyű infláció (vegyünk, mondjuk, 8%-ot decemberre)

a bázishatás kiküszöbölésével 34%-os valódi inflációt mutat majd.

Ugyanazt az értéket, most most, és mint 2023 eddig eltelt részében. Az infláció tehát legfeljebb papíron fog csökkenni, az árak változatlanul magasan maradnak.

Facebook Comments