A kultúráért felelős miniszter esete az év egyik legfontosabb kulturális eseményével

A kultúráért felelős miniszter esete az év egyik legfontosabb kulturális eseményével

A kultúráért felelős miniszter esete az év egyik legfontosabb kulturális eseményével

Ebben az évben június 8. és 11. között zajlott az évente megrendezésre kerülő Ünnepi Könyvhét. Túlzás nélkül állítható, hogy az év egyik legjelentősebb kulturális eseményéről van szó: a központi budapesti rendezvény mellett számos vidéki városban van ezekben a napokban könyvvásár különféle kísérőprogramokkal, és idén kiemelt szerepet kapott Veszprém is, mint Európa következő kulturális fővárosa.

Akinek viszont nem jutott idén elég figyelme a programsorozatra, az nem más, mint a kulturális és innovációs miniszter.  Csák János, bár szerzőként is érintett volt, hiszen nemrég jelent meg Böjte Csabával közös könyve, amely miatt azóta sem győz magyarázkodni, nem tartotta annyira fontosnak a 94. Ünnepi könyvhetet, hogy bármilyen médiafelületen megemlékezzen róla.

A miniszternek közösségi oldala tanúsága szerint sűrű hete volt. Az alábbi, kulturális szempontból kiemelkedően fontos információkról számolt be az ország lakosságának:

  • Beszédet mondott Torockón a nemzeti összetartozás napja alkalmából
  • Előadott a Matthias Corvinus Collegium konferenciáján arról, hogy Kínáé a technológia jövője
  • Kormányülésen vett részt, saját bevallása szerint a magyar emberek érdekében
  • Felhívta a figyelmet arra, hogy Ferenc pápa szerint mintaszerűen képviseljük a keresztény értékeket, de a gonosz Európa támad bennünket emiatt
  • Nagyinterjút adott a Mandinernek
  • „Éljen a magyar kultúra” felkiáltással elindította a Szimpózium Szalont, ezzel újra megerősítve, ki és miért számíthat az állam támogatására a kultúra szereplői közül
  • Kulturális együttműködési megállapodást írt alá Türkmenisztánnal.

A 94. Ünnepi Könyvhét sajnos ebbe már nem fért bele, még említés szintjén sem.

Az év egyik legfontosabb kulturális eseménye a kultúráért felelős miniszter érdeklődésén kívül esik.

Szerencsére azt, hogy mi értékes és fontos, a jelek szerint nem az ő iránymutatása dönti el, és a könyvhéten idén is hatalmas volt a tömeg, a szeszélyes időjárás ellenére is. De már csak a miniszter személyes arculatának sem ártana, ha a magyar kultúra és az ezért felelős szakember néha legalább futólag érintkezne néhány felületen.

Facebook Comments