Fogd rá a nyuszira!

Fogd rá a nyuszira!

Fogd rá a nyuszira!

  • Itt egyáltalán nincsenek megszorítások. Ami van, az a költségvetési kiadások felülvizsgálata.
  • Ez semmiképpen nem megszorítás, mert az egyáltalán nincsen, hanem helyette megtakarítás van.

Továbbá megszorítás annyira nincsen, hogy a kormány és Fidesz és személyesen Orbán Viktor ellenáll minden erre irányuló kísérletnek, hogy a még a költségevtési kiadások felülvizsgálatát is Brüsszel sürgeti, a gonosz eurokraták akarják. Ezt onnan tudjuk, hogy ő maga mondta.

Hát, itt tartunk: Orbán, a szuverenista, kiadta a megszorításokat Brüsszelnek.

A Fidesz-szerű szélsőjobb-populisták legnagyobb problémája mindig az, ha hatalomra és kormányra kerülnek, Mert abban az esetben vagy betartják az ígéreteiket, és akkor csődbe viszik az országot, vagy nem tartják be, és akkor maguk kerülne bajba. (Gyurcsány sokat tudna erről mesélni még 2006-ból.)

Orbán ezt a kontradikciót korábban úgy oldotta fel, hogy az ígéretei fiktívek voltak. Teremtett egy kitalált ellenséget, 2014-ben a megszorító baloldalt (“Együtt tették tönkre az országot”), 2018-ra a migrációt és a bevándorláspárti baloldalt (“Együtt bontanák el a kerítést”), de 2022-re ez non volt elég.

Az első két esetben segített neki a kínálati piac, az ellenzék megosztottsága, 2021-22-re azonban nyilvánvalóvá vált az összefogás kényszere. Orbán és Rogán akkor 19-re húzott lapott, bemondta az all-int, fejveszett rohamázásba kezdett.

Teljesen kiürítették a költségvetést, 3300 milliárd forintot szórtak ki a nép közé szavazatvásárlási megfontolásokból. Nyilvánvaló volt, hogy ezek önmagukban sem fenntarthatók, a következő kormánynak stabilizálni kell a költségvetést.

A 2022-es kormány akkor sem járt volna jól, ha az ellenzék alakíthatja, mert akkor azt érezte volna a jónép, hogy Orbán adta a pénzt, Márki-Zay meg elveszi.

De az különösen erős 2006-os remiszenciákat ébreszt, hogy ugyanaz adta, aki később elveszi. Ki kellett találni valamit erre a problémára.

  • Először is megemelték a kiskerláncok forgalmi adóját. Gyakorlatilag kiszervezték az adóbevételek növelését a nyugati multiknak.
  • A gáz- és áramáremelést, illetve a benzin hatósági árának eltörlését már az EU-ra és “az elhibázott brüsszeli szankciókra” fogták.
  • Ugyanígy a brutális inflációt is, ami rövidtávon kedvező volt a kormánynak, mert az áfán keresztül növelte az adóbevételeket, stabilizálta a költségvetést. De csak átmenetileg.

Az ún. elhibázott szankciók ugyanis olyan különösek voltak, hogy kizárólag Magyarországon okoztak horrorinflációt, sehol máshol. De itt akkorát, hogy

drasztikusan visszaesett a fogyasztás, amivel csökkentek az áfa-bevételek, a költségvetési hiány pedig egyre csak növekszik és növekszik.

Ekkor visszavágták az állami beruházásokat, mert itt nincsenek megszorítások. De ráfogták ezt is “Brüsszelre”. Ti. hogy nem küldik a pénzt, ezért kell leállítani mindent.

Ugyancsak nem küldik a tanárok pénzét sem. De persze Ukrajna az, amelyik elveszítette a szuverenitását, mert pénzügyileg nem független ország.

  • Az ország közben recesszióban van, a GDP csökken, vagy ahogy korábban mondták, a negatívan növekszik.
  • Erre a helyzetre újabb kiadáscsökkentéssel kellett reagálni. Hozzányúlni a szent tehenekhez, a családtámogatáshoz, a csok-hoz, az adókedvezményekhez.

Itt jön be a verbális áthidalás. Hogy ez nem megszorítás, hanem megtakarítás. Pusztán felülvizsgálat, az is csak Brüsszel utasítására.

Brüsszelt, a hanyatló Nyugatot és az Uniót persze a magyarországi ellenzék befolyásolja, mert ők annyira erősek, hogy ellenzékből is végre tudják hajtani a programjukat. Hiszen minden pontosan úgy történt a tavalyi választás óta, mint ahogy azt a Fidesz jóelőre megjósolta ellenzéki győzelem esetére.

Ördögien ravasz ez az ellenzék! Ellenzékből is tudnak kormányozni.

A Fidesz megmaradt szavazói (kb. 2,3 millióan) pedig megnyugodhatnak. Ők helyesen ikszeltek, tudták, hogy nem szabad az ellenzékre szavazni, és lám, igazuk lett, az ellenzék mindent megcsinált, amiről Orbán mondta, hogy meg fog csinálni. Az ellenzék és Brüsszel inflációt okoz, valamint megszorít, de legalább a Viktor küldi a nyugdíjat.

A nyugalom persze csak addig tart majd, amíg el nem érkezik a novemberi nyugdíjkorrekció ideje. Mert az ellenzék (és Brüsszel) még képes lesz, és elveszi azt is.

Facebook Comments