Ahol még szabad az egyetem – Kritika és felelősség Szabadegyetem

Ahol még szabad az egyetem  – Kritika és felelősség Szabadegyetem

Ahol még szabad az egyetem – Kritika és felelősség Szabadegyetem

Szinte ingyen szabadegyetemezhetnek nyáron a fiatalok

Augusztus 21-27. között a Szájensz Szeánsz nevű civil szervezet szabadegyetemet szervez a balaton-felvidéki Csórompusztán. A Kritika és Felelősség Szabadegyetem egy egyedülálló kezdeményezés, amelynek célja a hagyomány- és közösségteremtés. A szervezők által megcélzott korosztály a 18-30 év közöttiek, ami azt jelenti, hogy nemcsak az egyetemistákat, hanem a munka világába frissen belépett fiatalokat is szeretettel várják. A szabadegyetem kötelezően ajánlott pályaválasztás előtt álló fiataloknak, egyetemistáknak, akik megismernének más tudományterületeket és egy új közösségre vágynak, vagy a munkaerőpiacon lévő fiatal felnőtteknek, akik nosztalgiával gondolnak vissza egyetemi éveikre.

Mit is jelent pontosan a szabadegyetem kifejezés?

“Az “egyetem” része talán egyértelműbb, azt jelenti, hogy egy olyan közösségről van szó, amit a tudás izgalma, szeretete, létrehozása mozgat. Hogy miért “szabad”, az már bonyolultabb. Szabad, mert bármely 18-30 év közötti ember jelentkezhet: nem kell megfelelni a formális oktatásban elvárt követelményeknek, mint a felvételi vagy az érettségi. Szabad mert kötetlenebb a formája: egy táborban vagyunk közösen, ahol választhatunk a programok közül, este bulizhatunk kapcsolódhatunk, stb. És szabad, mert nem frontális oktatási módszerekben hisz, amiben egy passzív hallgató és egy oktató áll szemben egymással.

Már a hallgató szó maga is egy olyan szerkezetet ír le, amiben valaki beszél, a másik pedig csak némán befogad. Nálunk ehelyett aktív résztvevők vannak. Tehát szabad, mert a tudás végül nem megkérdőjelezhetetlenül áramlik egy “tudományos” autoritástól a befogadó felé, hanem közösen és kritikusan gondolkodunk. Inkább együtt hozzuk létre a tudást, mint átadjuk azt. Hisszük, hogy az egész oktatás torz képe önmagának, méghozzá a szabadság effajta megléte nélkül. Mi az, hogy van egy kérdés, amire a diáknak tudnia kell a “választ”, és akkor kap egy piros pontot? Szerintünk ez egy rossz sémát ad át egy fiatalnak arról, hol a helye a világban és hogyan “működnek a dolgok az életben”. Sok elmélet magyarázza a világot, ezek versenye és ütközése a tudományos haladás motorja. Miért várjuk el tehát, hogy a diák egy tanulási helyzetben ne szállhasson be a versenybe és kérdőjelezhesse meg az oktatót?” – magyarázta Czabán Samu, a szabadegyetem főszervezője.

Fejlődés és kikapcsolódás szinte ingyen

Az Erasmus+ támogatásának hála az egyheti szállás és étkezés ára 18.000 forint, a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok pedig kedvezményes jegy lehetőségével is élhetnek. A táborban mintegy 70 fiatal vehet részt, az érdeklődők július 15-ig adhatják le jelentkezésüket a Kritika és Felelősség honlapján.

Több tudományág is terítékre kerül

A Szabadegyetem 3 pillér köré épül. Az első a közösség, hiszen a résztvevőket csapatépítés és önismeret várja. A második a tudásátadás, aminek keretében mindenki kötetlenül beszélgethet a meghívott tudósokkal, művészekkel és szakértőkkel. A harmadik pillér a felelősség, aminek keretében a tábort követően lehetőség van egy társadalmi projekt végrehajtására a projektben résztvevő hat Budapesten kívüli vidéki város egyikében. A táborlakók a hét során bepillantást nyerhetnek a pszichológia, társadalomtudományok, politika, kultúra, művészet, egészség és sport területeibe.

Facebook Comments