Menekül a spekulatív pénz Magyarországról: esik a forint

Menekül a spekulatív pénz Magyarországról: esik a forint

Menekül a spekulatív pénz Magyarországról: esik a forint

Pillanatnyilag 390 fölött jár az euróárfolyam, és emelkedik.

A magyar valutát köztudottan a forró tőke tartja lélegeztetőgépen (nem a Szijjártó-félén). Tavaly a jegybank 18%-ra emelte az irányadó kamatlábat. Eközben az EKB-nál ez 1%(!) volt. Ekkora marzsért már érdemes volt némi kockázatot vállalni a spekulatív tőkének.

Az MNB kénytelen volt emelni, amivel jelentős, többezer milliárd forintos veszteséget okozott magának, mert a forintárfolyam 2022 nyár elején összeomlott. Köszönhetően annak, hogy

  • az állami költségvetés hiánya május végére elérte az éves tervezet 92%-át, amiatt, hogy az Orbán-kormány 3300 milliárd forintot szórt ki a nép közé az újraválasztása és a hatalmon maradása érdekében;
  • óriási deficit keletkezett a magyar fizetési mérlegben, mert Putyin elzárta a gázt az Ukrajnát támogató Nyugat-Európa számára, ami az egekbe emelte a földgáz tőzsdei árát, amit viszont Magyarország is kénytelen volt megfizetni a remek szerződés miatt, amit Szijjártó és Orbán kötött a Gazprommal (illetve még mindig fizeti, mert tavalyról halasztást kért, miközben Európa többi része már nemcsak a sokkon van túl, de leszakadt a moszkvai függőségről is);
  • az Európai Bizottság a választás másnapján hivatalosan is életbe léptette a kondicionalitási eljárást a NER-rel szemben (és Orbán várakozásaival szemben, ami szerint éppen a választás másnapján indul meg az uniós pénzeső, amivel a németek, svédek, hollandok, etc. tovább finanszírozzák a rendszerét, mert nem tűnt fel neki, hogy az EU – a többi tagország nem kormány-, hanem rendszerváltást akar Magyarországon).

Az eurómilliárdok bejövetele és forintra konvertálása segített emelte volna a forint értékét. Az oroszok emelt gázára viszont az euró iránti keresletet növelte, és így a forint értékét csökkentette.

A teljes összeomlás érdekében jegybank kamatemelésre kényszerült, ami viszont óriásira növelte a veszteségét, felduzzasztotta az állami büdzsé kamatterheit, növelte az inflációt, továbbá recesszióba taszította a magyar gazdaságot.

Matolcsy – Orbánnal és saját korábbi álláspontjával szembefordulva – előre megmondta, hogy az választási költségvetés – és az EU-val való szembefordulás – ide fog vezetni.

Kinek mit intézett a kormánya, ugye.

A kamatemelés egy időre megoldotta a dolgot, stabilizálta a forintot. Az euróárfolyam 370 alatt is járt az elmúlt hónapokban. De a fentebb említett mellékhatásokkal járt.

Amelyek miatt az MNB már kénytelen kamatot csökkenteni. Eközben viszont a világ másik utat jár, az EKB, a FED és még a török jegybank is kamatemelési pályán van. Ezek miatt a kamatmarzsra bazírozó spekulatív pénz figyeli a híreket, és keresi a kiszállási pontot a forintból.

Minden hír a menekülés mellett szól.

  • Orbán nyilvánosan pozicionálta magát a vasfüggöny túloldalára, Moszkva és Peking mellé, továbbá a bűnözők oldalára, amire Washington vízumkorlátozással válaszolt.
  • Brüsszel továbbra se enged, ragaszkodik a jogállam teljes helyreállításához, nem terve finanszírozni korrupt autokráciát.
  • Emiatt a magyar költségvetés romokban és az összeomlás szélén. Nincs pénz a tanárok fizetésére, vagy a kórházak finanszírozására, a MÁV-ot leépítik (és hagyják lerohadni).
  • A jövő évi költségvetésből 2500 milliárd forintnyi fejlesztési pénz hiányzik. Ehhez képest az Erasmus- és a Horizont-programok aprópénznek számítanak.

Az állam nem tudja fizetni a saját tartozását, jelesül a jegybanki veszteséget, noha törvény kötelezné erre. De inkább módosítják.

Magyarország az összeomlás szélén szélén áll, ezt látja a pénzvilág. Erről írt Zsiday Viktor is:

Ahogy pár hónapja egy barátom mondta: „Ülök a carryben (kamatkülönbözeten alapuló befektetés), de fosok, és várom mikor pattanjak ki” – ez egyébként „hot money” tipikus hozzállása.

Szerinte tavaly, 400 feletti árfolyamnál, magas kamatok mellett sokan beszálltak forintba (a magas kamat mindig vonzza a spekulánsokat), de a pozíció (ahogy erősödött a hazai pénz, és csökkentek a kamatok) egyre kevésbé lett vonzó.

A hazai (főleg külpolitikából adódó) kockázatok nagyon jelentősek, és ezt nem biztos, hogy ellensúlyozza a kamat, ezért viselkedik teljesen úgy a forint, mint minden magas kockázatú carrytrade: a lassú javulást hirtelen, gyors beomlások követik, ahogy a befektetők megijednek az éppen aktuális hírektől, és

a még meglevő profitot zsebretéve kimenekülnek.

Facebook Comments