Egy igazi magyar még az űrben is tüzet gyújt!

Egy igazi magyar még az űrben is tüzet gyújt!

Egy igazi magyar még az űrben is tüzet gyújt!

A Hunor-program névre hallgató, nagy állami támogatást (ez erkölcsileg és anyagilag is értendő, természetesen) élvező magyar űrprojekt újabb mérföldkőhöz érkezett. A kiválasztott négy reménybeli asztronauta, akik közül végül egy lesz, aki valóban felszáll hát majd,  egy embert próbáló tréningen vett részt a minap a magyar honvédség szervezésében. 

Az úgynevezett SERE-kiképzés célja, hogy a katonák idegen terepen, veszélyhelyzet esetén is használható kompetenciákat sajátíthassanak el. A betűszó jelentése:  Survival, Evasion, Resistance and Escape, azaz túlélés, elkerülés (ebben az esetben az ellenség kutató szemei előli rejtőzködés értendő a kifejezés alatt), ellenállás, menekülés. Azaz praktikusan azt tanulják meg a katonák egy ilyen terepgyakorlat során, hogyan maradjanak életben addig, míg a felkutatásukra küldött egységekkel sikerül kapcsolatba lépniük. 

A honvédség beszámolója szerint a leendő asztronauták sikerrel teljesítették a kihívásokat, és ez minden bizonnyal hozzájárul majd ahhoz, hogy a jövőbeli küldetésük során is megoldják a hasonló helyzeteket. Ez remekül hangzik, de nézzük csak meg alaposabban, miféle feladatok elvégzésére kaptak kiképzést a résztvevők! 

  • menedéképítés a felszereléshez tartozó eszközök és tereptárgyak felhasználásával
  • Vízszerzés és víztisztítás
  • Élelemszerzés
  • Tájékozódás felszíni terepviszonyok alapján
  • Tűzgyújtás
  • Helikopteres kiemelés

Azon túl, hogy mindehhez nagy lélekjelenlét és fizikai állóképesség szükséges, óhatatlanul is felmerül a kérdés: ezek közül a most elsajátított képességek közül vajon melyik az, amelyik hasznos lehet olyan körülmények között, ahol nincs földi gravitáció és oxigén? Az a szerencsés, aki a négy jelölt közül végül kijut a világűrbe, nem sokat fog érni azzal a tudással, hogyan adjon füstjeleket, vagy melyik növény ehető. 

Nincs azzal semmi gond, ha nem tudjuk, hogyan kell asztronautát képezni: nem volt ennek hagyománya, nincsenek tapasztalatok. Eree vannak a nemzetközi kiképzőközpontok és neves szakemberek, köztük olyanok, akik már jártak a világűrben. Csakhogy az ő munkájuk megfizetésével nem lehet zsebre tenni az állam által az űrprogramba öntött milliárdokat, nem lehet kormánybiztost kinevezni. Létezik magyar űrkutatás: vannak szakembereink és kutatócsoportjaink űrszondák eszközeinek fejlesztésére, természettudósaink, akik háttérmunkájukkal nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy egy-egy nemzetközi expedíció létrejöhessen. Róluk szinte semmit nem lehet hallani, és rejtély az is, milyen anyagi forrásból gazdálkodhatnak. De a magyar űrhajóst legalább fel lehet majd ismerni arról, hogy rendíthetetlen optimizmussal próbál vizet tisztítani és tüzet gyújtani a Marson. 

Facebook Comments