Kolosszális kudarc Orbán populista gazdaság- és családpolitikája

Kolosszális kudarc Orbán populista gazdaság- és családpolitikája

Kolosszális kudarc Orbán populista gazdaság- és családpolitikája

A magyarok többszörösen fizetnek érte. Egyszer eleve az pénzüket szórja a kormány, ami ráadásul az Unió legnagyobb inflációjához vezetett. De legalább nemcsak az életszínvonal, hanem a lakosság- és születésszám is csökken.

Giorgia Meloni akár szimbóluma is lehetne a Fidesz ún. családpoltikája tökéletes kudarcának.

  • Egyfelől, mert az olasz miniszterelnök az egyetlen komoly európai politikus, aki még szóba áll az Orbán-rezsimmel. (Bár saját bevallása szerint inkább Novák elnökkel való személyes nexusa okán jött el az ún. Budapesti Demográfiai Csúcsra.)
  • Másrészt, mert Meloni személyében testesít meg csaknem mindent, ami ellen a Fidesz vehemensen küzd: egygyerekes anya, aki – bár hívő kereszténynek tartja magát – nem él házasságban.

A BDCS még azokból az időkből ered, amikor Orbán komolyan gondolta, hogy ő a “leader of Europe”, és az uniós jobboldal és szélsőjobboldal, a konzervatívok és a nácik egyesítésének élére állva majd ő menti meg Európát az iszlamizációtól, a migrációtól, a szekularizációtól, meg egyéb gonosz liberál-kommunista dolgoktól.

Az ügy 2019-ben, a legutóbbi EP-választáson fulladt kudarcba. Sőt, azóta már a következő mesterterv, az EU a V4-ekre alapozott kettészakítása (aminek pedig Nyugaton is volt támogatottsága, például Macron, mindegy, hogy hogy csak takarodjunk már) is becsődölt Putyin ukrajnai – nem mellesleg szintén kudarcos – inváziója miatt.

A demográfiai csúcsot azonban viszont tovább a tehetetlenség, noha a számok azt mutatják,

kevés nagyobb csőd van, mint Orbán embertenyésztő projektje.

A Fidesz-vezér alighanem úgy írja bele magát a magyar történelembe, mint aki alatt elfogy a magyar. A KSH népszámlálása már csak 9,2 millió embert talált. Ennyi személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe (de azért hozzáadtak még pár százezret, mert mégis zsenánt volna ekkora mértékű fogyás).

De még a hivatalos adatok szerint is több mint 300 ezerrel csökkent Magyarország népessége Orbán második uralkodása idején. Évente egy közepes városnyival van kevesebb országlakos.

  • Ennek fő oka az élveszületések számának csökkenése, ami az első Fidesz-uralom idején esett évi 100 ezer alá.
  • A második uralkodás alatt múlta alul először az évi 90 ezret, és tendenciaszerűen ott is maradt.
  • Az utóbbi 12 hónap mérlege már csak 87 ezer gyerek. Csak az összehasonlítás érdekében: 1954-ben 223 ezer gyerek született, 1975-ben pedig 194 ezer.

Ez önmagában még nem volna probléma, a születésszám-csökkenés minden fejlett társadalomra jellemző világtendencia. Az is csak inkább csak jellemző, hogy mindez Orbán és a Fidesz deklarált szándékai ellenére történt.

Az már viszont komoly gazdasági válságot okozott, hogy annak ellenére nem szül a magyar, hogy a kormány még fizet is érte. Persze a mi pénzünkből. Sőt, kétszer fizetünk érte.

Orbán évente a magyar GDP 5%-nak megfelelő összeget költ ún. családtámogatásra. Aminek – mint az adatok mutatják – a demográfiai hozadéka semmi. Ellenben

kiürítette az államkasszát és megalapozta az EU legnagyobb inflációját.

  • Először is, mert növelte a keresletet, ami áremelkedésekhez vezetett.
  • Másodszor, mert az üres büdzsé feltöltésére az “adócsökkentés kormánya” adókat emelt, ami a kereskedők a piac természetéből adódóan a vásárlókra hárítottak.
  • Harmadszor, mert a befektetők nem bíztak abban, hogy a csőd elkerülhető, menekültek a forintból, ami rontotta az egyenleget, és tovább növelte az árakat.

A forint összeomlása miatt Matolcsy megemelte a kamatot, ami recesszióba fordította a gazdaságot, csökken a magyar GDP. A brutális árszínvonal-növekedéshez hozzájárult a tavaly aszály és Szijjártó 2 éve a Gazprommal kötött tragikus gázszerződése, valamint a mezőgazdasági nagykereskedő NER-cégek nyerészkedése is.

Az infláció az elején még teljesíteni látszott a célját. Ti. hogy ez egy burkolt adó, egyfajta jövedelemtranszfer az állam felé, Orbán és társai gyakorlatilag kiszervezték az adóbehajtást az élelmiszerláncoknak.

Az európai átlagot háromszorosan, a hanyatló Nyugatét négyszeresen meghaladó árszínvonalnövekedés azonban a végén odavezetett, hogy

elfogyott a magyarok pénze.

  • Drasztikusan csökkent a kiskereskedelmi forgalom, amivel visszaesett az állam áfabevétele.
  • Emiatt költségvetés továbbra is a csőd szélén.
  • Egymást érik a “nemmegszorítások”: az állami beruházások százainak(!) leállítása, az egészségügy, az oktatás vagy a vasút finanszírozásának csökkentése, azaz az állami szolgáltatások színvonalának zuhanása.

Zuhan továbbá a reáljövedelem, és ezzel a lakosság életszínvonala is.

És mindez onnan indult, hogy az Orbán-kormány voluntarista gazdaságpolitikájának embertenyésztési céljai is lettek. Az évi 5%/GDP, 2021-ben például 3300 milliárd forint visszaosztásért azonban

Magyarország gazdasági válsággal és életnívó-csökkenéssel fizetett.

  • Mert “legalább kormányozni tudnak”.
  • Továbbá: kinek mit intézett a kormánya.

Eközben természetesen ez eredeti – legalábbis a névleges – célt sem érték el: nemcsak a reáljövedelmek és az életszínvonal, de a lakosság- és a gyerekszám is tovább csökken Magyarországon.

Ez a szép eredmény: nemcsak gólt nem rúgtunk, de még kaptunk is. De azért “demográfiai csúcsot” tartanak, hátha az emberek a szavaknak és nem a számoknak vagy a szemüknek hisznek.

Orbán populista gazdaság- és családpolitikája kolosszális kudarc.

De legalább a tavalyi választást megnyerték vele. Az is valami. Magyarország pedig most megfizeti Orbán hatalommániájának az árát.

Facebook Comments