“A kormány gazdaságpolitikája tömegszerencsétlenség”

“A kormány gazdaságpolitikája tömegszerencsétlenség”

“A kormány gazdaságpolitikája tömegszerencsétlenség”

És ezt nem (csak) én mondom, hanem (már) az MNB elnöke (is).

Matolcsy György, aki 2 ciklusban is volt Orbán gazdasági minisztere, és akit Fidesz-KDNP választott a jegybank élére, az utóbbi években valamiért kijózanodott.

  • Korábban lunatikus gazdaságpolitikai elképzeléseiről volt ismert. Még 3 éve is arról beszélt, hogy a Covid-válság direkte jól jön a magyar gazdaságnak, mert így majd “kanyarban előzünk”.
  • 2021-től viszont élénken kritizálja a populista gazdaságpolitikát.

A közgazdász-vándorgyűlésen egyenesen tömegbalesetnek, szerencsétlenségnek, “kalandorpolitikának” nevezte a választási célú pénzszórást, ami az EU legnagyobb inflációját, az árak – kétéves bázison mért – 35%-os, az élelmiszerárak közel 60%-os emelkedését hozta,

Matolcsy Egerben arról beszélt, hogy figyelmeztetésének célja, hogy a politikai elitek soha ne ismételjék meg azt az “inflációs kalandot”, amit idehaza “átéltünk és elszenvedtünk”. Ami jelentősen leértékelte a magyarok jövedelmét, csökkentette a fogyasztását és az életszínvonalát:

“A kormány 2021-22-ben az inflációt érdemben növelő intézkedéseket hozott. A hatósági árakkal lehet, hogy tüzet akart oltani a kormány, de olajjal.”

Varga pénzügyminiszter szerint viszont minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg lehetünk elégedve:

“Nem mondom, hogy minden tökéletes, de jó úton haladunk.”

Eközben tavaly októberben csaknem teljesen összeomlott a forint (nem a 400, hanem az 1000 forintos euró volt az esélyes), napokon múlt az államcsőd.

Ennek veszélye idénre sem múlt el. Az államháztartás hiánya augusztusra elérte az egész évre tervezettet. További 1800 milliárd forint hiányzik a kasszából. Még úgy is, hogy a kormány nem fizeti ki az MNB veszteségét, noha erre jogszabály és a gazdasági racionalitás is kötelezné.

Varga Egerben egyszerre beszélt

  • a hiány csökkentéséről (a tavalyi 6%-hoz képest)
  • és a hiánycél felülvizsgálatáról (az idénre tervezett 3,9%-hoz képest).

Az utóbbi praktikusan azt jelenti, hogy az államadósságot növelik. További hiteleket vesznek fel 14-15%-os kamatra. Itt érdemes talán felidézni azt bankos mondást, hogy aki 10% fölötti kamatra vesz/venne fel hitelt, annak nem szabad adni, mert az olyan hülye, hogy nem tudja visszafizetni.

A hiány csökkentése pedig a gyakorlatban további megszorításokat jelent.

Egyfelől kiadáscsökkentést. Noha ezen a területen nem nagyon van már mozgástér. Lázár eleve többszáz(!) állami beruházást állított le, mert végre belátták, hogy az uniós ingyenpénz soha nem fog jönni. Illetve csak akkor, ha rendszerváltás történik Magyarországon.

Ezért az Unió után már a NATO-nak fogunk hazudni: a költségvetésbe katonai beszerzésekre tervezett 800 milliárdot fagyasztják be.

Ez előre megjósolható volt. Az idén elfogadott jövő évi költségvetésbe 1300 milliárdot terveztek az ún. Honvédelmi Alapba, hogy elérjék a NATO-vállalást, a GDP 2%-át. Azonban nyilvánvaló volt, hogy ez csak egy blöff a német hadiipar felé:

az Orbán-kormány filozófiájának alapja, hogy soha ne add oda másnak, amit magad is ellophatsz.

Mivel elfogyott a magyarok pénze, csökken a kiskereskedelmi forgalom és ezzel az állam áfabevétele, Varga újabb sarcot tervez kivetni: a jövedéki és az élelmiszerláncok forgalmi adójának emelése után ezúttal a bankadót emelné (be is szakadt az OTP árfolyama azonnal).

  • Megígérték, hogy ők lesznek az “adócsökkenés kormánya”: másfél éve folyamatosan emelik az adókat.
  • Megígérték, hogy választási győzelem után jönnek a megváltó uniós pénzek: addig csak de facto, azóta már de jure sem jönnek.
  • Megígérték, hogy itt aztán nem lesznek megszorítások: többszáz állami beruházást állítottak le, kifizetési stopot és 18 fokos maximális hőmérsékletet rendeltek el a közintézményekben.
  • Megígérték, hogy megfékezik és megszelídítik az inflációt: az infláció az európai középmezőnyből, 8%-ról az uniós ranglista élére, 26%-ra ugrott.
  • Megígérték az olcsó orosz gázt: Magyarország fizeti a gázért a legtöbbet Európában.
  • Megígérték, hogy megvédik az ún. rezsicsökkentést: a piaci ár ötszörösét kell fizetni a gázfogyasztás áltag fölötti részéért. Az áram árát a duplájára emelték.
  • Megígérték, hogy szárnyalni fog a gazdaság : a GDP nemhogy nőne, de egyenesen csökken. A gazdaság zsugorodik és hanyatlik.

Mindennek az ellenkezője történt, mint amit a választás előtt ígértek. És mindent megcsináltak, amivel a kampányban az ellenzéket vádolták.

Valóban nehéz a Fidesz-kormány politikáját másként értékelni, minthogy tömegkatasztrófa.

Facebook Comments