Mimagyarok kitértek a hitükből: 30 év alatt 5 és fél millió keresztény tűnt el Magyarországról

Mimagyarok kitértek a hitükből: 30 év alatt 5 és fél millió keresztény tűnt el Magyarországról

Mimagyarok kitértek a hitükből: 30 év alatt 5 és fél millió keresztény tűnt el Magyarországról

Nem mondhatni, hogy a kormány és az állampárti propaganda nagy felületen foglalkozott volna vele, hogy megszűnt a NER ideológiai legitimációja.

Aki ment már el templom előtt a vasárnapi mise végén, és látta a ki nem özönlő tömeget, az tisztában lehetett a vallás magyarországi szerepével (annak hiányával), de a számok mégiscsak egzaktabbak: a magyarok alig 43%-a nyilatkozott úgy a tavalyi népszámláláson, hogy valamelyik keresztény egyház tagja/híve.

Ami azt jelenti, hogy a többség nem az.

Megszűnt tehát a keresztény többség Magyarországon. Egyszersmind megszűnt a keresztény Magyarország, most már hivatalosan is.

Nincs mit megvédeni már a szekuláris Nyugattól, noha Orbán július végén, Romániából üzenve a keresztény örökség felvállalását nevezte a Nyugat és Kelet közötti legfontosabb különbségnek. Ti. hogy ők, “Brüsszel”, ezt el akarnák törölni, míg a vallásos-tradicionalista keleti tagországok rgaszkodnak hozzá.

Ez Lengyel- és Horvátországra, meg Romániára igaz is lehet (Orbán is szükségesnek nevezte a “román ortodoxok” támogatását az uniós kultúrharcban), Szlovákiára esetleg, azonban Magyarországra már biztosan nem. Itt az emberek többsége (57%-a) maga sem kér a kereszténységből.

És ez nem a kommunisták érdeme: a létező szocializmus négy évtizede után, amikor a vallást (benne a kereszténységgel) inkább csak tűrték, ha nem egyenesen tiltották, még nőtt is a keresztények száma. Amikor viszont szabadon meg lehetett vallani a hitet, sőt, az egymást váltó jobboldali kormányok szorgalmazták is, akkor egyenesen zuhanásnak indult.

  • 1949-ben 9 millióan nevezték magukat kereszténynek, a népesség 98,3%-a. 1,5% volt a judaizmus gyakorlója. A vallástalanok száma alig 0,2%.
  • 40 év létező szocializmus után, az 1992-es népszavazáson azonban már 9,6 millió volt a keresztények száma, a lakosság 93%-a. A katolikusok több mint 7, a reformátusok 2 millióan voltak. A nemvallásosak aránya 7%.
  • 2001-re azonban drasztikus zuhanás következett. Több mint 2 millióval csökkent a keresztények száma, és majdnem 20%-kal az aránya. Már csak a lakosság 74%-a, 7,5 millió ember vallotta meg a keresztény hitét.
  • 2011-re a zuhanás folytatódott. 2,2 millió kereszténnyel lett kevesebb. 5,3 millióan, a lakosság 54%-a mondta magát annak.
  • 2022-re pedig végképp elveszett Magyarország keresztény jellege. 4,2 millió ember vallotta magát egyházhoz tartozónak, ami a népesség alig 43%-a. 40% (3,8 millió ember) eleve nem nyilatkozott a valláshoz tartozásról, másfél millióan pedig vallástalannak mondták magukat. Ateistának nem lehetett.

Az utóbbi 30 évben elveszett tehát 5,4 millió keresztény: 9,6 millióról 4,2 millióra csökkent a hívők száma.

10 évente 2 millió, az utóbbi évtizedben csak 1. Erre jó volt az Orbán-kormányok, a NER és a Fidesz-KDNP politikája, ha megállítani nem is tudta, felére csökkentette a zuhanást. Azonban azt nem volt képes elkerülni, hogy a vallásosak kisebbségbe kerüljenek Magyarországon.

A kormánypropaganda és a Fidesz mélyen hallgat a dologról. Az egyedüliként reagáló Alapjogokért Központ egy kutatással válaszolt, mely szerint a magyarok 86%-a nyilatkozott úgy, hogy meg van keresztelve. De ez csak ront a helyzeten, mert gyerekként hiába keresztelték meg (esetleg a nagyszülők kívánságára, vagy csak azért, mert hátha jó lesz egyszer valamire), ha felnőttként több mint felük nem gyakorolja a vallását, nem vallja meg a hitét.

Alighanem nincs is neki.

Orbán alighanem már nyáron ismerte a számokat (a KSH kormányszerv), azért mondta Tusnádfürdőn, hogy

hedonista pogányokká váltunk.

A magyar népesség tehát pont ellenkezőleg mozgott, mint Orbán és pártja, akik 1992-ben még azzal gúnyolódtak a parlamentben, hogy „csuhások térdreimához!”, amikor egy KDNP-s képviselő szót kért. Azóta viszont összeálltak a csuhásokkal, Orbán és Kövér megtért, és ők mennek térdre, imához.

A Fidesz teljesen szembement a korszellemmel és a közérzülettel. Még az alkotmányba (amit szimbolikusan húsvétkor fogadtak el!) is beleírták, hogy az államnak védenie kell a kereszténységet. Indoktrinációs céllal öntötték a pénzt az egyházi iskolákba.

Tavaly és tavalyelőtt is meghívták a pápát. Eucharisztikus kongresszust rendeztek. Vallási megfontolásból tiltják a meglegházasságot és a melegek örökbefogadási jogát. Bibliai alapon ítélik el a homoszexualitást és a nemváltást. Boltbezárással akarták újra kötelezővé tenni a vasárnapi pihenőnapot. Még a tűzijátékba is beletették a keresztet.

De minden hiába. A hívők számának zuhanása bár mérséklődött és lelassult, folytatódott. Magyarország már nem keresztény többségű ország többé.

Ebben a tekintetben csatlakoztunk a fejlett és felvilágosult (Fidesz-magyarul: hanyatló és haldokló) Nyugathoz. Nehéz lesz ezután bírálni őket vallási platformról, tekintve, hogy a mimagyarok többsége is kitért a hitéből.

A kereszténység élteti, a kereszténység megtagadása megöli Európát

mondta még pár hete is Kövér László. Hát akkor nincs mese, végünk van nekünk is.

Facebook Comments