Ösztöndíj tanároknak: ha úgy érzed, hogy hülyének néznek, jól érzed

Ösztöndíj tanároknak: ha úgy érzed, hogy hülyének néznek, jól érzed

Ösztöndíj tanároknak: ha úgy érzed, hogy hülyének néznek, jól érzed

2023 augusztusában, éppen akkor, mikor kiderült, hogy a státusztörvény hatályba lép, a Kulturális és Innovációs Minisztérium ösztöndíj-pályázatot hirdetett pedagógusok számára. A Köbüki névre hallgató program célja, hogy a tehetséggondozásban aktívan és eredményesen dolgozó tanárok közül néhányan havi 75.000 forintot kaphatnak pluszban egy tanéven keresztül.

Az elvárás talán az lehetett, hogy aki a pályán marad, az egyrészt rettentően elhivatott, másrészt annyira szüksége van minden fillérre, hogy egy elsőre jól hangzó összegért hajlandó lesz nagyjából ennek az összegnek a dupláját érő pluszmunkát magára vállalni, miközben a munkájával hozzájárul egy csomó tanulmányi verseny életben tartásához is, mert „gyerekanyagot” biztosít hozzájuk.

A pályázók száma ehhez képest messze elmaradt az elvárttól. Nem kizárt, hogy aki diplomát szerez, alapszinten tud számolni, és észrevette, hogy az ígért összeg nem áll arányban a befektetendő munkával.

Sokan eleve ki is maradtak azok köréből, akik egyáltalán pályázhattak volna. A kiírásban ugyanis csak bizonyos szakok szerepelnek, így, ha valaki pechére mondjuk nyelvtanár, akkor csak bánatosan nézheti, ahogy a – például történelem szakos –  kollégái éppen nem gazdagodnak meg, viszont legalább halálra dolgozzák magukat, ha esetleg nyernek. Aki mégis rászánja magát, hogy pályázzon, arra rengeteg papírmunka vár: egy bonyolult pontrendszer alapján dől el, kik lesznek a támogatásra érdemesek. A jelentkezési időszak szépen összesimult időben a státusztörvény elfogadásáról szóló kötelező nyilatkozattétel időszakával; aki marad a munkahelyén, jutalmul pályázhat, aki pedig nem, az amúgy is méltatlan lenne bármiféle támogatásra.

Mivel a jelentkezők nem tolongtak a visszautasíthatatlan ajánlatot olvasván, a Kulturális és Innovációs Minisztérium hivatalnokai lépni kényszerültek. Először is: meghosszabbították a jelentkezés eredeti, szeptember 21-ikei határidejét október 12-ig, hátha valaki csak későn kapna észbe, vagy eddig azért nem küldte be az anyagát, mert nem volt benne biztos, hogy a pályán marad-e egyáltalán. Ezt a döntést mindenki meghozta szeptember 29-ig, így most már semmi akadálya annak, hogy aki igazán elhivatott, maradt, és aztán szembesült vele, hogy a fizetése nem lesz több, viszont folyton helyettesíteni fog, kapva kapjon a lehetőségen. De az is lehet – gondolkodtak odafenn a minisztériumban – hogy ez a pontszámításosdi nagyon bonyolult egy csekélyértelmű (de amúgy tehetséggondozással magas szinten foglalkozó) kis tanárnak, ezért a meghosszabbított határidejű pályázat újbóli meghirdetésénél a kecsegtető hívószó ez lett: „egyszerűsített jelentkezési feltételekkel”.

Eddig sem volt titok, hogy a kormány sportot űz diplomás, jól képzett és művelt emberek hülyének nézéséből. De most már a látszatra sem sokat adnak.

Töltsd ki a kedvedért lebutított jelentkezést, vállalj el 75 ezerért egy teljes embert igénylő pluszmunkát, miközben a béreden nem emelünk – és a pályázatod beküldésével máris elfogadjuk hűségesküdet. Innen fogjuk tudni, hogy bármit, de tényleg bármit megtehetünk veled a továbbiakban is.

Facebook Comments