Kormány: siker, bravúr! – Külföldiek: “Magyarok, hogy élitek túl ezeket az árakat?!”

Kormány: siker, bravúr! – Külföldiek: “Magyarok, hogy élitek túl ezeket az árakat?!”

Kormány: siker, bravúr! – Külföldiek: “Magyarok, hogy élitek túl ezeket az árakat?!”

Szembeötlő a kontraszt a mindennapi tapasztalat, és aközött, ahogy a kormány és propagandája interpretálja a gazdasági híreket.

A kormány szerint ugyanis kizárólag az ő érdemük, hogy lassult az infláció, és 10% alá csökkent az éves áremelkedés üteme. A (közpénzből) kitartott agitkáik meg egyenesen óriási bravúrról és nagy győzelemről írnak.

A mindennapi tapasztalat azonban még mindig horrorárakat lát a boltban, 1000 forintos kenyeret a pékségben.

A hatalmas győzelemmel ugyanis több probléma is van:

  1. Ez még mindig a legnagyobb áremelkedési ütem az Unióban.
  2. Három és félszer akkora, mint Nyugat-Európa inflációja.
  3. Nagyobb, mint Nyugaton akkor volt, mint amikor az Orbán-kormány azt hangoztatta, hogy az EU lábon, tüdőn, egyéb testrészeken lőtte magát.
  4. Háromszorosa a jegybank inflációs céljának.
  5. Még annál is nagyobb, mint amikor Orbán 2022. májusában, a választási győzelmet követő beiktatási beszédében megígérte, hogy megfékezi és megszelidíti az áremelkedési ütemet.

Bő másfél év eltelt, de még mindig nem érte el a célt. Sőt, nagyobb az infláció, mint amikor a fékezést megígérte.

Az egyszámjegyű célt egy éve lengette be. Közben az áremelkedési ütem még jobban emelkedett. Januárban például 26%-os is volt.

Az infláció csökkentése ugyanis kevés. Az árstabilitás az, ami fontos, illetve fontos lett volna. Az infláció hiába csökken, azzal csak árak emelkedésének üteme mérséklődik (valamelyest), maguk az árak nem csökkennek:

Ha rendszer- és trendszerűen csökkennének, az infláció negatívba fordulna, az még rosszabb volna. A tényleges dezinfláció ugyanis a kereslet csökkenését, a gazdaság hanyatlását, megnőtt halálozást vagy elvándorlást jelez.

Esetleg a lakosság elszegényedését.

Alighanem ez már hozzájárul az áremelkedések ütemének mérséklődéséhez. Elfogyott a magyarok pénze, amit a kiskereskedelmi forgalom csökkenése is mutat. Mert kinek mit intézett a kormánya, ugye.

Továbbá piros, nem sárga: sokba van nekünk Orbán uralkodása.

A kormány propagandájával szemben a valós helyzetet jól illusztrálja egy fiatal szerb házaspár esete, akik kívülállóként a Redditen adtak hangot (angolul) a magyarországi árak fölötti megdöbbenésüknek:

“Magyarok, hogy élitek túl ezeket az árakat?!

Utoljára 2022 márciusában jártunk Budapesten, és minden 50%-kal olcsóbb volt, mint most. Mi történik az inflációval?! Igen, tudom, itt Szerbiában is nagyon magas az infláció, de nem ILYEN magas…”

Na, ez az óriási bravúr.

Az egyéves bázison mért áremelkedésekkel szemben a kétéves bázis – a kormányszerv KSH hivatalos adatai szerint is – azt mutatja, hogy tökéletesen indokolatlan a Fidesz-kormány sikerpropagandája.

  • 2021. októberéhez képest az árak 33%-kal magasabbak.
  • Az élelmiszerárak viszont már 54%-kal.

Ez valóban hatalmas bravúr. Életszínvonal-növekedést ígérni, ezzel választást nyerni, majd csökkenteni a reáljövedelmet és ezzel az életnívót.

2 év alatt legalább harmadával esett vissza a magyarok elkölthető pénze. Ráadásul minél kisebb a jövedelme valakinek, arányaiban annál többet költ élelmiszerre. Az igazán szegények reáljövedelme tehát felére is zuhanhatott.

Az tényleg kérdés, hogy ők hogy élik túl.

Facebook Comments