Idehallatszik a röhögés Brüsszelből

Idehallatszik a röhögés Brüsszelből

Idehallatszik a röhögés Brüsszelből

Orbán közpénzből finanszírozott kormánykampányainak tudottan 2 célja van.

  • Egyfelől megállítani a Fidesz támogatottságának erodálódását.
  • Másrészt erőt mutatni kifelé, ti. hogy a “magyarok” nagy többsége Orbán mögött van.

Az előbbi még úgy, ahogy sikerül neki, bár főként reális alternatíva hiányában. Az utóbbi ellenben már legutóbb is nagy kudarc volt.

A legutóbbi ún. nemzeti konzultációt olyan kevesen töltötték ki, és küldték vissza, hogy az Európai Bizottság egyszerűen kiröhögte. Alig vesztegettek rá szót. Mindössze egy alacsony rangú tisztviselő, Peter Stano külügyi szóvivő kommentálta. Ő is úgy, hogy

a Bizottság értesült a résztvevők alacsony számáról.

Miközben Rogán-féle propagandaminisztérium és utólag kitette, hogy a magyarok 97% ellenzi a szankciókat, a valóságban ez csak 17% volt.

A hónapokon át tartó kampánnyal még a tavaly április Fidesz-szavazóknak is csak kevesebb, mint felét, 1,3 millió embert sikerült meggyőzni, hogy “az elhibázott szankciók” ehetnek mindenről, de főként az Európa-rekorder inflációról.

Ennél ezúttal sem várható sokkal jobb arány. Az egyik kormánylap, a Fidesz-közeli kézbe került Index tett fel egy szavazógépet, amely szerint válaszolók 72%-a egyáltalán nem tervez részt venni a felmérésben, mert nem látják semmi értelmét:

Ami azt jelenti, hogy a közel 8 millió választóból eleve már csak legfeljebb kétmilliót érdekel az ügy.

Annyira nem örülhettek ennek, mert – bár a poszt élesítéséig nem vették le – a népek hiába olvasták, lecsúsztatták a címlapon.

A felmérés nem reprezentatív, az Indexnek inkább kormányoldali és pártnélküli, de főként városi olvasói vannak. Ráadásul az ilyen felmérések véleményt, és nem tényleges cselekvést jeleznek. Egyet kattintani sokkal könnyebb, mint olvasni, értelmezni, töltögetni, feladni a postán.

Ha a választók 28% tényleg részt venne, az már nagy siker volna Orbánéknak. Akkor már csaknem minden Fidesz-szavazót rá tudtak volna venni, hogy támogassa a kormányálláspontot.

De a részvétel még mindig rendkívül alacsony lenne, és egyvalamire biztosan nem volna alkalmas: hogy azt mutassa, a magyarok többsége Orbán véleményét osztja.

Alighanem megint idehallatszik majd a röhögés Brüsszelből.

Facebook Comments