Az év legkínosabb avatóünnepségei: itt a TOP 5, megtekintés csak saját felelősségre!

Az év legkínosabb avatóünnepségei: itt a TOP 5, megtekintés csak saját felelősségre!

Az év legkínosabb avatóünnepségei: itt a TOP 5, megtekintés csak saját felelősségre!

Az év vége mindig alkalmat ad az összegzésre, visszatekintésre. Meg kell állapítanunk, hogy honatyáink mozgalmas évet tudhatnak maguk mögött: amikor éppen nem a külkapcsolatainkat építették, akkor idehaza igyekeztek az országot szebbé tenni, és egyre-másra avattak újabb és újabb nagyszerű fejlesztéseket és műalkotásokat. Némelyik esemény igazán emlékezetesre sikerült. Nem volt könnyű, de a hatalmas választékból kiszemezgettük a legjobb ötöt. Íme tehát az év legkínosabb avatásainak toplistája!

5. Kirgiz énekmondó szobra

2023. augusztusában a lakiteleki Hungarikum Ligetben Kövér László ünnepélyesen felavatta Szajakbaj Karalajev szobrát. az említett híresség nem más, mint a kirgizek legfontosabb eposzának, a Manasznak lejegyzője. A Hungarikum Ligetben olyanok kaphatnak emlékművet, akik különösen sokat tettek a magyarság szellemiségének fenntartásáért. Itt található a magyarral rokon népek pantheonja is, ahol már ott áll egy kazah költő mellszobra: mostantól neki nyújt társaságot a kirgiz énekmondó. Országgyűlésünk elnöke beszéde során kifejtette, hogy a magyarok a kereszténység felvétele előtt, illetve a kirgizek az iszlámra térésük előtt ugyanazt az ősvallást gyakorolták, a tengrizmust, ez indokolja a mai napig sem szűnő testvéri érzéseket.  

4. Zagyvarékasi padok

Az országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor avatott fel 2023. októberében két padot Zagyvarékason. Mindkettő egy-egy irodalmár nevét viseli: az egyiket Móricz Zsigmondról nevezték el, a másikat Serfőző Simon költőről, aki Zagyvarékas szülötte. A padokat a helyi plébános fel is szentelte. A nagyszabású ünnepséget népviseletbe, illetve huszár egyenruhába öltözött gyerekek jelenléte tette teljessé.

3. Családbarát vécé Barcson

A barcsi turisztikai központ 400 millió forintos EU-támogatással épült, azzal a céllal, hogy az ere járó turisták megpihenhessenek, miközben interaktív kiállításokon ismerhetik meg a környék történelmét és természeti értékeit.

A létesítményt maga Novák Katalin adta át 2023. március végén, ezekkel a szavakkal:

a beruházás jó példa arra, hogy ha bölcs döntések születnek Brüsszelben, azzal a helyi közösségek és Európa is gazdagodik

A mosdót megpillantva hirtelen érthetővé vált, miért a köztársasági elnök avatta fel a létesítményt: ennél közösségépítőbb, családbarátabb mellékhelyiséget nehéz építeni. A válaszfalak nélküli ülőkék igazi meghitt közösségi élményt biztosítanak a használóknak. Azóta már elkészültek az elválasztó elemek is. Mint kiderült, az átadás kitűzött időpontját nem lehetett csúsztatni a köztársasági elnök szoros időbeosztása miatt, ezért inkább bevállalták a nem teljesen kész létesítmény felavatását.

2. Zebra Pusztamiskén

2023. augusztusában Navracsics Tibor Pusztamiskére látogatott, hogy ünnepélyes keretek között felavasson egy zebrát. A falu önerőből készítette a gyalogátkelőhelyet, mindenféle kormányzati vagy nemzetközi támogatás nélkül; emiatt különösen nehezen értelmezhető, miért kellett egy miniszter az átadásához.

1. A felújított Jedlik Ányos Gimnázium átadása

Bár erős volt a mezőny, semmi kétség, hogy az első díj annak a csepeli középiskolának jár, amelyet Németh szilárd adott át ünnepélyesen a tanév elején. Az iskola azzal vált híressé, hogy a falain Orbán Viktortól vett hazafias idézetek díszelegtek, a tanuló ifjúság épülésére. Az ebből kerekedett országos botrány hatására a szövegeket végül levették, de már későn: Németh Szilárd (mert nem sok kétség akadhat, hogy ő kezdeményezte a bölcs mondások közzétételét) ezzel hosszú időre beírta magát a hazai oktatás különösen szégyenletes eseteinek nagykönyvébe.

Facebook Comments