Agyhalál: Schiffer berendeltetné az amerikai nagykövetet Szijjártóval Trump miatt

Agyhalál: Schiffer berendeltetné az amerikai nagykövetet Szijjártóval Trump miatt

Agyhalál: Schiffer berendeltetné az amerikai nagykövetet Szijjártóval Trump miatt

Kétségtelenül nagy – akár történelmi – jelentőségű, az az ítélet, amit Denverben hoztak, de még jellemzőbb, hogy mit váltott ez ki Magyarországon.

Egyfelől nagy riadalmat a NER-ben, másrészt pedig hazugságokat és ostobaságokat.

Colorado állam Legfelsőbb Bírósága diszkvalifikálta Donald Trumpot az elnökválasztási küzdelemből. Játsszunk el a gondolattal: ha valami hasonló történne egy patrióta kormány által vezetett közép-európai országban… Hány perc kellene az Európai Parlamentben a demokrácia halálának kikiáltásához, hány perc múlva adna ki elítélő közleményt az amerikai külügyminisztérium, hány perc múlva fagyasztaná be még inkább az Európai Bizottság az oda nem adott uniós forrásokat, s hány perc kellene ahhoz, hogy a globális liberális médiahálózat minden felületén szerkesztőségi cikkekben hirdessék a jogállamiság megsemmisülését???

Ezt hazudta lelkesen Orbán nemzetközi kifutója, a Szijjártó nevű.

A valóság természetesen nem ez. A bíróság – legalábbis ez az ítélet – nem “diszkvalifikálta Donald Trumpot az elnökválasztási küzdelemből”, csak a republikánus előválasztáson való indulástól, és csak Colorado államban tiltotta el. A volt elnök ettől a döntéstől a szövetségi elnökválasztáson – akár függetlenként – még elindulhat, és természetesen fellebbezhet is az ítélet ellen (az USA legfelsőbb bíróságán).

Moszkva druzsbájának gondolatmenete ott is hibás (vagy egyenesen hazug), hogy EP, az EB, az amerikai külügyminiszter és a független média aligha tiltakozna, ha a magyar bíróság eltiltaná a közhivatal viselésétől a korábbi magyar miniszterelnököt, aki nem fogadja el a választási vereségét és a Parlament ostromára buzdít.

Márpedig Trump pont ilyeneket csinált. Hasonló dolgok nálunk eddig sem voltak ismeretlenek:

  • 2002: a Budaházy-féle hídfoglalás.
  • 2006: a tévé ostroma és a Kossuth tét megszállása.
  • 2018: szerverleállás a választás éjszakáján.

A Schiffer nevű, aki egykor még akár ellenzékinek is gondolható pártelnök is volt, továbbment, és ugyanott azt javasolta,

Most kéne berendelni az amerikai nagykövetet és kifejezni Magyarország mélységes aggodalmát az amerikai demokrácia állapotát illetően.

Pedig ő – állítólag – még jogász is.

Azonban egyrészt nem tudja, hogy a nagykövet – mint a külügy alkalmazottja, akit a végrehajtó hatalom jelöl, és a törvényhozás szavaz meg – független az igazságszolgáltatástól. Eszerint nem hallott még a hatalmi ágak elválasztásáról, sem a fékek és egyensúlyok rendszeréről.

A nagykövetnek, valamint főnökeinek, a külügyminiszternek és az elnöknek se joga, se hatalma, se lehetősége nincs beleszólni a bírósági döntésekbe.

Másfelől pedig még a magyar jog is ismeri a közügyektől való eltiltás fogalmát, amihez hasonlóra a denveri bíróság is hivatkozott.

Az amerikai alkotmány 14. kiegészítése/módosítása – az ún. felkelési cikkely, amit a polgárháború után hoztak – ugyanis kimondja, hogy

aki egyszer hivatali esküt tett arra, hogy az Egyesült Államok Alkotmányát védelmezni fogja, majd később segítséget nyújtott az Egyesült Államok ellenségeinek, az nem viselhet hivatalt a szövetségi államapparátusban. 

  • A vita arról van, hogy az elnök tisztviselőnek (officer) számít-e.
  • Másfelől pedig arról, hogy a Capitolium 2021. január 6-ai ostroma felkelésnek és lázadásnak minősül-e.
  • Továbbá bizonyított-e, hogy Trump részt vett benne, vagy felbujtó volt-e.

A coloradói legfelsőbb bíróság szerint mindháromra igen a válasz. Az elnök például azért számít az államapparátus tagjának, mivel a hadsereg főparancsnoka.

Szóval itt tartunk. Az Orbán-rezsim – és szatellitjei, mint Schiffer – elvárnák, hogy az USA tartsa tiszteletben a NER “szuverenitását”. Ők ellen gond és kétség nélkül beleugatnának, mit kellene tennie Amerikának.

Természetesen ennél sokkal nagyobb probléma, hogy hazugságokkal, mint Szijjártó és ostobaságokkal, mint a Schiffer.

Facebook Comments