Háziasszonynak kell lennem a magyarok nevében

Háziasszonynak kell lennem a magyarok nevében

Háziasszonynak kell lennem a magyarok nevében

Karácsony alkalmából Novák Katalin 25 perces, exkluzív televíziós interjút adott a HírTv-nek. A beszélgetés leginkább attól volt exkluzív, hogy ő adta – egyébként nem hangzott el benne semmi olyan, ami indokolta volna, miért is volt erre szükség. Előre borítékolható kérdések és válaszok hangzottak el, és a nagyközönséggel megosztott mély gondolatok, illetve bizalmasabb magánéleti részletek éppen azok voltak, amelyeket a közösségi médiafelületeken is folyamatosan publikál az államfő kommunikációs csapata.

Az interjú a klasszikus – Isten, haza, család-tematikára épült, az ünnepre való tekintettel ezúttal a sorrend a „haza” (essünk túl gyorsan rajta), a „család” (ez szerepelt az interjú leghangsúlyosabb  témájaként) és „Isten” (karácsony van) volt. A haza ügyét illetően két dolgot emelt ki a köztársasági elnök. Az egyik a szomszédunkban zajló háború. Novák szerint a magyaroknak nagy szerepük van abban, hogyan fognak végződni az események.

Mi, magyarok békeszerető és szabadságszerető nemzet vagyunk, ezért abban bízom, hogy ha a mi békéért kiáltott szavunk mnél többekhez eljut, annál nagyobb hatása is lesz majd” – mondta. Ez szép felütés a miniszterelnöknek, aki ebbe akár bele is kapaszkodhat majd a következő interjújában, mikor kérdőre vonják, hogy miért találkozik rendszeresen Vlagyimir Putyinnal, akit nemzetközi szinten is háborús bűnösnek kiáltottak ki; a magyarok békekiáltását közvetíti, mi mást is tenne!

A másik közéleti téma, amire Novák külön kitért, az a nemzeti egység kérdése. Hangsúlyozta, hogy egy megosztott társadalomban élünk. Szerinte ez is magyar sajátság, és mindenkinek az lenne a feladata, hogy igyekezzen megismerni és elfogadni a másikat, még ha nem is ért vele mindenben egyet.  Ezt a valóban demokratikus és méltányolandó hozzáállást csak némileg árnyalja a feddő hangsúly, amivel gyakorlatilag kiskorúsítja az ország teljes lakosságát. Vajon mennyire kedves és szeretetteli gondolat saját népünket bűnbakként kinevezni azért, amin évek óta dolgozunk kormányzati szinten: hogy legyen egy „mi” és egy „ők”, bármilyen közügyről is essék szó?

Az interjúból azt is megtudhattuk, hogy a köztársasági elnök kedvenc időtöltése a sütés, általában este áll neki, és akár hajnalig abba sem hagyja. Egyébként is a konyha a kedvenc helye a házban:

„Nagyon szeretem, ha úgy tudok tenni-venni a konyhában, hogy körülöttem ott a családi élet”– mondta. Szóba került specialitásként a sajtos stangli is, amit a pápának sütött, erről így mesélt:

Spontán ötlet volt. Mi az, amit egy háziasszony adna egy nagyon kedves vendégnek? Biztos, hogy sütne neki egy magyar háziasszony valamit. Ha már kedves vendég a Szentatya itt Magyarországon, én pedig a magyarok nevében háziasszony kell, hogy legyek, és örömmel és megtiszteltetéssel vagyok az, akkor én is sütök neki valamit.

Az is kiderült, hogy karácsonyra mindenkinek saját készítésű ajándékot ad, mert az a legszemélyesebb. Ehhez az egyébként is rövidke alvásidejéből csíp le, hogy időben elkészüljön mindennel. Ha valóban személyes példa szeretne lenni arra, hogy mi mindent érhet el Magyarországon egy nő, ez erősen jelzésértékű: lehet karriert építeni és virágzó családot működtetni egyszerre, csak az alvásról kell leszokni hozzá.

Arra, hogy a karácsonyi ünnepkör milyen spirituális tartalmat hordoz, csak az interjú végén maradt egy-két mondatnyi idő: Novák hitvalló keresztény reformátusként a karácsonyt örömüzenetnek tartja, a születés ünnepének (visszautalva a családbarát vonalra is egyben). Ez a valóban szép gondolat megérdemelt volna több helyet egy ünnepi beszélgetésben; egyébként nehéz megállapítani, miről is szólt valójában ez a közel fél óra, és miért volt rá szükség, ha semmi fontos mondanivalót nem hordoz. Az interjú éppen úgy sikerült, mint egy békebeli karácsony képeslap: megszokott mondatok az elvárt vizuális körítéssel tálalva. Van ebben valami megnyugtató: nem kell attól tartanunk, hogy esetleg valami újító szándék, forradalmi gondolat vagy modern fordulat boríthatja fel hazánk ünnepi békéjét.

Facebook Comments