Bojkott, trollkodás, budipapír: nem lesz könnyű Orbánéknak a civiltörvényükkel

Bojkott, trollkodás, budipapír: nem lesz könnyű Orbánéknak a civiltörvényükkel

Az ellenzék és a civilek is felkapták a vizet, a Kétfarkú Kutyapárt is megtrollkodja a CÖF-öt válaszul. szabotimi_civiltorveny.jpg

Nem váratott sokáig magára az ellenzék és a civilek válasza arra, hogy ma elfogadta a fideszes többség a Parlamentben a civiltörvényt. (Erről itt írtunk bővebben.) 

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa ismét akciózott egyet

Egy igen hosszú listát tartott Orbán Viktor miniszterelnök orra elé. Szabó ezzel akarta megmutatni Orbánnak,

„hogy az eszement civil törvényükkel több száz olyan szervezetet nyírnak ki, amelyek rákos betegek gyógyításával, vidéki nagycsaládok segítésével, rokkant idős emberek ápolásával foglalkoznak.”

Az akcióról a Facebookon beszámoló Szabó szerint a minielnök nem volt nagy formában:

„nézett értetlenül, mintha most hallana erről először. Torkán akadt a szó, semmi tőle megszokott frappáns cinikus megjegyzés, semmi papírok mögé bújás, csak nézett.”

A képviselőnő arról is írt, hogy az ülést vezető elnök büntetéssel fenyegette meg, de „ez a minimum áldozat, amit vállalnunk kell másokért.”

Orbán vagy megjátszotta a hülyét, vagy tényleg alternatív valóságban él. Nincs veszélyesebb, mint amikor valaki addig építgeti maga körül a hazugságok hálóját, hogy a végén nem lát át rajta és eltakarja a saját szeme elől is a valóságot.

 

A Kétfarkú Kutya Párt gyűjtést indít: legyen a CÖF is külföldről támogatott szervezet!

 

Egyszerűen fogják széttrollkodni a civiltörvényt: a CÖF-ből is külföldi támogatottságú szervezet lehet hamarosan. Az ötlet csak annyi: a CÖF-CÖKA is kapjon 7,2 millió forintot külföldről!

A 7,2 millió forint egyébként nem élethalál kérdése a CÖF-CÖKA-nak, hiszen például az MVM állami energiacégtől 508 millió forint közpénzt kaptak csak úgy. (És mennyi még, amiről nem tudunk.)

 

A TASZ bojkottál

A TASZ, ami a Fidesz által kiemelt három főellenség, azaz OSF által is támogatott szervezetet egyike (ide a TASZ mellett a Transparency International és a Magyar Helsinki Bizottság tartozik), bojkottot hirdetett a törvény ellen.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója az Indexnek azt mondta:

„Sokat gondolkoztunk azon, hogyan lehet egy rossz törvényt megtámadni, hogyan tudjuk a jogérvényesítés teljes spektrumát kimeríteni. Végül arra jutottunk: ezt úgy tudjuk legjobban megtenni, ha nem teszünk eleget a törvény előírásainak.

Nem fogjuk regisztrálni magunkat külföldről támogatott szervezetként, még ha a támogatásaink nagy részét onnan is kapjuk.

Így tudunk érvényt szerezni majd az álláspontunknak a magyar bíróságokon, az Alkotmánybíróságon, az Európai Bíróságon vagy a strasbourgi emberi jogi bíróságon. Ez a törvény ugyanis nemcsak a magyar alkotmányt és a nemzetközi jogot sérti, hanem az európai jogot is, hiszen a nem magyar költségvetési szerveken keresztül érkező európai uniós források is külföldinek minősülnek.”

A törvény elfogadása után a Helsinki Bizottság is közleményben jelezte, hogy ők sem fognak regisztrálni.

„A magyar Alaptörvényt, az Emberi Jogok Európai Egyezményét és az uniós szabadságjogokat sértő, nagyon rossz történelmi korszakokat idéző törvényt nem vagyunk hajlandóak szó nélkül végrehajtani.

Így mindaddig, amíg az Alkotmánybíróság és/vagy az Emberi Jogok Európai Bírósága nem bírálja el és hagyja jóvá a szabályozást, nem fogunk regisztrálni. Természetesen nem hagyjuk magunkat megszüntetni sem, de a jogi lehetőségeinket a végsőkig ki fogjuk használni. Az ügyfeleink miatt nem kockáztathatjuk a létünket, de meggyőződésünk, hogy a jogsértőnek tartott szabályozás automatikus végrehajtásával a hitelességünk kerülne veszélybe. Az ügyfeleinknek mindig azt tanácsoljuk, hogy éljenek a jogorvoslati lehetőségeikkel, így magunk sem tehetünk másként.”

Facebook Comments