Csípős szivárvány a konyhában

Csípős szivárvány a konyhában

Ki mondta, hogy a chili férfias étel? A Bolíviai szivárvány chili gyönyörű és tüzes, akár egy dél-amerikai nő. Káprázatos színei miatt ráadásul nem csak konyhátok hasznos fűszernövénye, hanem legszebb dísze is lehet.

bolivian_rainbow_864x579.jpg

Ezt a különleges chilifajtát már évszázadok óta termesztik Dél-Amerikában. Szivárványjellegét az adja, hogy a paprikák érés közben a szivárvány összes színét felvonultatják. A temés ragyogó lilából fehérre, sárgára, narancsra, végül pirosra változik.

S mivel a különböző fázisban lévő chilik egyszerre pompáznak a növényen, úgy néz ki, mintha karácsonyi izzókkal díszítették volna fel. Ezen felül a bokor szárai és virágai is káprázatosak, lila színben tündökölnek, sőt levelei erős fényben szinte feketének látszanak.

800px-bolivian_rainbow2.jpg

Ha ti is szeretnétek szivárvány chilit, számos növénykereskedésben hozzájuthattok a magjához. Mivel meleg éghajlatú növény, praktikus a szobában nevelni. A bokor nagyjából 40 cm magasra nő, ha pedig jól érzi magát, egész évben hozza gyümölcseit.

Főzéshez a bepirosodott terméseket szüreteljétek le. Arra azért ügyeljetek, hogy szedés közben ne kerüljön a szemetekbe. A különleges növény ugyanis a csilikhez képest közepesen, a magyar paprikafajtákhoz képest viszont nagyon csípős. Scoville-értéke 10,000-30,000 között van.

bolivian_rainbow_614x819.jpg

A Bolíviai szivárvány konyhai felhasználása – a többi chili fajhoz hasonlóan – nem ismer határokat. Leszáríthatjátok vagy készíthettek belőle csilikrémet. A chilisbabtól kezdve, a guacamolén keresztül a forrócsokiig mindent pikánssá tehettek vele.

Ráadásul a szép fűszernövény nem csak a konyhában jöhet jól. Remek dekorációként szolgálhat, és egy csokor virág helyett ajándéknak is nagyszerű.

bobo.jpg

Képek forrása: heliotricity.com, chiliwiki.fi, fatalii.net

Ti szeretitek a csípős kajákat? Kommentben írjátok meg, melyik a kedvenc chilis ételetek!

Facebook Comments