Gazdasági összeomlás idején teljesen haszontalan légvédelmi rakétakat vesz a kormány, több 100 milliárdot bukik Magyarország

Gazdasági összeomlás idején teljesen haszontalan légvédelmi rakétakat vesz a kormány, több 100 milliárdot bukik Magyarország

A dolog stratégiai tekintetben teljesen értelmetlen. nasam.jpg

Lecseréli a kormány a honvédség rendszerét. Ezt Maróth Gáspár kormánybiztos jelentette be. A honvédség a félévszázados orosz légvédelem után amerikai-norvég rakétákat vesz.

Az ügylettel 2 apró probléma van:

1.  nagyon drága,

2.  teljesen felesleges.

A most lecserélni szándékozott orosz rakétarendszernek a hidegháború idején volt értelme. hogy a gonosz imperialisták ne tudják megzavarni a Szovjetunió Nyugat-Európa elleni tervezett felvonulását. Mivel azonban az oroszok nem támadtak, a NATO-nak nem volt mit megzavarnia, ezért a Bukok ott álltak kihasználatlanul.

Leszerelni van értelme őket, mert elavultak és haszontalanok, új rendszert vásárolni viszont már csak azért is értelmetlen, mert

Magyarország rövid- és középtávon sem számíthat arra, hogy légitámadás éri.

Ráadásul a NASAMS légvédelmi rakétarendszerek csak repülőgépes támadások elhárítására alkalmasak, nem védenek

  • sem – esetleges – ellenséges ballisztikus rakétáktól,
  • sem drónoktól.

De mivel Magyarországot 1956 óta nem érte támadás, és katonai fenyegetéssel sem kell szembenéznie, mióta NATO-tag meg pláne, az sem segítene sokat, ha védenének.

A dolog stratégiai tekintetben teljesen értelmetlen.

Maróth arra hivatkozott, hogy ilyen rendszer védi Washingtont is, ami csúsztatás. 2001, az emlékezetes al-Kaida merénylet után ugyan valóban telepítettek repülőgép-elfogó rakétarendszert az amerikai főváros köré, de ez csak arra való, amire a neve is utal: a repülőgép-eltérítéses támadások megakadályozására. Márpedig eltérítés 2001, a pilótafülkék biztonsági rendszerének megerősítése óta nem történt.

Szóval puszta pénzkidobás – akármennyibe is kerül.

Azt természetesen nem árulták el, hogy pontosan mennyibe. Alkalmasint majd államtitokká is nyilvánítják. Azonban a több 100 milliárd forintos becslés aligha áll messze a valóságtól.

A hihetetlen költséges ügylet ráadásul politikai szempontokból is okafogyottá vált gyakorlatilag. Két fő célja volt:

  • egyrészt a magyar katonai kiadások  növelése az amerikai kormány elvárásai szerint, de ez Trump bukásával már korántsem annyira érdekes, könnyen lehet, hogy Joe Bidennek egészen más prioritásai lesznek;
  • másfelől a norvégok lekenyerezése, hogy adják kormány- és Fidesz-közeli, pszeudocivil szervezeteknek a Magyarországnak szerződés szerint tőlük járó pénzt.

Kevesen emlékeznek már arra, hogy 6 éve az Orbán-rezsim vétójogot követelt magának a Norvég Civil alap pénzeinek szétosztásában, amit viszont Oslo nem fogadott el, így a magyarok elestek a nekik 2014-2020 között járó 70-80 milliárd forinttól.

A rakétaügyletet még akkor készítették elő, amikor Trump újraválasztására számítottak. Most már egyetlen eredménye lehet, hogy Norvégia az ügyletért cserébe belemegy a vétójogba, ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy

a CÖF és társaihoz kerül a 70-80 milliárd.

Amiért cserébe viszont 100+ milliárd közpénzt fizet ki a kormány a miénkből egy teljesen felesleges és haszontalan dologért.

Ezt azért nehéz volna nyereséges üzletnek nevezni.

Facebook Comments