Gulyás: a Fidesz bolsevik és nem is volt nemzeti konzultáció

Gulyás: a Fidesz bolsevik és nem is volt nemzeti konzultáció

Nyomokban nagy fokú őszinteséget tartalmazó interjút adott Gulyás Gergely a Magyar Időkben. Ebben implicit módon elismerte, hogy a Fidesz bolsevik párt, és a nemzeti konzultációról is lerántotta a leplet.6lstexic7xakkedls.jpeg

A pávatánc legújabb felvonását igyekezett bemutatni Gulyás Gergely az interjúban, néhány őszinte szó mégis kicsúszott. A parlament igazságügyi bizottságának fidesznyik elnöke természetesen a Velencei Bizottság – előzetes – állásfoglalásával kezdett civil ügyben. A szokásos mantra: a jogi kifogásokat elfogadjuk, a politikaiakat nem. Gulyás jól betanulta a kötelezőt.

Az előzetes vélemény indokolt célkitűzésnek tekinti, hogy a társadalmi szervezetek külföldi támogatásának területén teremtsünk átláthatóságot” – így Gulyás. Persze ferdít, hisz a Bizottság úgy általában tartja támogatandónak az átláthatóság kikényszerítését. Arról pedig szót sem szól. hogy a közhasznú alapítványok már most is eleget tesznek ennek a feltételnek – mondjuk a kormány farpofáiból kikandikáló CÖF annyira azért nem.

De legalább azt is megtudjuk, hogy: “A testület által megfogalmazott, jórészt technikai észrevételek a javaslat célját nem veszélyeztetik, ezért is fogadtuk el”. Magyarul: lám, a kormány milyen együttműködő európai szervezetekkel, ha azok nem kötnek bele abba, amit csinálni akarnak. Természetesen itt is erősen jelen van az alternatív valóság: a Velencei Bizottság számára is egyértelmű, hogy a megbélyegző törvény célja maga a megbélyegzés – amelyet később könnyen felhasználhatnak más, direkt módon korlátozó jogszabályok alapjaként – ezért az egész eljárást nehezményezi. Azonban épp ez a pávatánc lényege: miközben együttműködőnek mutatja magát a kabinet, valójában továbbra is azt csinálja, amit eltervezett.

Az interjú ezt követően ráfordul a CEU kinyírása érdekében alkotott jogszabályra. Ezzel kapcsolatban Gulyás egyetlen érdemi mondanivalója: az EU nem illetékes a kérdésben. Itt hangzik el az első igaz szó: “Az a bolsevik jogban volt szokás, hogy a jog a politika szolgálóleánya.” Gulyás ezt az uniós vizsgálatra mondja – az alternatív tényektől mentes valóságban azonban ez felér egy beismeréssel: a Fidesz bolsevik módon alkot jogot.

Elég csak:

– legutóbb a Heineken elleni vörös csillagos törvény tervezetére,

– a Simicskát kinyíró plakát-ellenes jogszabályra,

– az Orbán barátait helyzetbe hozó, névre szóló törvényekre gondolni, hogy azonnal megértsük mi is folyik a tiszteletre már egyáltalán nem méltó törvényhozásban. Gulyás definíciója szerint egy bolsevik párt alkot bolsevik módon törvényeket aktuális gazdasági és/vagy politikai céljainak alárendelve. A perc és a milliárdok uralása minden mást háttérbe szorít. Igaza van Gulyásnak: bolsevik tempó ez.

A hirtelen megvilágosodást gyorsan követi a kötelező mantra felböffentése a CEU-val kapcsolatban: “jó lenne, ha a CEU eleget tenne a távolról sem teljesíthetetlen törvényi feltételeknek”. Az amerikai szövetségi kormánnyal folytatott, kabaréba illő veszekedése a kormánynak az amerikai alkotmány értelmezéséről azt mutatja, hogy nem is érdemes szembesíteni ezeket a valósággal.

Ami azonban valóban meglepő, ahogy Gulyás Gergely a nemzeti konzultációnak csúfolt pénzégetésről beszél: “A legutóbbi nemzeti konzultáció minden korábbitól érdemben eltér, mert ennek a kitöltése és visszaküldése egyértelműen a kormány melletti kiállást jelentette. Tény, hogy normálisan gondolkodó emberek számára csak egyféleképpen megválaszolható kérdések vannak a kérdőíven, ezért ez amúgy sem egy reprezentatív közvélemény-kutatás, hanem a kormánypolitikával való véleményazonosság kifejezésének eszköze a migráció és a hatósági ármegállapítás kérdésében.”

Ahhoz képest, hogy a kabinet, élén Orbán Viktorral mindeddig arról beszélt: a konzultációban az emberek véleménye alapján határozzák meg a kormány következő lépéseit – Gulyás meglepő nyíltsággal vallja be, hogy az adómilliárdokat felemésztő lépést még egy közvélemény-kutatás szintjét sem éri el. Sőt, még azt is elismeri: a hat ostoba és hazug kérdést lényegében csak egyféleképpen lehet kitölteni. (Azzal mondjuk vitatkoznánk, hogy csak azt lehet normális embernek tekinteni, aki ezt a propaganda anyagot egyáltalán kitölti és visszaküldi – de amíg Gulyásnak van bátorsága 6,3 millió embert nem normálisnak titulálni, addig nekünk nincs gyomrunk ugyan ezt megtenni 1,7 millióval.)

Azt persze az interjút készítő mikrofonállvány már nem kérdezi meg: mi a fenének kellett akkor nyomdára, postára, plakátokra milliárdokat elkölteni, amikor pontosan tudják, hogy 2,2-2,5 millió támogatója van a kormánynak. A haverok kitömésén túl csupán annyi derült ki: a méréseknél kisebb a Fidesz törzsgárda tagjainak száma.

Facebook Comments