Guardian: a felbátorodott Orbán Viktor lecsap

Guardian: a felbátorodott Orbán Viktor lecsap

  • Az EU kérdőre akarja vonni azokat a tagállamokat, amelyek az anyagi haszon reményében magasról tesznek a letelepedési programokkal kapcsolatos biztonsági aggályokra;
  • A migránskérdésben a magyar és a lengyel hozzáállás sérti az uniós alapszerződések betűjét és szellemét;
  • Orbán a Simicska-sajtó bedarálásával jó időre fel akarja számolni minden ellenállás lehetőségét a médiában, a CEU esetleges kipaterolásával pedig Sorosra igyekszik csapást mérni.

00533533.jpeg

 

FT

financial_times.jpg

A Bizottság igazságügy biztosa megerősítette, hogy a körmére akarnak nézni annak a 8 tagállamnak, köztük Magyarországnak, amely pénzért ad állampolgárságot, illetve tartózkodási engedélyt tehetős külföldieknek. Jourová hozzátette, hogy hamarosan igen alapos vizsgálat indul az ügyben, különösen, mivel Brüsszel igencsak aggasztja a pénzmosás és a korrupció. Külön is megemlítette, hogy oroszok, akik addig többnyire középkáderként dolgoztak, hirtelen annyi pénzt tudnak felmutatni, amennyivel simán állampolgárságot vesznek Máltán.

Mint mondta, természetesen minden tag saját maga határozhatja meg, hogy kik lehetnek a polgárai, ám a Bizottság ősszel letesz egy jelentést arról, hogy egyes kormányok nem vizsgálják meg kellő alapossággal a jelentkezőket és gazdagságuk forrását. Máltán ilyen módon 4 év alatt több mint 700-an éltek a lehetőséggel és ez 590 millió eurót hozott az ország konyhájára. Jourová viszont azt hangsúlyozza, hogy távol kell tartani a bűnözőket. Egyúttal jelezte, hogy az eddiginél gyorsabban frissítik a feketelistát azokról az államokról, amelyeknél nagy a pénzmosás kockázata. Oroszország pl. jelenleg nem szerepel a felsorolásban.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A kommentár szerint a német kancellár örvendetes egyértelműséggel nyilvánította ki, hogy véget ért a dublini rendszer, ám az arra hajlandó államoknak irányt kell mutatniuk az uniós menedékpolitika megújítására. Ugyanis a menekültek nagy száma miatt immár nem lehet magukra hagyni azokat a peremállamokat, ahol ezek az emberek először teszik a lábukat az EU földjére. Ezért jelentette ki Merkel a hét végén Spanyolországban, hogy Dublint nem alkalmazzák többé, mert nem működik. De azt is megismételte, hogy minden tagállamnak  igazságosan ki kell vennie részét a menedékkérők ellátásából. A gond csupán ott van, hogy az olyanok, mint Lengyelország és Magyarország, kivonják magukat ebből a felelősségből. Ők ketten leengedik a sorompót. Elutasításuk sérti az Európai szerződések szellemét és betűjét, figyelmen kívül hagyja az emberséget, mármint hogy segítséget kell nyújtani a bajbajutottaknak, szolidaritást kell tanúsítani.

Ez a hozzáállás hosszú távon kihat az Unióra, várhatóan ahhoz vezet, hogy kialakul a mag-Európa, a nacionalista államok nélkül. De az még csak sokára lesz, ezért az arra kész országoknak cselekedniük kell. Ám a földrész nem tud és nem is akar mindenkit befogadni. Az elmúlt években látni lehetett, mi történik, ha egyes társadalmakat túl nagy feladata elé állítanak, vagy legalábbis ha azokban ilyen érzés alakul ki. Akkor indul be a rasszizmus, a radikalizmus, a nacionalizmus. Akkor válik szét a kontinens. Ezt szem előtt kell tartani, amikor a megoldást keresik a menekültkérdésben. Jó tervből nincs hiány és ha Merkelnek és a többieknek sikerül gyorsan haladniuk ezen az úton, akkor a sikerek már az EP-választás előtt jelentkeznek. És a menedékpolitika akár még Európa megerősítéséhez is vezethet, mármint azon a részen, amelyik hajlandó vállalni a rá háruló felelősséget.

 

Der Standard

der_standard.jpg

A lap azt hangsúlyozza, hogy az Uniónak ugyanolyan határozottsággal kellene fellépnie a román igazságszolgáltatás vitatott reformja ügyében, mint ahogyan azt Lengyelországgal szemben teszi. Varsó ellen a Bizottság beizzította még a 7-es paragrafus alkalmazását is, ami elvben elvezethet akár a szavazati jog átmeneti megvonásához is. Romániában (és Bulgáriában) az EU folyamatosan figyeli a közigazgatás és az bíróságok helyzetét, igaz, meglehetősen csendesen. A visegrádiak esetében azért nagyobb a visszhang, mert a négyek mindent egybevéve szövetségként jelenítik meg a közös érdekeket. Ily módon sok előnyt tudnak maguknak elérni az Európai Tanácsban, de egyúttal könnyen kiváltják a többi tag, illetve a Bizottság haragját.  Azon felül a magyar és a lengyel politikai elit szívesen uszít nyíltan „Brüsszel” ellen, míg a román vezetés diszkréten a háttérben marad, úgy igyekszik megnehezíteni a korrupció visszaszorítását. Azonban az Uniónak érdemes volna nagyon is odafigyelnie a román fejleményekre, annál is inkább, mert januártól az ország lesz a közösség soros elnöke.

 

Guardian

guardian.png

A felbátorodott Orbán Viktor lecsap a barátokból lett ellenségekre, egyben közömbösíti a veszélyt Simicska volt médiabirodalmának oldaláról. A bevándorlás-ellenes politikus az utóbbi 8 évben mind inkább kézbe kaparintotta a hatalmat. Az újabb választási győzelem óta pedig teljesen lerombolja volt cimborájának sajtóját – egy olyan országban, ahol a média nagy része őt, illetve migráció kapcsán a félelemkeltő kampányt támogatja. Láng Balázs, aki a Hír TV-nél Kálmán Olga műsorát szerkesztette, azt mondja, az új vezetők erőből intézték el a hatalomváltást. Egyszerűen felolvasták, hogy kik vannak kirúgva. Megjegyzi, ő már besokallt, Magyarországon nincs értelme újságírónak lenni.

Egyesek azt mondják, Orbán és Simicska azért fordultak egymás ellen, mert nem tudtak megegyezni arról, miként osszák fel egymás közt a tortát, miután új vazallusok jelentek meg a színen a jól tejelő kormányzati megbízatások reményében. Ám az üzletember sajtója a szakítás után nemigen jeleskedett a hatalom nyílt bírálatában. Most pedig, hogy a tulajdonos feltette mindkét kezét, elhárul az utolsó lehetséges hazai veszélyforrás a kormányfő szemszögéből – belátható időre. A kormány várhatóan újrakezdi a kérlelhetetlen bevándorlás-ellenes hadjáratot az európai választások előtt. Orbán azt közölte, hogy új korszak építésére kapott felhatalmazást, és ennek előjele, hogy betiltják a gender tudományok oktatását. Ilyen körülmények között még az ellenzék is azt mondja, hogy a politikust nemigen lehet megállítani.

 

Los Angeles Times

 

Már közvetlenül a költözés előtt van Budapesten a Nyílt Társadalom Alapítvány 2. legnagyobb külföldi képviselete, miután az Orbán-kormány egyfolytában zaklatta a munkatársakat, de az igazi célpont Soros György volt. Az interneten sötét, összeesküvő erők úgy állítják be az üzletembert, hogy az a bábok mozgatójaként átfogó hálózat élén világuralomra tör. Durva, antiszemita kifejezések utalnak a zsidóságára. Egy ideig úgy tűnt, hogy a nagy történelmi változások kedveznek Soros demokrácia-párti törekvéseinek Közép- és Kelet-Európában, ám az utóbbi két év fejleményei: Trump megválasztása, a Brexit és az európai populista nacionalizmus felemelkedése szembemennek az eszményeivel. A fordulat szédítő, ezt ő maga is elismeri. Ám jó ismerői azt mondják, hogy nem hagyja magát eltéríteni céljától. Pedig az utóbbi években a közösségi média elterjedése és a nacionalista mozgalmak sikere felerősítette, hogy ő legyen a bűnbak a világ minden bajáért. Merthogy egy szakértő szerint megtestesít mindent, amit az összeesküvés elméletek hívei keresnek. De már nem csak a szélsőség, hanem Amerikában a fő áram konzervatívjai is szövetkeznek ellene.

Magyarországon már csaknem Shakespeare-i felhangokat kap az uszítás ellene. Orbán, aki az illiberalizmus önjelölt bajnoka, az utóbbi években élesen jobbra fordult és Soros tavaly azzal vádolta meg nyilvánosan, hogy maffiaállamot épít. Az ellentámadás egyik különösen érzékeny pontja a befektető szemszögéből a CEU, az alapító szíve csücske, amelyet a hatalom a bírálók szerint más demokratikus alapintézményekkel, így a szabad sajtóval és igazságszolgáltatással együtt fel akar számolni. Csontos Csaba, az OSI szóvivője azzal érzékelteti, hogy miért döntöttek a távozás mellett, hogy kiszolgáltatottnak, tehetetlennek érezték magukat.

Facebook Comments