Iskolapélda: így hazudik nekünk, az adónkból fenntartott MTI

Iskolapélda: így hazudik nekünk, az adónkból fenntartott MTI

zqvktkqturbxy8xzmuwm2jhotgyymu5oge5mjcxngrinzgxy2i1mjcyyy5qcgvnkpudamzizraazqyokwxnaxtnabw.jpegNem kell mindig ordas, lólábkilógató hazugságokra gondolni az állami propaganda kapcsán. Sőt, a most bemutatandó példa épp azt igazolja: a legaljasabb módon manipulál az adónkból fenntartott, állami hírügynökség.

Az állami propaganda totális térnyerésének első és egyben talán leghatékonyabb lépése az volt, amikor ingyenessé tették az adómilliárdokból fenntartott, és természetesen szigorú Fidesz-cenzúra alatt működő Magyar Távirati Iroda (MTI) híreinek jelentős részét. A kis költségvetésű, helyi médiumok, amelyeknek korábban – számukra – hatalmas összegeket kell fizetniük a szolgáltatásért, eztán boldogan használták már egyetlen hírforrásként az ingyenes MTI-t. Még tulajdonba sem kellett venni a médiumokat, mégis azt szajkózták, amit az állam akart. (A biztonság kedvéért mára persze a tulajdonszerzést is letudta a Mészáros és Vajna.)

Sok szó esett már az MTI igazán primitív, ostoba manipulációiról. Hogy az ellenzéki eseményekre el sem mennek, vagy azokról szándékosan csak nagyon későn számolnak be. Hogy szándékosan kihagynak a kormánynak nem tetsző részleteket a beszámolókból – és így tovább.

Most azonban egy olyan híren mutatjuk be az MTI aljas módszereit, amellyel látszólag minden a legnagyobb rendben, az egyszeri hírszerkesztőnek a napi hírfolyamban fel sem tűnik az átverés.

A Fidesz-kompatibilis, az USA-ba delegált MTI tudósító, Járai Judit szállította a hírt pünkösd hétfőn, miszerint: “Két amerikai televízió is jelentős összegeket fizet a Donald Trump elnök ellen vádaskodó pornószínésznő, Stormy Daniels ügyvédjének – számolt be a helyi sajtó vasárnap. “

Most egy pillanatra tekintsünk el attól a nyilvánvaló ténytől, hogy mindennek a legkevésbé sincs hírértéke a magyar olvasó számára. Természetesen nem vagyunk naivak, pontosan tudjuk, hogy a Trump-rajongó – és folyamatosan kikosarazott – magyar kormányzat számára miért fontos az ilyen tartalom: egyszerre igyekszik lejáratni a Trump elleni vádak hangoztatóit és mocskolni az erről beszámoló médiumokat. Mindez már igencsak ismerős lehet a hazai hírfogyasztók számára. Orbán és sameszai igen gyorsan átvették a trumpi gyakorlatot: a nekik nem tetsző, tőlük független médiumokat előszeretettel titulálják “fake news”-nak, vagy hamis hírek terjesztőinek. Persze az amerikai idol ebben is verhetetlen, amikor például a CNN-t nevezi hírhamisítónak.

De nézzük tovább Járai munkásságának gyümölcsét: “Michael Avenatti ügyvéd az elmúlt két hónapban összesen 175 millió dolláros honoráriumot kapott a CNN és az MSNBC televízióktól a szerepléseiért.” És itt már előjön a korábban csak “helyi sajtónak” titulált forrás is: a keményen Trump-támogató, sehol nem jegyzett The Washington Free Beacon, amelyet maga az MTI-s is  “jobboldali portál”-ként definiál. 
Tovább a cikk: “A The Washington Free Beacon elemezte Avenatti ügyvéd március 7-e és május 10-e közötti, 108 megjelenését a Demokrata Párthoz közelálló két televízióban, és kimutatta, hogy 65 alkalommal a CNN-ben, 43 alkalommal pedig az MSNBC-ben jelent meg, a CNN-ben átlagosan napi egy, vagy annál is több alkalommal. Mindezért összesen 174 millió 631 ezer 598 dollárt vet fel honoráriumként.”

A cikk mondanivalója egyértelmű: a Trump elleni vádakat hangoztató ügyvéd a valóságban kizárólag pénzért, mégpedig rengeteg pénzért vállalja, hogy lejárassa az elnököt. Ebből pedig egyenesen következik, hogy a vádak légből kapottak. (A valóság persze egészen más: hogy Trump együtt hált-e az említett pornóssal, lényegében mindegy is, ez itt nem etikai kérdés. Azt is tudjuk, hogy az elnök stábja fizetett a hölgy hallgatásáért a kampány során. Azt viszont nem: miből vásárolták meg a hallgatást. Ugyanis ha kampánypénzt landolt a pornósnál, akkor az elnök megsértette a törvényt. Ez viszont már valódi problémát jelenthet az elnöki stáb számára. De minderről nem igazán tájékoztat a beszámoló.)

Arra aligha veszi a fáradtságot – főleg hírhiányos ünnepnapon – egy átlagos hírszerkesztő, hogy utána nézzen Járai információinak. Pedig érdemes lenne, ugyanis orbitális hazugság az egész. Mégpedig duplán:

1, A hivatkozott The Washington Free Beacon ugyanis egyetlen egyszer sem írja le a honorárium (fee) szót, a fizetség (payment) kifejezést is kizárólag a pornós és Trump viszonyrendszerében használja.

2, A trumpista portál mindössze azt számolta ki – erősen hasraütés szerűen –, hogy mennyibe került volna a hölgy ügyvédjének, ha annyi reklámidőt vásárol az őt megszólaltató médiumoknál, mint amennyit a képernyő előtt töltött interjúalanyként.

Vagyis még az eredeti cikk sem arról szól – amiről Járjai igyekszik tájékoztatni –, hogy bárki pénzért rágalmazná az elnököt, és a jobbos médium alapfelvetése is erősen sántít.

Persze idehaza mindez látszólag aligha számít. Érdemes azonban tisztában lenni azzal: az ordas hazugságok mellett jóval alattomosabb módon is át próbálnak verni minket azok, akik a mi pénzünkből élnek.

Facebook Comments