Katolikus egyház: métely a lombik-program – még a kormánypropaganda is kiakadt a püspökre

Katolikus egyház: métely a lombik-program – még a kormánypropaganda is kiakadt a püspökre

dmoha20150902010.jpgA Fidesz kormány és személyesen Orbán Viktor fondorlatosan kényszeríti a családokat a keresztény értékek föladására – ezzel a ritkán hallott váddal illette a kormányt Veres András, a magyar püspökök között az első. Szerinte ugyanis bűn a lombikbébi-program.

Orbán Viktor tusványosi, győzelmi beszédében egyedül a demográfia frontján folytatott háborúról beszélt vesztesként. A kizárólag katonai hasonlatokkal operáló miniszterelnök ezen a csatatéren is új fegyvert vetett be: növelték a TB-támogatást a lombik-programokban használt gyógyszereknél, valamint az OEP is több ilyen beavatkozást támogat a jövőben. Azzal ugyan senki nem vádolhat minket, hogy az Orbán-rendszer apologétái lennénk, de ezzel az intézkedéssel – úgy általában – nehéz lenne vitatkozni. (Megteszik ezt szakmai alapon a beavatkozásokat végző orvosok, ám az valóban szakmai vita, hogy a 35 év alatti nőket, vagy a 40 fölöttieket kell-e jobban támogatni a lombik-programokban. Magát a támogatás növelését a szakorvosok is örömmel fogadják. Még akkor is, hogy feltűnik itt is a magán-egészségügyi intézmények kiszorításának szándéka.)

A kezdeményezés mégsem aratott osztatlan sikert. Augusztus 20. ünnepi beszédében Veres András, a Magyar Püspöki Konferencia elnöke, vagyis a püspökök között az első, Magyarország legnagyobb rangú katolikus papja azt találta mondani: “Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…”

De tovább is van: “Krisztusban Kedves Testvérek! Aki valamelyest tisztában van a fizika törvényeivel, az tudja, hogy egy ház építésénél az alapozási hibák járnak a legsúlyosabb következményekkel. Ha az alapozásnál hibát követnek el, az az egész ház további sorsát véglegesen és károsan befolyásolja. Ez a hiba már nem javítható ki, és a megerősítések is kevésnek, legtöbbször eredménytelennek bizonyulnak. Ezért a legfontosabb, hogy szilárd altalajra (sziklára) építsük az alapot, jól méretezve, jó anyagból, jó technológiával.”

Na most akkor, hogy is van ez, drága püspök úr? A “keresztény társadalom önfeladásának mételye”? Jól hallottuk? Hát mitől lenne a magyar keresztény társadalom? Mert annyian járnak templomba? A lakosság közel 50 százaléka vallja magát római katolikusnak, miközben ezeknek alig 10 százaléka, vagyis az összes magyar 5 százaléka jár rendszeresen – ha nem is minden héten – templomba. Métely? Tényleg? Ilyenkor azért jó döntésnek tartjuk, hogy a katolikus papság nem szaporodhat – már úgy biológiailag.

De Veres gondolatai annyira túl vannak a vonalon, hogy még a jobber revolvermédia is visszahőkölt a katolikus fundamentalizmus e megnyilvánulásán. Habony 888-a hosszú cikkben kéri számon a püspökön gondolatait, meg persze a kormánykritikát.

Ha egyetérteni nem is tudunk a Habony-lappal, de osztozni az eszement túlzás és embertelen megnyilvánulás felett érzett felháborodásban mindenképp.

Facebook Comments