Obama lepattintotta, Szijjártó gyorsan odadörgölőzött Trumphoz

Obama lepattintotta, Szijjártó gyorsan odadörgölőzött Trumphoz

Szijjártó hatékonyabb politikai együttműködésre készül az amerikaiakkal, bár a helyzet korántsem olyan rózsás.

trump_lesajnal.jpg

Az elmúlt hat év nem volt éppen sikeres a magyar-amerikai kapcsolatokban,

ezt még egy a diplomáciában nem igazán jártas olvasó is felmérheti. Elég, ha csak pár esetre emlékezünk:

  • kitiltási botrány – az amerikai nagykövetség folyamatosan felhozza a magyarországi korrupciós botrányokat a nyilvános megszólalásaiban
  • Orbánnak csak trükkel sikerült Obamával találkoznia
  • Obama egy lapon említette Magyarországot más diktatúrákkal

Na, de majd most! – csillant fel a szeme a rosszul fodrászolt külügyminiszterünknek és gyorsan be is rohant a propagandatévébe propaganda-interjút adni arról, milyen jó is lesz majd nekünk, hogy most már Trump az elnök.

Szijjártó Péternek és a főnökének nagyon tetszik a Trump-féle populista politikai irányzat, ennek mély nyelvcsapásokkal adott is hangot. Még azt is hozzátette, hogy eddig a politikai együttműködés viszont kifejezetten hűvös, kiegyensúlyozatlan volt. Na ja, nem kellett volna az oroszokhoz úgy odadörgölőzni, meg Paks2-t eleve az oroszoknak lepasszolni. (Nagy üzlet – Putyinéknak.)  Meg nem kellett volna zsarolni az amerikai vállalatokat, ha valaki még emlékszik a kitiltási ügyre. Akkor nem lett volna hűvös. De Szíijjártó a propagandatévében erről hallgat, az újságíró (propagandista) meg nyilván erre nem kérdez rá.

Szijjártó csak pár dologra nem gondolt, amikor ezt a nyilatkozatot tette:

  • eddig a NATO védte meg az országot úgy-ahogy az oroszoktól. Most, hogy már az Origo is orosz propaganda-cikkeket közöl és kezd az ország egyre jobban kelet felé kacsingatni, egyre nehezebb lesz összeegyeztetni a nyugati orientáltságunkat az oroszbarátságunkkal;
  • az orosz-amerikai kapcsolatok javulhatnak is Trump megválasztásával, de mint ahogy azt Trump és Putyin többször is kinyilvánította. De Trump könnyebben is nyomja meg a gombot, mint elődei. „Szeretem a háborút” – mondat egy interjúban. Isten irgalmazzon nekünk, amikor Putyin a katonai akcióival próbálja a belső rendet fenntartani Oroszországban és a hírhedten labilis Trumpnak meg remeg az ujja a gombon.
  • Trump kinyilvánította azt is, hogy a külpolitikájában visszatér a bezárkózó módszerekhez, nem akar majd segíteni abban NATO-tagországoknak, ha egyet megtámadnak. Vajon ki fogja megállítani az oroszokat, ha éppen a számottevő hadsereggel nem rendelkező Magyarországot nézik ki maguknak legközelebb?

 

Mindebből is kiviláglik: mennyire primitív és élvtelen mindaz, amit Magyarország a külkapcsolatok terén véghezvisz. 

Facebook Comments