Oroszország pár napja még keleti veszély volt, mára ismét a barátunk

Oroszország pár napja még keleti veszély volt, mára ismét a barátunk

  • Orbán Viktor mást mond Brüsszelben, mint Putyinnak, most visszatért ahhoz, hogy véget kell vetni a Moszkva ellen elrendelt szankcióknak.
  • Az egyik volt moszkvai amerikai nagykövet azt tanácsolja Trumpnak, fújja le a találkozót Putyinnal, mert jobban jár ő is és a világ is. Az orosz fél viszont csak nyerhet.
  • Az unió képmutató, mert a magyar iskolát követi menekültügyben, miközben azt állítja, hogy kiáll a liberális értékekért.

Yahoo/AFP

yah.png

Orbán Viktor elítélte az Oroszország elleni uniós szankciókat. A miniszterelnök akkor mondta ezt, amikor tegnap Putyinnal találkozott. Kijelentette, hogy az Ukrajna folytán elrendelt megtorló intézkedések miatt Magyarország üzleti lehetőségektől esik el, és ha nem volnának a retorziók, akkor lenne lehetőség az együttműködésre, és nagyobbat tudnának előrelépni. A vendéglátó arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok jó irányban haladnak. A tudósítás megjegyzi, hogy az uniós államok közül a magyar vezetést szokatlanul meleg viszony fűzi Moszkvához, a kormányfő és az elnök rendszeresen találkozik. Kitér arra is, hogy Orbán modellnek tekinti az orosz rendszert az illiberális demokrácia megteremtéséhez. Azon kívül időről időre összecsap Brüsszellel a jogállam és a bevándorlás kapcsán, miközben Magyarország is kiutasított egy orosz diplomatát, miután Angliában megmérgezték az egyik  volt kettős ügynököt és vele együtt a lányát.

Washington Post

washington_post_1.jpg

Az előző amerikai kormányzat volt moszkvai nagykövete szerint az volna talán a legjobb, ha Trump el sem menne a mai találkozóra Putyinnal. Michael McFaul a két év során Obama alatt féltucatnyi tárgyaláson vett részt az orosz elnökkel és 8 pontban foglalta össze tapasztalatait. 1. az orosz politikus leginkább négyszemközt szereti megvitatni a dolgokat a vendéggel 2. rendkívül magabiztos, sőt szinte arrogáns a világról alkotott véleményét illetően. Nem hallgat senkire, bár azért beletanult a szakmába, de ettől még elméletei tévesek és veszélyesek. 3. úgy gondolja, hogy soha nem csinált semmit sem rosszul, ezért engedményeket vár Trumptól a kétoldalú kapcsolatok ügyében. Amúgy a geopolitikát nullaösszegű játszmának tekinti 4. Nagyon meggyőző elbeszélő, de hézagosan és rosszul értelmezi a történelmi eseményeket 5. Tud nagyon sprőd, de elbűvölő is lenni. Ma Helsinkiben az utóbbit fogja bevetni 6. képes bátor, váratlan húzásokra, jó és rossz értelemben egyaránt 7. mindig mély benyomást hagy maga után 8. Valószínűleg el fog késni, egyszer Obamát 45 percen át várakoztatta, de ha ezúttal nem így lesz, akkor lehet egy kicsit még jobban aggódni, mert valamit akar.      

Die Zeit

die_zeit.jpg

Putyin csak nyerhet a mai csúcstalálkozón, az neki ajándék, de a világ számára az volna a jó, ha nem sok minden változna a megbeszélés eredményeként. A két politikusnak sok mindent kell megbeszélnie, és szinte semmi sem utal arra, hogy egy könnyen meg tudnak állapodni bármiben is. De ettől még nem egyformák a kockázatok: Trump számára nagy dolgok forognak kockán, ideértve a Krím megszállását, a kelet-ukrajnai inváziót és a beavatkozást az amerikai választásba. Ám az elnök még mindig nem mondta meg egyértelműen, hogy mit is akar. Saját stábja, biztonsági szolgálata ellenében inkább az orosz államfőre hivatkozik, aki tagadja, hogy bármi módon befolyásolni igyekezett volna a választás kimenetelét. Ebből következik, hogy Trumpnak nincs sok lehetősége lényeges engedményeket tenni, hacsak nem akar ártani saját magának. Így valószínűleg már egy jelképes sikerrel is beérné. Nem keletkezhet az a benyomás, hogy eladta magát Putyinnak.

Az orosz államfő számára viszont az egyeztetés haszna az, hogy úgy néz ki: Oroszország egyenrangú fél az amerikai szuperhatalommal. Ám tudja, hogy sok kérdésben lehetetlen a közeledés. De azzal is tisztában van, hogy ezúttal kaphat valamit, anélkül, hogy adnia kellene érte. Persze ha nem, úgy is jó. A többit majd elintézi a propagandagépezet. Vagy Trump. A középpontban várhatóan Szíria és Ukrajna áll. Az amerikai elnök azonban semmiképpen sem ismerheti el a Krím elfoglalását. Viszont nem kizárt, hogy Szíria ügyében egyezségre jutnak, az oroszellenes szankciók eltörléséért cserében. Csak épp a világnak volna szörnyű, ha a Kreml szabad kezet kapna a szír válságban. Sikert akkor tudnának a legegyszerűbben felmutatni, ha meghosszabbítanák a két év múlva lejáró atomfegyver ellenőrzési szerződés hatályát.

Al-Jazeera

aljazeera.jpg

A menekültválság törést okozott az EU-ban, Olaszország, Ausztria és Magyarország támadja a nyugati partnereket, miközben a szervezet a helyzet orvoslásával küszködik. Ami ez ügyben történt az unióban, az igencsak rosszízű egy olyan tömörülés számára, amely azt hirdeti magáról, hogy a liberális értékek első számú védelmezője a világban. A 28-ak nem fogják elismerni, de a valamikor szidalmazott államokat, mint Magyarországot, amely azt állítja, hogy a „betolakodók” távoltartásával a kereszténységet védi, nos, ezeket a kormányokat mára sok  tag utánozza.

Az európai politikai közép kitart amellett a hazugság mellett, hogy a földrész eleget tesz jogi és erkölcsi kötelességének, azaz védelmezi a menekülteket és a menedékkérőket. Valójában azonban az osztrák, az olasz és a magyar vezetés azt mondja, hogy elég volt és frontálisan nekiment Németországnak. Mindez jórészt az EU hibája. A kvótarendszer feltárta, hogy az egyes államok nem ugyanazt az erkölcsi kódexet követik. Így elgennyedt a seb. Az uniónak el kell döntenie, hogy úgy tesz-e, mintha továbbra is a liberális normákat közvetítené a világban, vagy tisztességesebb módon szembenéz a saját viselkedésével.

Facebook Comments