Szélsőjobbos propaganda-intézménybe olvasztanák a valódi történészek intézetét

Szélsőjobbos propaganda-intézménybe olvasztanák a valódi történészek intézetét

A CEU és az MTA kivégzése után most egy jóval kisebb, ám igen jelentős tudományos intézmény felszámolása következik. Az Orbán rezsim az 56-os Intézetet pusztítja el. Méghozzá durván, megalázóan és kegyetlenül. Kérdés, mi lesz az itt gyűjtött történeti életút interjúk sorsa. Odaadják e készítői a Veritas nevű szélsőjobb propaganda intézménynek vagy megpróbálják megakadályozni ezt az einstandot.

UPDATE:

Korábban már megpróbálták betolni az 56-os Intézetet a Veritas alá és akkor a Veritas vezetőjének, Szakály Sándornak az ellenállásán bukott meg a terv. Értesüléseink szerint Szakály most egészségi okokból akadályoztatva van, ezt használja ki kegyetlenül és cinikusan a rendszer.

 nagy-imre-szobor.jpg

Az éppen harminc éve létrejött intézmény, amely eredetileg az 56-os forradalom történetét igyekezett feldolgozni és megőrizni mára fontos jelentudományi kutatóműhellyé vált.

Alapját az az oral history (szóbeli történelem) interjúgyűjtemény adta, amelybe akkor még titokban, a forradalom egykori szereplői vezetői mondták el a történteket a nyolcvanas évek elejétől – egy olyan korban, amikor a hivatalos történetírás sokkal inkább ellenforradalmi propagandát szolgálta.

Kozák Gyula, Litván György Hegedűs B. András eleinte csoportos interjúkat készített a szereplőkkel, ahogy Kozák Gyula írja

: „Ekkor még szinte remény sem volt arra, hogy a levéltárak megnyílnak, és a történettudomány hagyományos forrásainak felhasználásával (is) lehet majd kutatni.”

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői a következők voltak: Donáth Ferenc közgazdász, politikus; Göncz Árpád író, műfordító; Halda Alíz tanár; Hegedűs B. András közgazdász, szociológus; Litván György történész; Mécs Imre mérnök; Mérei Ferenc pszichológus; Rácz Sándor szerszámkészítő; Vásárhelyi Miklós sajtótörténész, politikus mint a forradalom aktív résztvevői, a kérdezők oldalán pedig Csalog Zsolt író, szociográfus; Kozák Gyula szociológus és Szabó Miklós történész. A kerekasztal-beszélgetés kiemelkedő értékű dokumentum, nemcsak autentikus összefoglalása a forradalom történetének, hanem értékelése is, hiszen a megszólalók professzionális politikusok, politológusok, történészek, tehát nemcsak a résztvevői, alulnézeti értékelés született meg, hanem egy tudományos, politikailag hiteles elemzés is.

Később a Soros Alapítvány támogatásával folytatták a munkát, s a rendszerváltás idején a részben a párizsi Nagy Imre Intézet utódaként megalakult 56-os Intézet részévé vált az az archívum, amely ma már több mint 1200, a magyar történelem emgismerése szempontjából felbecsülhetetlen értékű interjút tartalmaz. 

Az interjúk egy része szabadon kutatható és felhasználható, ám akad néhány, amely zárt anyag, a történelem, nem mindig pozitív, szereplői csak úgy járultak hozzá az interjú készítéséhez, csak úgy voltak hajlandóak elmondani az bálétaluk vélt igazságot, hogy az egy jó ideig még nem kerül nyilvánosságra. Most, hogy a kétes kormányzati propaganda intézmény a Veritas megpróbálja rátenni a kezét az interjúkra, ezen feltétel megtartása is kétségessé válik.

Az interjúk szerzői jogai az interjú alanyoké és az interjút készítőiké. A hír hallatán, hogy az igen kínos Veritashoz kerülhet ez az anyag – értesüléseink szerint – sokan azt fontolgatják, megtiltják az interjúk felhasználását, mint a szerzői jogok tulajdonosai.

Az Orbán rezsim ugyanis nem egyszerűen meg akarja szüntetni ezt az egyik utolsó független szellemi műhelyt – hiszen azt egy tollvonással megtehetné. Hanem „beolvasztja” a Veritas intézetbe. A Veritas bár formailag történettudományi intézete, nem más, mint a rezsim jobboldali, nacionalista, háborúbarát propaganda intézménye.

Függetlensége nulla, szakmai reputációja nincs, tudományos réelemben vett eredménye kimutathatatlan. Ráadásul súlyos flepniket hordoz, elég csak vezetőjének Szakály Sándornak arra a kijelentésre utalni, hogy a kamenyec-podoszkij-i mészárlás,ahol legalább 20 ezer magyarországi zsidót gyilkoltak meg, nem volt más, mint egy idegenrendészeti eljárás. 

A Veritas magára valamit is adó tudós számára vállalhatatlan. A nemrég akadémiai levelező taggá választott Rainer M. János, az intézmény eddigi vezetője vagy éppen Ungváry Krisztián vezető kutató is tett célzást arra, hogy a Veritassal nem lehet együtt dolgozni.

Az Orbán-rezsim szemét régóta csípte az 56-os Intézet. Először elvették a támogatása nagy részét, aztán beolvasztották a Széchényi Könyvtárba. Most pedig ezzel a trükkel akarják szétkergetni azokat a kutatókat, akik igen sokat tettek az igazság megismertetéséért, hogy egy szélsőjobb propaganda intézménybe akarják olvasztani.

Nyilván útban van egy olyan intézmény, amelyik például szóvá teszi, hogy egy 56-os plakáton nem egy félbolond színész látszik, aki hihetetlen kalandjaival kérkedik nyilvánosan, (Miként elégített ki egy gruppen szexben hét nőt Dózsa László, azt itt meséli el:  )hanem egy egészen másik ember. El kell pusztítani, mint minden intézményt,amelyik útjába áll a gátlástalan hatalmi nyomulásnak.

Facebook Comments