Húgommal mindketten nagyon szeretjük a sushit, és mivel költséghatékonyabb, ha magunk készítjük el, már többször próbálkoztunk vele otthon. Az algalappal eddig mindig meggyűlt a bajunk. Most azonban megtaláltuk a tökéletes megoldást:
a sziámisushit.
Kaen fotója
Az algalapnak valahogy pont nem jó a mérete a makisushi elkészítéséhez, pedig ez a kicsi, könnyen bekapható típus a kedvencünk. Egy makiroló elkészítéséhez túl széles, és pazarlásnak tűnik többször is körbegöngyölni vele a tölteléket. Két roló pedig pont nem jön ki belőle, ha elfelezzük az algalapot. De mutatjuk a megoldást:
A sziámisushi előkészületeit ugyanúgy kell végezni, mint a hagyományos sushi esetében:
Hozzávalók:
(Már szinte minden hipermarketben beszerezhetitek)
- fél kg sushi rizs
- 1 csomag (nori) algalap + bambuszlap a tekeréshez
- töltelék ízlés szerint: lazac, tonhal, avokádó, uborka, kaviár, stb…
- mártogatáshoz: szójaszósz, wasabi
Sushirizs főzése:
A sushirizst főzés előtt alaposan mossátok át egy edényben, többször öblítsétek le, egészen addig, míg tiszta nem lesz a víz.
Főzéshez annyi vizet öntsetek rá, hogy egy ujjnyival több legyen, mint maga a rizs. Fontos, hogy ne sózzátok, és semmivel ne ízesítsétek. Lefedve negyed órán keresztül hagyjátok főni közepes lángon.
Majd egyszeri megkeverés után még 10 percig hagyjátok párolódni. (Ne ijedjetek meg, ha leég az alja, ez előfordulhat a tűzhely és a lábos típusától függően.)
A megpuhult rizst ízesítsétek japán ecettel, cukorral és sóval. (Mi ezt kihagytuk, mert épp nem volt otthon japán ecet, de üresen is ragadós és finom lett a rizs. Viszont egy kínai séf ismerős szerint nem is kell feltétlenül külön sushi rizs, jó a sima jázmin is, de bármilyen rizst is használsz, a legfontosabb szerinte a rizsecet. Fel kell forralni, és jó sok kristálycukrot hozzáadni, mert ettől lesz igazán ragadós és “sushi ízű” a rizs.)
Göngyölés:
Az sziámisushi titka a göngyölésben van.
Az algalapot fektessétek a bambuszlapra úgy, hogy az algalap csíkozása vízszintesen legyen.
Az algalap magatok felé eső, kicsivel kevesebb, mint felét terítsétek be vékonyan a rizzsel. Vízszintesen, hosszában nyomkodjatok a rizs közepére a csíkokra vágott tölteléket.
A bambuszlap segítségével göngyöljétek be az algalap feléig a sushit.
Fordítsátok meg a bambuszlapot, és ismételjétek meg ezen az oldalon is az előző lépéseket. A göngyölések végén így két “összenőtt” sushit kaptok, mintha sziámi ikrek lennének.
Ezzel a kis trükkel egy algalapba kétszer annyi finomságot pakolhattok.
Az sziámisushi mellé kínáljatok szójaszószt, illetve wasabit, és nyomjatok be egy animét, hogy teljes legyen a japán hangulat.