Történelemhamisítás a Parlamentben

Történelemhamisítás a Parlamentben

„adjátok is tovább, de kizárólag általatok ismert, megbízható címekre” – írja a levélíró, többek között a „Tormay Cecile Kör” képviselője. És, hogy miért csak megbízható, ismerős címekre szabad továbbküldeni egy tudományos(nak látszó) konferenciára szóló meghívót, még ha azt demonstrative a parlament üléstermében rendezik is? A magyarázat szerint, mert

„ Az ellenérdekek komoly aknamunkát fejtenek ki, hogy bebizonyítsák, nincs erre a témára érdeklődő, mert szerintük nem is bizonyított. Ne hagyjuk annyiban! „

Miről is van szó. Tudományos értekezlet, vagy politikai demonstráció?

koszorus_plakat_2_1.jpg

Jelentős részben a történelemhamisításban, illetve a történelmi bűnök tisztára mosásában érdekelt, nagyrészt orbánista szervezetek, személyek részvételével „Embermentők sorsa a diktatúrában A Koszorús akció 75-ik évfordulója tiszteletére” szervezik az akciót.

Ez az a konferencia, amit pár héttel ezelőtt még lefújtak. Akkor a házelnök védnökségével tartották volna meg, most az ismétlésre már csak Hende Csaba volt honvédelmi miniszter jutott.

De miért ez a nagy politikai izgalom egy történelmi vitával kapcsolatban?

A magyar jobboldali, illetve az orbáni emlékezetpolitika régóta szeretné bebizonyítani, hogy a magyarországi zsidók meggyilkolásához a ”magyaroknak” nincs köze, minden a németek bűne.

Hende Csaba egyébként 1994-ben már emléktáblát is avatott Koszorús tiszteletére, akkor a korszak kutatója, Karsai László történészprofesszor ezt úgy minősítette, „hemzsegett a tárgyi tévedésektől, tele volt durva történelem hamisításokkal a beszéde “

Mindegy. A magyarok ártatlanságát bizonyítandó  elő kell állítani, olyanokat, akik védték, mentették a zsidókat. Kétségtelen, akadtak ilyen hősök, olyanok is, akik addig valóban a horthysta rendszer szolgálatában álltak.

S bár Koszorús Ferencről is régóta szeretnék ezt bebizonyítani, a történelmi tények ezt nem tűnnek alátámasztani.

Természetesen, mindig akadnak új felfedezések, előkerülhetnek új források, amelyek árnyalhatják, megváltoztathatják az eddigi ismereteinket. De Koszorús esetében egyelőre úgy fest, hogy 1944 júliusában nem azért rendelték fel Budapestre, hogy a pesti zsidók deportálását megakadályozza katonai erőkkel. Hanem ezért, mert Horthy Miklós attól tartott „hűséges szegedi embere” Baky László államtitkár – aki a zsidók deportálásának egyik legfőbb felelőse volt – puccsot szervez ellene. Több szerző, így Lévai Jenő is azt állítja Eichmann közreműködésével szervezték volna ezt az akciót. Horthy tehát, amikor Koszorúst és egységét Pestre rendelte magát védte és nem a Budapesten még életben lévő zsidókat. (Addigra már a vidéki zsidóság nagy részét, többszázer embert meggyilkoltak, újszülöttől az öreg emberig. Méghozzá a magyar hatóságok közreműködésével, az átlagemberek nagy részének részvétlen közönye mellett.)

Ráadásul Baky még csak puccsot sem szervezett Horthy ellen, minden valószínűség szerint a német megszállás után helyén maradt kormányzó felült valami pletykának. Bakyt még államtitkári pozíciójából sem menesztették. Horthy megparancsolta a csendőröknek, hogy hagyják el Budapestet és azok elmentek. Mire Koszorús megérkezett, már itt sem voltak.

Ráadásul a zsidók deportálása a Budapest környékű településekről folyt tovább, több tizezer embert fosztottak ki, aláztak meg, gyűjtöttek össze majd vittek a biztos halálba.

Koszorús történetével persze Horthyt próbálják mentegetni, hiszen a régóta, hosszan építgetett legenda szerint mégiscsak ő adott utasítást arra, hogy megvédjék legalább a budapesti halálraítélt zsidókat, ha már 400 ezer ember meggyilkolásában közreműködtek. A cél világos. S mindebben részt vesz annak a Milton Friedman Egyetemnek az egyik képviselője is, amelyik tulajdonosi szálon kötődik a Sorsok Háza névre hallgató korrnányzati intézmény létrehozásához. Amelynek eredeti célja szintén az, hogy minél inkább segítsen a történelmi felelősség eltussolásában. Szembenézés helyett tisztára mosás. A történelmi tények helyett igazolása az orbánista világnak.

Most a parlamentben. Hol máshol.

Igazság Tormay Cecile védjeggyel?

Nehéz elképzelni.

img_3139.JPG

 

Facebook Comments