Törvénysértő az a szavazólap, amelyet nem a kormánynak tetsző módon töltenek ki?

Törvénysértő az a szavazólap, amelyet nem a kormánynak tetsző módon töltenek ki?

szl.jpgNincs az a nyilvánvaló törvénysértés, amit a kormány ne követhetne el a népszavazás kampányában. Aki viszont nem osztja az uszítók és politikai haszonlesők véleményét, arra lesújt a Fidesz-jog.

A rendszer legújabb erőssége a Nemzeti Választási Bizottság, amelyik nem lát problémát, ha kopaszok akcióznak, vagy a kormány pottyant a jogra, de azonnal röppen a feljelentés egy mobil applikáció miatt.

Lássuk, mit tehet meg – saját delegáltjai szerint – a kormány:

  • Polgármestereket utasíthat a „nem” melletti kampányra. (Ha Magyarország jogállam lenne, persze ezt nem tehetné meg, hiszen a polgármesternek, mint lokális végrehajtó hatalomnak semlegesnek kell(ene) lennie, hisz csak így képviselheti a teljes közösséget, még azt a részt is, amelyik nem rá szavazott.)
  • Köztisztviselőkkel telefonáltatja végig a Fidesz szavazói adatbázisát. (Ez olyan sok helyen sérti a magyar jogot, hogy annak felsorolása e poszt kereteit túllépi, de akit érdekel, itt végigolvashatja az idevágó jogszabályokat.) 
  • Számolatlanul szórhatja a milliárdokat a kampányra, még úgy is, hogy a törvény szerint el sem kezdődött a kampány.
  • Nyíltan zsarolhat embereket, társadalmi csoportokat, annak érdekében, hogy a saját akarata érvényesüljön. (Elég a romák vegzálására gondolni: ha rosszul szavaztok, a menekültekre költjük a segélyeteket. Arról persze hallgatnak a narancsszájú ifjak, hogy minden befogadott menekült után 6000 euró támogatást ad az Európai Unió. Ahogy arról is, mire lehetett volna költeni a kampány 10 milliárdjait – mondjuk a miniszterelnöki barátok kitömésén kívül.)
  • Simán hazudhatják társadalmi célú reklámnak a nettó kormánypropagandát.
  • Szabadon befolyásolhat szakmai szervezeteket a kampánya érdekében. (Hogy, s hogy nem, a TEK-nek épp mostanra állt össze a terror elleni harcról szóló társadalmi felvilágosító kampánya. Természetesen a kemény legényeknek nincs más dolga, mint a kormányzati kampányt segíteni.)

Tehát a kampányban ugyan

a kormány nem tehet meg  mindent, de bármit igen.

Láttuk Jupitert, most nézzük, mit lehet a kisökörnek.

A népszavazás kampányában az ellenzék vezető erejévé emelkedő Kétfarkú Kutya Párt kezdetben úgy tűnt, hogy még plakátokat sem helyezhet ki.

Amikor végre kiderült, hogy mégis, akkor – mert nekik szabad – a fidesznyik önkormányzati vezetők közmunkásokkal tépették le a ragaszokat. A tépkedésért kapták a fizetésüket, a mi adónkból. Köszönjük, hogy befizethetjük.

A legújabb pedig: a fentebb említett választási gittegylet épp feljelenteni készül a kétfarkúakat egy mobilos applikáció miatt. A bűn: arra biztatják az érvénytelenül szavazókat, hogy fényképezzék le és osszák meg így-úgy kitöltött szavazólapjukat. Szodoma és Gomora és pfuj!

Igen tanulságos olvasmány a választási bizottság érvelése is: súlyosan sérti a népszavazás tisztaságát az applikáció, ugyanis

sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét és a választások tisztaságát az, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, és azt a szavazóhelyiségből kiviszi vagy arról annak borítékba, illetve urnába helyezése előtt felvételt készít.

Még egyszer: sérti a választások tisztaságát, ha a választó a szavazólapot sajátjának tekinti. Sőt:

a szavazólap nem rendeltetésszerű felhasználása a választások titkosságának Alaptörvényben rögzített követelményét is sértheti.

Vajon mit jelent a „szavazólap rendeltetésszerű használata”?

Törvénysértő az a szavazólap, amelyet nem a kormánynak tetsző módon töltenek ki?

Azt sajnos még e magas testület is kénytelen elismerni, hogy:

a szavazás titkossága nem keletkeztet titoktartási kötelezettséget a választók oldalán.

Micsoda mázli! Nem visznek el azonnal a TEK-esek, ha elmondjuk a nagyinak, mit ikszeltünk? Köszönjük a lehetőséget.

Tovább is van:

sem az Alaptörvény, sem a Ve. rendelkezéseiből nem következik, hogy a szavazólap átadásával az a szavazópolgár tulajdonába kerülne, így azzal sajátjaként nem rendelkezhet, kizárólag a szavazás céljára használhatja. A választási eljárásban való önkéntes részvétel sem foglalja magában azt a jogot, hogy a szavazópolgár a szavazólapot a szavazás helyszínéről magával viheti.

Na most, mit jelent a „magával viheti” kitétel? Akárhányszor lefényképezhetem az Utolsó vacsorát, mégsem tudom betenni a gardróbba. Magammal vittem? Sajátomként kezelem? Pedig bármikor megoszthatom a képet egy közösségi oldalon. Mégsem fenyegetnek jogsértéssel. Ó, ezek az olaszok nem nőttek még fel a mi kedves vezetőnkhöz.

Persze értjük, ne fényképezd le a szavazatodat azért, hogy aztán a sarkon megkapd a két kiló narancsodat a helyi erős embertől.

Itt azonban szó sincs ilyesmiről: mutasd meg mindenkinek, hogyan szavaztál. Ha már nincs minden szavazókörben a kormánytól független megfigyelő, élj a nyilvánosság eszközével, nehezítsd meg a csalást. És értjük azt is, ez miért csípi a fidesznyikek szemét.

Azzal pedig szinte már nem is tudnak mit kezdeni, hogy mindez önkéntes alapon történik. A választó szabad akarata alapján. Hát, ha valamit még Brüsszelnél is jobban utálnak, akkor az a választó szabad akarata.

Inkább állítanának minden szavazófülkébe egy ruhásszekrény méretű kopaszt, már csak a választó testi épségének garantálása érdekében a papír alól előugró migránsokkal szemben, minthogy hagyják, hogy a választók azt adják meg nekik, amit megérdemelnek: gúnyt és megvetést.

ashwood

(Kép: Magyar Helsinki Bizottság)

Facebook Comments