Üzleteljünk-e az ügyészséggel?

Üzleteljünk-e az ügyészséggel?

baloghhagyo.jpgBKV-per (4.)

A vizsgálóbíró zavarában vagy türelmetlenségében
 izgett-mozgott a székén. A mögötte álló férfi, az,
 akivel az előbb is beszélgetett, ismét odahajolt hozzá,
tán, hogy bátorságot öntsön belé,
vagy valami különleges tanácsot adjon neki.

(F. Kafka: A per)

Dési János sorozata a B1 blogon

Az előző rész tartalmából:

  • A vádlottak állítják, rávették őket a nyomozás során arra, hogy hamis vallomásokat tegyenek.
  • Már a nyomozás során változtak a vallomások, a nagy részüket a tárgyaláson visszavonták.
  • A nagy kérdés: melyik verziónak higgyünk?
  • Sok jel utal arra, hogy átejtették a tanúk, gyanúsítottak egy részét azzal, hogy azt ígérték nekik, jobban járnak, ha vallanak.

Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget

– mondta Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója egy, az akkor még Fidesz-közeli Magyar Nemzetnek adott interjújában, amely 2010. március 6-án jelent meg.

A nokiás doboz – amely a 2010-es Fidesz győzelmet hozó választási kampányra a korrupció egyik jelképévé vált. Balogh szerint Hagyó Miklósnak, az MSZP akkori szocialista főpolgármester-helyettesének kellett átadnia a pénzt, elmondása szerint összesen vagy hetvenmillió forintot, amelyet azoktól a cégektől kellett beszednie, amelyek előnyös megbízásokat kaptak politikai utasításra a BKV-tól.

Addigra már január 9-én különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt előzetes letartóztatásba helyezte Szalainé Szilágyi Eleonórát, a BKV volt humánpolitikai igazgatóját a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A BKV-ügy szereplői körül szorult a hurok. Hatalmas médiafelhajtás mellett vezetgették, többek között Szalainét is

bilincsben, vezetőszáron.

Jól érzékelhetően a Fidesz választási hadjáratát jelentős részben erre az ügyre építette, a hatóságok lelkes asszisztálása mellett.

balogh1.jpgBalogh egyébként afféle roadshowba kezdett a jobboldali médiában, bőven beszámolva az állítólagos vesztegetési ügyekről. És természetesen nem maradhatott ki, újra és újra, a szimbólummá nemesedő nokiás doboz emlegetése.

Az első időkben tanúként kihallgatott Balogh jelentős muníciót adott a nyomozó hatóságoknak is, de mindazoknak a politikában is, akik igazolva akarták látni – jobbról-balról – a hatalmas korrupciós ügyet.

S ha el is tekintünk most attól a politikai belháborútól, amely az SZDSZ és az MSZP között, illetve az MSZP-n belül folyt, a beismerő vallomások sorát hallva, tulajdonképpen azon sincs mit csodálkozni, hogy az MSZP politikusai, szavazói közül is meglehetősen sokan a „megtisztulás” mellett tették le a garast.

***

És akkor most ugorjunk az időben:

A vizsgálatok befejezését követően annak idején a BKV hétről hétre a sajtó nyilvánossága előtt adagolta a feljelentéseket, ennek az lett a következménye, hogy a BKV volt vezetőit elvitték, őrizetbe vették és letartóztatták egy valaki kivételével. Ez a valaki Balogh Zsolt IV. r. vádlott volt vezérigazgató volt, akinek valamilyen különös okból sikerült elkerülnie az előzetes letartóztatást. Vajon mi lehetett az az ok, amiért Balogh Zsoltot nem tartóztatták le, holott végig az ügyészség 1 milliárd Ft-os bűncselekménnyel vádolta meg, ami körülbelül tízszer akkora, mint amit Szalainé terhére róttak? Nagyon sokat nem kell találgatni, ugyanis jelen eljárást megelőzte egy másik eljárás, amelyben Balogh Zsolt tanúként vett részt, és több alkalommal bement az ügyészségre, és védője, illetve jogi képviselője jelenlétében olyan tartalmú vallomásokat tett, melyektől azt remélhette, hogy szabadlábon védekezhet, és ez igaznak is bizonyult.

Izgalmas mondatok, hát ha még azt is elmondjuk, kitől idézünk. Az illető nem más, mint Szigethy György, aki a negyedrendű vádlott, Balogh Zsolt védője.

A védője, igen.

Aki magyarázatát is adta a történteknek:

Ma már egyértelműen látható, hogy Balogh Zsoltot félrevezették, hiszen mégis vádat emeltek ellene és a sors fintora, hogy többszörösen nagyobb értékű bűncselekménnyel vádolja az ügyészség őt, mint Hagyó Miklóst. Balogh Zsolt, akkor még bízva az ügyészségben, valamilyen nagyon furcsa indíttatásból, amely a magyar kriminalisztikában nem volt jellemző, a választások előtti időszakban több alkalommal megjelent a jobb oldali médiában és sajtóban, és hosszasan beszélt egy nokiás dobozról és Hagyó Miklósról. Miután mindent megtett, amit elvártak tőle, úgy gondolom, hogy nagyon nagy meglepetésként érte, hogy egy hajnalon nála is megjelent a BRFK, házkutatást tartottak és bevitték a rendőrségre. Ettől kezdve Balogh Zsolt félelmében, anélkül, hogy gyakorlatilag egyetlen kérdést intéztek volna hozzá, körülbelül hússzor tett vallomást és olyan cselekményekről számolt be, amelyekkel meg sem volt gyanúsítva.

 ***

Persze a történet azért nem ilyen egyszerű. A kecskeméti bírósági tárgyaláson levetítették azt a még 2010-ből származó felvételt, amelyet Balogh és Hagyó nyomozáskori szembesítésén készítettek.

hmtargy.jpgEzen Balogh többször és határozottan Hagyó szemébe mondta, hogy a főpolgármester-helyettes utasította arra, hogy pénzt adjon át neki, elismételte a nokiás dobozos történetet is. Balogh azt is kifejti a felvételen, hogy azért tett eleget Hagyó követeléseinek, mert félt tőle. (Hagyó egyébként minden vádat visszautasított ezen a felvételen is.)

A tárgyaláson azonban mindezek ellenére Balogh kijelentette, hogy a nyomozáskor tett vallomását nem tartja fent:

Hagyó Miklós semmilyen törvénytelenségre nem utasított, neki semmilyen pénzt nem adtam át.

 A kibontakozó tárgyalótermi drámában ez hangzott el:

A szembesítésen tett vallomásomat nem tartom fent. Ezt csak azért tettem, amiért a nyomozati vallomásomat is, hogy ne tartóztassanak le, mint a többieket. Úgy éreztem, hogy csak akkor maradhatok szabadlábon, hogyha súlyosan terhelő dolgokat mondok Hagyó Miklósra. Kifejezetten ennek az alátámasztására állítottam a szembesítés során tizennégyszer, hogy félek és tartok Hagyó Miklóstól, és tagadtam meg a választ Hagyó Miklós védőjének a kérdéseire. Tisztelt Törvényszék, semmilyen bűncselekményt nem követtem el, Hagyó Miklós semmilyen törvénytelenségre nem utasított, neki semmilyen pénzt nem adtam át, nagyon sajnálom és elnézést kérek Hagyó Miklóstól, amiért az adott helyzetben ennek az állítására kényszerültem.

Korábban erről így beszélt Balogh:

Mivel nem vagyok hős, számomra csak egyetlenegy dolog volt fontos, hogy ne tartóztassanak le és ne járjak úgy, mint egyes munkatársaim. Ennek érdekében még nyilatkozatokat is tettem a sajtónak. Azt azonban még így sem állítottam soha a nyomozás során, hogy akár csak egyetlenegy forint vagyoni hátrányt okoztam a vállalatomnak, a BKV-nak, mert ilyen egyszer sem történt. Bár az elmondottak miatt engem kiáltottak ki a sajtóban a vád tanújának, az ügyészség cserébe úgy vádolt meg 750 millió forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, hogy ezzel nem is gyanúsítottak meg a nyomozás során, ezért nem is védekezhettem ellene. A végén pedig az ügyészség pontosan hatszor nagyobb értékre elkövetett bűncselekmény elkövetésével vádolt meg, mint Hagyó Miklóst.

 ***

Természetesen úgy is leírhatjuk a történetet, hogy Balogh ugyan mindenben az ügyészség kedvében jár vallomásaival, ám végül őt is meggyanúsítják, felrúgva a korábbi, talán hallgatólagos megállapodást. Mire Balogh visszavágásként, és hogy saját bőrét is mentse, visszavonja a terhelő vallomásait.

Minden lehet, különösen mert Baloghnak van két, még az ügy elején tett vallomása, amit

titkosítottak.

Ezeket máig sem ismerjük. Nem tudjuk, ott miről beszéltek, esetleg egyezkedtek.

Egy azonban biztos: miközben a nokiás doboz története hozzásegítette a Fideszt a kétharmadhoz, végül, a történtek hatására az ügyészség is oda jutott, hogy nem tudja bizonyítani a nokiás dobozokban történt pénzátadást, ezért az ezzel kapcsolatos vádat ejtette.

szalaine.jpgS hogy a gyanúból nem mindig lesz ítélet – még ha a politikai propagandának az is éppen elég – még valami:

  • A Hagyó-ügy minél propagandisztikusabb előkészítéseként Szalainét bilincsbe verve egy ország nyilvánossága előtt vitték el a rendőrök, és bélyegezték meg az egész ország előtt, a média nyilvánossága előtt.
  • Ezt követően 6 évig tartották büntetőeljárás hatálya alatt, másfél évig előzetesben, lakhelyelhagyási tilalommal sújtva.
  • Még 2015 szeptemberében is fenntartották vele szemben a vádat.
  • Majd pedig hirtelen közölték, hogy nem állapítható meg vele szemben a bűncselekmény elkövetése.

Felmentését kérték, már mellőzve a nagy sajtónyilvánosságot,

s elmaradtak az addig rendre bekövetkező egyértelmű szivárogtatások is.

D. J.

(Kép: Nol, Blikk, Vastagbőr)

Facebook Comments