Mindenki annyit ér, amennyi felcsútja van

Mindenki annyit ér, amennyi felcsútja van

Mint az közismert, a társasági adóból az úgynevezett látványsportokat művelő egyesületeknek lehet pénzt adni és azt az adóból levonni. Azaz, amit odaadunk, azt nem kell adónak kiperkálni.

Az elmúlt években kialakult az a kedves szokás Magyarországon, hogy aki állami megrendelés környékén mozog, az gyorsan befizet egy kisebb-nagyobb összeget a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kasszájába. Az elmúlt években 9 milliárd forint landolt már itt, 2014-ben 2,2 milliárd, és csodák csodája, ez a legjobban támogatott ilyen szervezet.

A sport fontos dolog, különösen, ha Orbán Viktor kertjének a végében akad hozzá egy stadion.

Mint a legfőbb Kis Vezér személyes közléséből tudjuk: ez nem közpénz. Jaj, már, hogy is lenne az.

Ugyan üres óráimban már eljátszottam azzal a gondolattal, hogy ez a törvény, mondjuk, nem lenne, és akkor csak a Felcsúton megspórolt 9 milliárd forintból hány ápolónő fizetését lehetett volna felemelni, hány csípőprotézis-műtétre váró ember már 3 év után sorra kerülne, esetleg – de ezt már magam is szégyellem, akkora demagógia – hány éhes gyereket lehetett volna megetetni.

De a sport az kérem fontos. Főleg, ha a Kis Vezér hobbija az ilyesmi. Én ugyan tudok olyan fővárosi iskolát – ha nagyon megszorongatnak akár többet is –, ahol ugyan van mindennapos testnevelés – mert az központilag elrendelt –, de tornaterem már nincs hozzá, úgyhogy az órák egy részét a folyosókon tartják, de tessék ügyesebben rúgni a bőrt a kedves ifjaknak, és máris megnyílik előttük egy nagyszerű karrierút: Felcsút.

orbane.jpg

(Kép: hvg.hu)

Mondjuk, nekem aztán teljesen mindegy, milyen a felcsúti foci színvonala, a probléma ugyanis nem sportszakmai, hanem büntetőjogi szerintem, de most ez is mindegy.

Mindenesetre egy alapos blogbejegyzésből az is kiderül, hogy egy nagy túróst folyik magas szakmai munka a nem közpénzből működő csapatnál. Még utánpótlásnevelésben is vackok. De minek is törnék magukat, amikor a pénz szépen becsorog, mit csorog, ömlik a kasszába. (Kulcs Mészáros gazdánál.)

De ez már valóban hab a tortán. Mészáros gazda, aki itt is kézben tartja az eseményeket, nyilván pontosan tudja, mire megy el az ide bekerült pénz

Végig lehetne nézni a támogatók listáját, és ezt összehasonlítani a Közbeszerzési Értesítő vonatkozó évfolyamaival.

Nagy meglepetés nem érne minket.

Természetesen merészség volna a részünkről feltételezni, hogy itt kell befizetni ahhoz, hogy valaki jól fizető munkához jusson máshol. Hiszen itt a Közgép és csatolt részei, akik sokáig fizettek, mint a katonatiszt, aztán most meg egyik bukta nekik a másik után.

(Jó, azért majd megnézzük a 2015-ös befizetések listáját, lehet, hogy a gecigate után már nem a felcsúti fociba fekteti be a megspórolt adóforintokat a Simicska-féle vállalkozás.)

Itt állunk tehát 2015 nyarának legvégén, és egy újabb szép példáját látjuk annak, miként lopják ki a szemünket. Jó, nem egy egetverő összeg ez, de mégiscsak.

És megint semmi sem történik, megvonjuk a vállunkat és még rá is tromfolunk, hogy lesz itt még Felcsút-expressz néven működő vonat is, na és akkor mi van?

Semmi van.

Nekünk.

A Felcsútnak újabb 2,2 milliárd. Hja, mindenki annyit ér, ahány felcsútja van.

Dési János

Facebook Comments