Orbán Viktor személyesen köszönte meg az ügyészeknek, hogy hatalomban tartják

Orbán Viktor személyesen köszönte meg az ügyészeknek, hogy hatalomban tartják

ovpp.jpgAkinek szeme van, illetve az utóbbi 15 évben nem egy ürgelyukban élt, annak számára már tökéletesen nyilvánvaló, hogy mi az ügyészség dolga az Orbán-rezsimben.

Ha másból nem, hát abból, hogy már bírói ítélet is van arról, hogy az ügyészség nem üldözi, nem is próbálja felderíteni a Fideszhez köthető gazdasági bűncselekményeket.

Hogy a lojalitásukat továbbra is megőrizze, a miniszterelnök négy év után kénytelen volt elzarándokolni a Legfőbb Ügyészségre, ahol egészen kendőzetlen nyíltsággal beszélt.

Először is felszólította az ügyészeket, hogy

Ne törődjenek a politikai támadásokkal, ne engedjék, hogy azok befolyásolják munkájukat. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy a legfőbb ügyész személyét – Orbán példaként Györgyi Kálmánt említette – vagy konkrét ügyeket politikailag támadjanak, ám ez ma már természetes.

Elképesztő. Ezt az a politikus merte/meri mondani, akinek első miniszterelnöksége idején gyakorlatilag megzsarolták Györgyit, Polt Péter elődjét, hogy lemondjon, és a helyére megválaszthassák a Fidesz emberét.

Aztán azt is mondta, hogy

az ügyészség munkatársainak csak a törvényekre és a belső lelkiismeretükre kell támaszkodniuk, nem engedve a külső, politikai nyomásnak. Persze az nem azt jelenti, hogy minden szerv azt csinál, amit jónak lát.

A törvényekre és a lelkiismeretre való támaszkodás persze

rettenetes kamu,

amit jól mutat az is, hogy egyetlen 2010 óta történt korrupciós ügyben sem emelt vádat az ügyészség; ha egy feljelentés folytán mégis rákényszerült az eljárás megindítására, akkor gyorsan vagy lassan (ha az időt akarta húzni), de vádemelés nélkül lezárta azt.

Továbbá nem tudjuk azt sem, hogy vajon a lelkiismeretük vagy a főnökök mondta-e azt a fővárosi ügyészeknek, hogy a bírói ítélet dacra se nyomozzanak újra a Századvég amerikai kitiltási botrányában, és futni hagyják a valódi elkövetőket.

Az MTI szerint Orbán még ennél is tovább ment, és azt mondta:

Önök ma az egyik legfontosabb rendszerfenntartó pillér.

Nem is tagadta. Nem is titkolja.

Egészen nyíltan elismerte,

és gyakorlatilag megköszönte, hogy az ügyészek tartják hatalomban. (Nem is világos, hogy ha a miniszterelnök ennyire őszintén mindent bevall, akkor mi szükség van itt egyáltalán ellenzéki bloggerekre.)

Nekünk már csak annyi dolgunk van, hogy még ideillesszünk 2 hírt.

  • Az egyik szerint Polt Péter legfőbb ügyész egy örökpanorámás, 70 millióba kerülő balatonfüredi luxusingatlannal gazdagodott.
  • Valamint eközben Romániában. Megkapta a legnagyobb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet a román korrupcióellenes ügyészség erdélyi magyar vezetője, Laura Codruţa Kövesi. Az indoklás szerint azért, mert egész Európának példát mutat a korrupció visszaszorításában. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy miniszterek, sőt még a hivatalban lévő miniszterelnök ellen is vádat emeljenek visszaélések miatt.

Viszont nincs is neki balatonfüredi luxusapartmanja.

(Kép: Index)

Facebook Comments