Gyárfás Tamás elhatárolódik az új kabalától (egyszersmind Gyárfás Tamástól)

Gyárfás Tamás elhatárolódik az új kabalától (egyszersmind Gyárfás Tamástól)

Teljesen kaotikussá, már-már követhetetlenné váltak a fordulatok minden ügyben, amihez valahogyan kapcsolódik az úszószövetség és Gyárfás Tamás.gytww.jpg

Miközben a szövetség és annak elnöke nyílt háborúban áll saját versenyzőivel, alig burkoltban a Fidesszel és a kormánnyal, ahol a tét a 2014-es budapesti vizes vébé (és annak anyagi vonzatai fölötti ellenőrzés), hétfőn bemutatták az új kabalafigurát.

Amit sikerült egy műpéniszről elnevezniük.

Majd alig egy nappal később az úszószövetség már el is határolódott tőle:

Szóval a Gyárfás Tamás vezette úszószövetségnek semmi köze a kabalafigurákhoz.

Ami annál is érdekesebb, mert hétfő délután még megvédték Water Willyt:

A megjelentekkel ellentétben úgy véljük, hogy ha a Walt Disney által forgalmazott világhírű Charlie és csokigyár című filmben a csokigyárost hívhatták Willy Wonkának, továbbá a Magyarországon is óriási sikert aratott spanyol rajzfilmsorozat, a 80 nap alatt a Föld körül Willy Fogg-gal című alkotás főhőse viselhette ezt a nevet, úgy a budapesti világbajnokság vízililomot formázó kabalafigurájának is megfelel a Water Willy név.

Aligha véletlen, hogy a budapesti szervező-bizottság által benyújtott terveket – benne a teljesen legitim névnek számíró Willy-t is – a Nemzetközi Úszó Szövetség jóváhagyta, és bemutatását engedélyezte.

BP2017 Média

De aztán kiderült, hogy azok nem is ő voltak. Hanem a társszervek: a szervezőbizottság.

Amelynek társelnöke amúgy Gyárfás Tamás.

A hivatalos oldal szerint elnöke Seszták Miklós miniszter (és innen már érthető, hogy Seszták miért aspirálhat az úszószövetség vezetésére is), a tagok egy fél kormányülést tudnának tartani (ott ül a bizottságban Balog Zoltán, Pintér Sándor, Szijjártó Péter és Varga Mihály is, Tarlós főpolgármester és Orbán építésügyi kormánybiztosa, Fürjes Balázs mellett).

Az ügyvezető amúgy Gyárfás embere, Szántó Éva, az úszószövetség korábbi főtitkára (aki főtitkárként azt a Szabó Tündét váltotta, akit államtitkárnak beszipkázott Orbán; lásd még: A mi kormányunk seggben erős).

A helyzet tehát az, hogy

a Gyárfás vezette úszószövetség elhatárolódott a Gyárfás társelnökölte szervezőbizottságtól.

Hogy az operatív irányítás kinek a kezében van, arra csak abból következtethetünk, hogy

  1. az ügyvezetőt nem a Fidesz, hanem Gyárfás és az úszószövetség adta,
  2. bár a szervezőbizottságba be kellett vennie a fél kormányt az állai finanszírozásért cserébe,
  3. a vizes vébé Gyárfás szívügye: a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) első alelnökeként és végrehajtó-bizottsági tagjaként neki volt olyan befolyása, hogy Budapest nyerhesse a versenyt.

Esetleg persze

az is történhetett, hogy az úszószövetség elhatárolódott saját elnökétől.

Mindkét lehetőség annyira abszurd, hogy teljesen elképzelhető.

Gyárfásnak, az úszószövetségnek, a szervezőbizottságnak, vagy a szövevényes kamarillaviszonyok között ki tudja, kinek, már nem ez az első kalandja a vébé kabalafigurájával. Volt már korábban egy másik, amit utóbb legtagadtak, hogy nem is volt hivatalos, egy vak komondorra emlékeztető fehér puli:

gytbd.jpg

A Bol-Dog nevű nemhivatalos kutya a baloldalon, mellette az úszószövetség elnöke, a FINA alelnöke, a szervezőbizottság társelnöke. Annyira nem volt hivatalos.

Mondjuk, ha egy kabalafigura kiválasztása se megy egyszerűen, akkor az se biztos, hogy lesz víz a medencékben jövő nyáron.

Facebook Comments