Czeglédy-ügy: a NAV-ot és a feleségét használták fel Gyurcsány ellen

Czeglédy-ügy: a NAV-ot és a feleségét használták fel Gyurcsány ellen

A Czeglédy-ügyet a Fidesz mindenáron Gyurcsányra szeretné ráhúzni. És nem válogatnak az eszközökben: most a NAV-hoz idézték be a feleségét. 

dobrev_klara_nav_elott_mti.jpeg

Puskás Imre, a Fidesz szóvivője nemrég kijelentette: Gyurcsány és felesége „nyakig benne vannak” a Czeglédy-botrányban. Ezt tükrözi a NAV újabb lépése, hogy beidézték Gyurcsány feleségét tanúnak a Czeglédi-ügyben. 

A Fidesz nem válogat az eszközökben és mindent megtesznek, hogy a lehetséges kihívóit gyengítsék. Ehhez felhasználják a fideszes potentátok által vezetett állami szerveket: az ügyészséget és a NAV-ot. A sztori nyáron, a szocialisták egyik erős emberének és egyben Gyurcsány Ferenc bizalmasának letartóztatásával; a héten pedig Gyurcsány feleségének kihallgatásával folytatódott.

Korábban sokat írtunk a Czeglédy esetről: 

 

A politikus feleségének nyilatkozatából az derült ki, hogy a nyomozók egyetlen olyan kérdést sem tudtak neki feltenni, amelyre a válasz már ne lett volna ismert a nyomozati anyagokból.

Színtiszta kampányfogás a Fidesz részéről, hogy a NAV-ot felhasználva próbálják Gyurcsányt és a feleségét az ügybe keverni.

A beidézésem egy politikai alapú lejáratókampány része, amely felhasználja az ügyészség és az adóhatóság intézményeit

– fogalmazott kecskeméti meghallgatásán Dobrev Klára, aki azt is elmondta, hogy Czeglédy Csabával ügyvédként állt kapcsolatban. Nem tudja, és nem is tudhatja, hogy a szóban forgó ügyben ártatlan vagy sem, azt viszont nem tartja kétségesnek, hogy Czeglédy szemben áll Orbán rendszerével, sikeresen küzd ellene. Dobrev Klára attól tart, valójában ez a legfőbb bűne.

Gyurcsány Ferenc felesége is felszólalt az ellen, amiről már mi is írtunk: hogy a parlament olyan határozatot fogadott el, amely előre elkönyvelte bűnösnek Czeglédy Csabát. Dobrev Klára szerint ez a jogállam megcsúfolása. Kifogásolta azt is, hogy a kormánypárti sajtó korábban szerzett tudomást a meghallgatásáról, mint ő maga. Az pedig bűn – mondta Dobrev Klára –, hogy szolgálati titoksértés miatt még csak vizsgálatot sem indítanak a hatóságok.

Ki az a Czeglédy és mi ez az ügy?

Czeglédy Csaba sokáig volt Gyurcsány Ferenc ügyvédje, egyébként Botka Lászlónak is dolgozott, valamint az MSZP egyik központi figurája, a 2018-as kampányt is ő vezeti Vas megyében. A politikust azzal gyanúsítják, hogy a diákmunkásoknak nem fizetett bért és ügyeskedve, egy céghálón keresztül próbálta elkerülni az adófizetést.

Czeglédynek a HVG rajzolta meg a portréját: igazi szocialista nagyágyú, aki a szombathelyi közgyűlés Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt képviselője és a frakció vezetője, a szombathelyi MSZP elnöke. Mind Gyurcsány és Botka bizalmasa, olyan valaki, aki akár sokat tehetett volna a köztük lévő ellentét elsimításáért.

Olyan ügyek fűződnek a nevéhez, mint

  • a helyi fideszes képviselőtársának megvádolása 2013 szeptemberében, hogy drogozik (a rendőrség  háromnegyed év múlva az eljárást felfüggesztette arra hivatkozva, hogy a felvételen szereplő személy nem beazonosítható);
  • 2006 őszén a helyi képviselő-választáson egyéni jelöltként jutott be a közgyűlésbe, ráadásul nagyobb arányban nyert fideszes ellenfelével szemben, mint 1998-ban. Akkor lett alpolgármester is.
  • Czeglédy harcolta ki a trafikakták nyilvánosságát, és elérte azt is, hogy a bíróság mondja ki a taóról, hogy közpénz;
  • ügyvédként  nem csak az MSZP, de Gyurcsány Ferenc ügyeit is vitte; 
  • Az MSZP-nek keretszerződése volt az ügyvédi irodájával. (Botka László nyáron, még miniszterelnök-jelöltként a szerződés felfüggesztését kérte az MSZP vezetésétől, egyúttal etikai vizsgálatot kezdeményezett Czeglédy ügyében);
  • Bota régi ügyfele volt Czeglédynek, ő vitte ugyanis 12 sajtóperét;
  • személyiségi jogi perekben képvisel több szocialistát, de a Nemzeti Választási Bizottságos ügyekben is ő jár el. A kopaszbalhé és az MVM–CÖF-támogatás miatt is van megbízása.
  • Gyurcsány Ferenc DK elnököt is jellemzően személyiségi jogi, sajtóhelyreigazítási, illetve az azokból fakadó további polgári ügyekben képviselte Czeglédy az elmúlt 5 évben; 
  • „Számos eljárást nyert azok ellen, akik szerint Gyurcsány plagizálta a szakdolgozatát, illetve akik azt állították, 2006-ban kilövette a tüntetők szemét, vagy illuminált állapota miatt bicsaklott ki a bokája tavaly nyáron” – közölte a párt sajtósa a HVG-vel.

 

Már volt hasonló ügye

 

A politikusnak volt már korábban iskolaszövetkezetes ügye: ügyészség 2001-ben emelt vádat ellene adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. A vád szerint Czeglédy egyedüli aláírásra jogosultként és a Rébusz Iskolaszövetkezet volt elnökeként   8,3 millió forintnyi fiktív számlát fogadott be. A megyei APEH munkatársai 1999-ben bukkantak szabálytalanságra az iskolaszövetkezetnél, utána indult a nyomozás. 37 számlát kifogásoltak, ezeket „piackutatásról” állították ki, miközben nem volt mögöttük valós tevékenység, a számlákat más cég állította ki, az áfa-tartalmat rendre visszaigényelte a Rébusz.

Most is hasonló eset miatt került előzetesbe, ráadásul bűnszervezetként vannak számon tartva, adócsalással gyanúsítják őket. A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, Szanka Ferenc a médiának azt mondta: a gyanú szerint Czeglédy Csaba – a többi között számos magyarországi mulitnacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő – szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt egy többszintes céghálót működtetett, hogy elkerüljék az adófizetést.

A bűnszervezet alsó szinten lévő, strómanok által vezetett Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek a gyanú szerint nem végeztek érdemi tevékenységet, csak azért hozták ezeket létre, hogy a tevékenységet ténylegesen szervező, Czeglédy Csaba által vezetett cégnek ne kelljen adót és járulékot fizetni a diákmunka után. A bűnszervezet 2013 és 2016 januárja közötti működése alatt 1,7 milliárd áfát és 1,6 milliárd forint szja-t nem fizetett be.

Facebook Comments