Ókovács lemondta a Billy Elliot 15 előadását, mert a NER nem engedi el az iskolásokat a “féktelen melegpropagandára”

Ókovács lemondta a Billy Elliot 15 előadását, mert a NER nem engedi el az iskolásokat a “féktelen melegpropagandára”

Még csak az kellene, hogy bebuzuljanak. billy.jpg

Azzal kezdődött, hogy a kormánypropaganda zászlóshajója féktelen melegpropagandának minősítette a Billy Elliot című musicalt, majd azzal folytatódott, hogy az Operaház bejelentette, hogy a kifogásolt darab 15 előadása elmarad.

A 444-hez eljutott levelében Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója azzal magyarázza az előadásszám csökkentését, hogy

a sajtóban negatív kampány jelent meg a Billy Elliot produkciónk kapcsán, ami miatt az értékesítés jelentős mértékben visszaesett.

Első látásra tehát az történt, hogy Ókovács becsicskult, és hiába védte meg 2 publicisztikában is a Billy Elliotot (természetesen mindkétszer kormánylapokban, az Origón és a Magyar Időkben), inkább mégis levette a műsorról, hogy ne legyen belőle nagyobb baja. (Az egyetlen meleg szereplőt már korábban kivette belőle.)

Ennek azonban ellentmond, hogy a Billy Elliotnak csak 15 előadása marad el, miközben másik 15 műsoron marad. Mégis igaza lehet tehát annak a hivatkozásnak, hogy visszaesett a jegyértékesítés, például, mert nincs olyan előadása a musicalnak, amire már ne lehetne már jegyet kapni.

Ugyanakkor az is feltűnhet, hogy eleve 30 előadást terveztek egy hónapra az Elton John-musicalból, miközben nincs talán olyan darab a világon, amire el lehet adni minden jegyet (vagy azok zömét) ilyen mennyiségben. Még úgy sem, hogy az erkélyt eleve nem nyitják meg a Billy Elliotra az Erkelben, és a jegyeket is jelentős kedvezménnyel árusítják.

Attól hogy ez egy középvacak musical, még lehetne sok nézője, de

egy habos-babos gyerekdarabot egy hónap alatt 30-szor előadni egyértelműen felültervezésnek tűnik.

Fölmerülhet tehát, hogy Ókovácsék egyszerűen elkalkulálták az előadások számát, és most a gyakorlatilag senki által nem olvasott Magyar Idők egyik cikkére fogják az üzleti baklövést. Nem a sajtó indított ugyanis kampányt, hanem csak egyetlen lap, ami ráadásul sajtónak csak jelentős fenntartásokkal nevezhető.

A kormány Mészáros Lőrinc nevén lévő félhivatalos lapjának alig van olvasója. A példányszámot mesterségesen tartják magasan, a közintézményeket és állami cégeket gyakorlatilag kötelezték az előfizetésre, minden minisztériumban, hatóságnál, polgármesteri hivatalban és iskolában ott áll halmokban.

És ebből aztán mindjárt adódhat az egyetlen ésszerű magyarázat is (már túl azon, hogy Ókovácsék beszittyózva elszámolták a dolgot). Azaz, hogy a a giccses gyerekmusicalt (ami attól nem lesz jobb, hogy a homofób kormánypropagandista lebuzizta) eleve

a NER-ben lévő szinergiák kihasználására tervezték.

Ti., hogy az iskolák a nyári kulturális, programot, az obligát színházlátogatást, a fővárosi osztálykirándulást le tudják tudni egy Erkel-beli musical megtekintésével. Így lenne értelme, hogy a tanév után 30 előadást terveznek egy gyerekdarabnak, egyszersmind az is magyarázatot nyerne, hogy miért esett vissza a jegyértékesítés a kormánylap lehúzós cikke után.

  • Az állásukért remegő iskolaigazgatók megijedtek a jelzésértékű propagandabeli feljelentő cikktől, és visszamondták a színházlátogatást.
  • Esetleg végtelenül szervilisnek látszani akaró Klikk-bürokraták érezték találva magukat, és jelezték, hogy egy ilyen darabot nem fognak kifizetni, nem lehet elszámolni náluk.
  • Valamint az is lehet, hogy éppen a Tízparancsolat-alapú orvoslás pápájánál, Kásler miniszternél ért célba a buzizás, és a minisztérium tiltotta le, hogy Billy Elliotra vigyék az iskolák a gyerekeket.

Ezek lehetséges magyarázatok arra, hogy Ókovács levette műsorról a kifogásolt musical felét, de a másikat (lehet, hogy csak egyelőre) megtartotta, valamint, hogy eleve ilyen mennyiséget tervezett belőle. Ebből az is látszik, hogy – Ókovács állításával szemben – 

a Magyar Idők valójában nem újság, sokkal inkább üzenőfüzet.

Nem arra való, hogy a mezei olvasót, vagy csak akár a Fidesz-tábort tájékoztassa (az utóbbira ott van a Tények, meg az Origo). A Magyar Idők olyan, mint a Pravda volt, amelyik a párttagok orientálását szolgálta.

A Magyar Időkben NER működtetőinek üzennek. Ha a félhivatalos NER-lap ellenségnek minősít valakit vagy valamit, az apparatcsikok értenek a szóból, és megszakítják az együttműködést vele. Legyen szó Alföldi Róbertről vagy Billy Elliotról, lemondják az előadást.

A buzik egyelőre nem ellenségei az Orbán-rezsimnek, de a (vélt) melegpropaganda már  az:

a NER nem engedi, hogy csak úgy bebuzuljanak a kicsi alattvalói.

A vélemény-, a művészi és a tájékozódási szabadság nagyobb dicsőségére. A NER-ben nem tiltanak be semmit. Csak megfojtják. Ha megvonják tőle a pénzt, úgyis megszűnik magától.

Facebook Comments