Orbán nem enged Lázáréknak, és nem rúgja ki Rogánt

Orbán nem enged Lázáréknak, és nem rúgja ki Rogánt

Ellenben Tarlósékra kente az őszi önkormányzati vereségeket. orst.jpg

A Fidesz elnöke sok mindenről beszélt nemzetközi sajtótájékoztatóján, melyek közül a legfontosabb alkalmasint az volt, hogy nem ismerte el az általa vezetett kormány politikájának kudarcát az októberi önkormányzati választási eredményben.

Ez a téma tűnik a legégetőbbnek a kormányoldalon. A B1 blog is írt arról, hogy a Fideszben kitört a belháború, és többen – köztük a tavaly menesztett Lázár János – komoly irányváltást és személycseréket sürgetnek a párt politikájában és a kormány vezetésében.

Orbán viszont a kormánypárti jelöltekre hárította a vereség felelősségét az ellenzék Budapesten, a fővárosi kerületekben és a megyei jogú várásokban aratott győzelmei miatt. Azt mondta, 

az ellenzék egyszerűen azért nyert, mert jobb jelölteket állított és jobb kampányt folytatott.

Tehát Tarlós István és egyéb fideszes polgármesterjelöltek hibáztathatók a vereségekért.

Generálisan – mint a párt elnöke – elismerte ugyan a saját felelősségét is, de konkrét ügyekben, például Borkai vissza nem léptetése dolgában már nem. Szerinte Borkai jó döntést hozott azzal, hogy nem lépett vissza (noha a döntést sokkal inkább maga Orbán hozta), és amúgy sem lehet tudni, hogy győri polgármester szex- és korrupciós botrányának mekkora hatása volt a választási eredményre.

A kormány ugyanakkor azon a választáson – legalábbis szerinte – megkapta a felhatalmazást a munkája folytatásához, amit azzal indokolt, hogy a Fidesz jelöltjei összességében több szavazatot kaptak

Különös logikájából az következik, hogy

  • ahol a Fidesz nyert, ott a kormány politikája miatt nyert, 
  • ahol a Fidesz veszített, ott a jelöltek alkalmatlansága miatt veszített.

Orbán mindezzel összefüggésben kizárta a kormányzati személycseréket, tehát hogy fejek hullása követné a választási vereséget.

Nix ugribugri.

Nem akarok kapkodni a kormányátalakítás területén, és ha nincs rendkívüli nyomós ok, akkor nem szoktam változtatni. A stabilitás egy nagyon fontos érték.

Ezek szerint nem tekinti nyomós oknak Lázár, tovább Navracsics Tibor és a jobboldali sajtó kritikáit – elsősorban -Rogán Antal kormányzati túlhatalmát illetően, és – nevének említése nélkül – kizárta a kabinetminiszter menesztését vagy lefokozását.

Navracsicsról megemlítette, hogy a Fidesz-tag, és a Közszolgálati Egyetemen adtak neki állást, Lázárnak pedig sok sikert kívánt Hódmezővásárhely visszaszerzéséhez, amivel jelezte,

mindkettejüket évekre talonban tette.

Az önkormányzati vereséget – a jelöltek alkalmatlanságán túl – annak tudta be, hogy túl hosszú volt a kampány, és nem sikerült megismertetni az emberekkel a kormány intézkedéseit. Ezért 2020-ban két, nemzeti konzultációnak nevezett, közpénzből folytatott kormánykampányt is tervez, amit nem tekint kampánynak.

Ebből következik, hogy Orbánnak csak akkor van baja a kampánnyal, ha (ahogy fogalmazott) “az ellenzék is a pályán van”.

Ha kizárólag a Fidesz-kormány kampányolhat – természetesen közpénzből – az már nem is kampány.

Orbánt láthatóan érzékenyen érintették az életkorát és a fizikai állapotát érintő kérdések. De ő nem tartja magát öregnek és megfáradtnak, és – bár a Fideszben még nem született erről döntés – készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre is.

Ehhez képest a sajtótájékoztató azért ért véget, mert a miniszterelnök jelezte, elfáradt. Most van egy éve kipihenni magát, mert idénre le is tudta az egyetlen megjelenését a potenciálisan kritikus nyilvánosság előtt.

Facebook Comments