Határozatlan időre eltörli a Fidesz az önkormányzatiságot Magyarországon

Határozatlan időre eltörli a Fidesz az önkormányzatiságot Magyarországon

A tiltakozás hatására egyelőre mégis meghátrál a kormánytöbbség.csafi_1.jpg

Lépésről lépésre haladt a Fidesz-KDNP kormány és parlamenti többsége az önkormányzatiság felfüggesztésében.

Előbb a veszélyhelyzetet hirdették ki, amely esetén a katasztrófavédelmi törvény az önkormányzati képviselőtestület hatáskörét a polgármesterre ruházza.

Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti. (46. paragrafus 4. bekezdés)

Amivel kiskirályokat és lokális diktátorokat csináltak helyi polgármesterekből, akik – a kormányhoz hasonlóan – rendeletileg bármilyen kontroll nélkül hozhatnak tetszőleges döntéseket, amelyeket eddig a képviselőtestület vagy a közgyűlés leszavazott.

Vissza is élt ezzel a helyzettel Ócsa, Szekszárd és Nagykanizsa fideszes – ám a testületeben vagy közgyűlésben kisebbségben lévő – polgármestere.

Azonban aligha őket akarja megrendszabályozni a kormány, inkább a tavaly ősszel győztes ellenzéki politikusokat célozták meg azzal a március utolsó napján benyújtott törvényjavaslattal (benyújtó: Semjén, előadó: Gulyás), amelynek fő célja, hogy az ügyfelek életét nehezítse, mert az államigazgatásnak ezután nem kell pénzbüntetést fizetnie, ha nem tartja be a közigazgatási határidőket.

Továbbá – és egyáltalán nem mellesleg – a törvényjavaslat

  • megjutalmazza Schmidt Máriát két állami tulajdonban lévő ingatlannal (az alapítványa eddig bérelni volt kénytelen az államtól);
  • eltörli a zuglói fővárosi önkormányzat építési tilalmát a Városliget lebetonozására azzal az indoklással, hogy

a kormány jobban tudja, mi az önkormányzat, a zuglóiak és a fővárosiak érdeke, mint saját maguk.

A törvénytervezet leglényegesebb pontja azonban kétségtelenül az a teljesen oda nem illő, elbujtatott szakasz, amelyik a veszélyhelyzet időtartamára a kormányhivatalok alá rendeli a polgármestereket (és ezáltal a teljes önkormányzatot):

A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Figyelemre méltó, hogy a polgármestert nem az helyi védelmi bizottság alá rendeli a javaslat: annak ugyanis ő az elnöke. Hanem a megyei/fővárosi védelmi bizottság alá, amelyeket a kormányhivatalok vezetői, köznyelveben: a főispánok vezetnek.

A Fidesz rájött, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésével az ellenzéki polgármestereknek adott hatalmat. Most ezt elveszi tőlük és

átruházza a senki által meg nem választott főispánokra.

Ráadásul nem azt vezeti be a javaslat, hogy a polgármester döntése megvétózható utólag, hanem már előzetesen be kell nyújtani a főispán elé.

Tehát az demokratikusan választott képviselőtestület vagy közgyűlés hatáskörét előbb a polgármesterekre, azután gyakorlatilag a kormányhivatalok vezetőire ruházták: érdemben felfüggesztették az önkormányzatiságot Magyarországon. Senkinél semmilyen hatalom nem maradhat: mindent át kell adni Orbánnak és embereinek.

A törvénymódosítás arra mutat, hogy a Fidesz nem hónapokig, hanem

évekig tervezi fenntartani a veszélyhelyzetet és vele a rendeleti kormányzást.

Erre utalt már az is, hogy hamis indoklással elutasították, hogy a határidőhöz kössék a felhatalmazást.

Ez meg is magyarázza, hogy miért a Fidesz-kormány a miért pusztán a koronavírus terjedésének lassítására törekszik a teljes felszámolás, megfékezés, megállítás helyett.

Minden jel arra mutat, hogy a cél járvány ürügyén a hatalom teljes központosítása, aminek eszköze a veszélyhelyzet elnyújtása: az Orbán-rezsim tartósan a rendkívüli állapotra rendezkedik be.

Frissítés:

Meghátrál a Fidesz, és a felháborodás hatására visszavonja a törvényjavaslatot (vagy csak ennek az inkriminált részét).

“Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától” – közölte Gulyás az MTI-vel. A miniszter arra hivatkozott, hogy “a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik”.

De nyilvánvalóan a széleskörű tiltakozás a valódi ok: Orbánnak nem hiányzik egy újabb támadási felület maga ellen az uniós tagországok részéről.

Facebook Comments