Szijjártó államköltségen szervezi a Fidesz átülését a szélsőjobboldalhoz

Szijjártó államköltségen szervezi a Fidesz átülését a szélsőjobboldalhoz

Alighanem megelőznék a kizárást a Néppártól. szp_7.jpg

A jelenlegi magyarországi kormányzópárt tagságát a jobbközép pártcsaládban már tavaly tavasszal felfüggesztették, de ki azóta sem sem zárták őket: a német és osztrák tagpártok – valamilyen csak általuk ismert okból – még mindig bíztak abban, hogy vissza lehet téríteni Orbánt a mérsékelt politika útjára.

Ez változott meg alapvetően az elmúlt hónapban, amikor a jelenleg magyarországi kormányfő a tárgyalás-egyeztetés-kompromisszumkeresés helyett áttért a vétóval való fenyegetés, a zsarolás módszerére. A költségvetés és a mentőcsomag után előrevetette ezt a klímaegyezmény és a Brexit ügyére is, amiből az európai mérsékelt jobboldalnak az jön le, hogy

Orbánnal már nincs miről tárgyalni.

Fel is gyorsult a Fidesz kizárásnak ügye.

Előbb Deutsch Tamás EP-frakcióbeli tagsága kerül napirendre, aki a Gestapóhoz hasonlította saját frakcióvezetőjét. És bár megpróbálta visszaszívni, állításával szemben Manfred Weber nem fogadta el az ún. bocsánatkérését.

Ami sok, az sok – mondta a frakcióülésen.

Deutsch kizárását a néppárti képviselők szerdán tárgyalják, az eredményt elővetíti, hogy egy osztrák képviselő kezdeményezte.

Orbán azzal próbálta megelőzni, hogy a képviselőit kizárogassák a frakcióból (Szájerman után Deutschot, majd a többieket is elveszítse), hogy inkább maga kezdeményezte a kiülést. De csak félig: egy olyan együttműködést javasolt, mint amilyenben egy időben a brit torykkal volt a Néppártnak. Egy kvázi frakciószövetséget, amelyben a Fidesz-KDNP együttműködne a néppárti képviselőcsoporttal, de formálisan nem tagja annak. (Így kizárni se lehetne őket.)

Weber azonban válaszra se méltatta a felvetést, ami annyit jelent, hogy gyakorlatilag elutasította. A Fidesz képviselői annyira a margóra szorultak már, hogy

nem kérnek az együttműködésükből.

Ezek után Orbán új opció után kellett nézzen: Szijjártó elkezdett turnézni az európai szélsőjobboldalon.

Ezek a nem a helyi kormányzóerők, hanem szélsőjobboldali, xenofób, rasszista pártocskák. Ami feltűnő: Szijjártó sehol nem kormánytagokkal találkozott, az – elvileg – kollégai, a külügyminiszterek nem álltak vele szóba. Azaz:

államköltségen intézett pártügyeket.

De ez már csak alig tűnik fel Magyarországon, ahol az állam és a Párt (a Fidesz) teljesen összefonódott.

Szijjártó útjait látva adódik a következtetés, hogy Orbán számára szervez egy európai szélsőjobb szövetséget. Alighanem az a terv, hogy megpróbálják összevonni az Európai Parlament jobboldalán álló, de eddig különálló képviselőcsoportokat.

  • A konzervatívokat, ahová például a lengyel kormánypárt, a PiS is tartozik,
  • valamint a szélsőjobbos identitáriusokat, ahová meg a Szijjártó által végiglátogatott kispártok.

Az nem teljesen világos, hogy hol áll a játszmában az előbbiek eddigi vezére, az olasz Matteo Salvini, aki már 2 éve felkérte Orbánt, hogy csatlakozzon hozzájuk. A magyarországi kormányfőnek akkor még nagyobb álmai voltak: a teljes jobboldalt egyesítette volna a Néppárttól az ECR-en az ID-ig. A terv azonban megbukott,

a jobbközép kitaszította,

így maradt neki a reszli, a szélsőjobb, a marginalizált rasszisták, akikkel civilizált politikus nem áll szóba.

Összenő, ami összetartozik.

A Fidesz hatalmas győzelemként próbálta kommunikálni a költségvetési-jogállamisági alkut, pedig az, hogy Orbán nyilvánosan volt kénytelen zsarolni, vétóval fenyegetőzni, és hogy a Fidesz  – a kizárásukat megelőzendő – kiülni készül a Néppártból, azt jelzi, Orbán elveszítette az európai politika befolyásolásának lehetőségét, maradt neki a direkt oppozíció, a rendszerellenzékiek vezérének szerepe (és még azért is meg kell küzdenie Salvinivel).

 

Facebook Comments