Elkezdődött a NER kiéheztetése: Brüsszel nem finanszírozza tovább az Orbán-rezsimet

Elkezdődött a NER kiéheztetése: Brüsszel nem finanszírozza tovább az Orbán-rezsimet

Elkezdődött a NER kiéheztetése: Brüsszel nem finanszírozza tovább az Orbán-rezsimet

A lehallgatási botrány keltette nagy médiazajban kevés figyelmet kapott, hogy az Európai Bizottság bejelentette, nem fizeti ki Magyarországnak a helyreállítási alapból igényelt pénzeket.

Az Orbán-kormány májusban nyújtotta be igényét 7,2 milliárd euró (2500 milliárd forint) támogatásra. Az Európai Bizottságnak 2 hónapja volt az elbírására. Előbb július elején 2 hónappal meghosszabbították a határidőt, majd most bejelentették, Magyarország csak 2 feltétellel juthat a pénzekhez.

Előbb Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos nyilatkozott úgy az az Eurológusnak, hogy

Az Európai Bizottság mindaddig nem fogja jóváhagyni a helyreállítási tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok.

Ugyanezt erősítette meg azután Vera Jourová, az EB alelnöke is a sajtónak: Magyarországon és Lengyelországban rendszerszintű, hosszú távú problémákat tapasztaltak. És a Bizottság mindaddig nem adja áldását a két kormány gazdasági újjáépítési tervére, amíg lát nem írásos biztosítékot, hogy biztonságban lesznek a támogatások, nem kell attól tartani, hogy egy részüket elsikkasztják.

Csak emlékeztetőül a cseh politikust Orbán erőteljes nyomására kapta meg a bizottság alelnöki posztját, és ugyanő volt az, aki először beszélt arról, hogy Orbán rendszerét ki kell éheztetni, mert az EU nem finanszírozhat egy korrupt és antidemokratikus államot. Jourová megfogalmazása szerint az Orbán-rezsim

nem illiberális, csak ‘ill” (angolul: beteg).

Ugyancsak az előzményekhez tartozik, hogy a helyreállítási csomag volt az a pénzügyi keret, amit Orbán meg akart vétózni, ha azt jogállamisági-demokratikus feltételekhez merik kötni, mint az Európai Parlament jelentős többsége követelte.

A Fidesz elnöke csak azután hátrált ki a vétótervből, miután senki más nem állt mellé: a lengyel kormány sem akart már vétózni, mivel a többi tagország világossá tette, szükség esetén külön egyezményben, az EU-t megkerülve hozzák létre a helyreállítási alapot, amiből Magyar- és Lengyelország sem jutott volna pénzhez.

Most úgy tűnik, így sem jut. Bár Orbánnak tavaly év végén annyit sikerült kiharcolni, hogy a jogállamisági feltételek közül csak a pénzek kifizetéséhez közvetlenül kötődőket lehessen figyelembe venni (tehát azt nem, hogy fasisztoid rezsimje politikai okokból hallgatja le az állampolgárait, vagy hogy egyes életmód-kisebbségeket törvényben minősítenek abnormálisnak), így is könnyen lehetett rajta fogást találni.

Az Orbán-kormány ugyan bíróságon támadta meg a tanácsi határozatot, de a Parlament hónapok óta sürgeti a Bizottságot, hogy ne várja meg az eljárás végét, hanem fagyassza be a pénzeket. AZ EB most engedett a nyomásnak, és 2 feltételt szabott:

  • a bíróságok függetlenségének garantálását;
  • valamint eljárások indítását korrupciós ügyekben.

Az első feltétel esetén ragaszkodnak egy gyökeres (Jourová kifejezésével: fájdalmas) átalakításhoz. A második esetén már nem elégszenek meg a Polt Péter vezette hatóság kamueljárásáival, hanem – mint Reynders biztos közölte –

a következő hónapokban ismét fel fogják kérni Lengyelországot és Magyarországot, hogy csatlakozzanak az Európai Ügyészséghez, hiszen anélkül nem lehetünk biztosak abban, hogy megfelelő a csalás és korrupció elleni védelem.

Most tehát ott tartunk, hogy Brüsszel végre a sarkára állt, és leállította 2 antidemokratikus rezsim finanszírozását. Magyarország pedig 2500 milliárd forintot bukik az államilag szervezett korrupción, és az annak fenntartásához szükséges, kézzel vezérelt igazságszolgáltatáson.

És ez már nem az első eset, hogy a Fidesz nem jut pénzhez Brüsszelből: a kormány hiába szervezte ki az egyetemeket saját klientúrájának, a transzparencia hiánya, az “új modell” magas korrupciós kockázata miatt az EU nem hajlandó pénzt adni az egyetemi modellváltásra.

Mivel az Orbán-rezsimet egyelőre még nem az erőszak, hanem a nyugat-európai gazdasági konjunktúra és az uniós támogatások tartják a víz fölött, a kifizetések leállításával bukásra áll.

Csak az baj, hogy Magyarországot is rántja magával.

Facebook Comments